2 Октомври, 2024 13:31 1 424 7

Кино скандал: Заподозряха измама около филма "Триумф" с Мария Бакалова

  • триумф-
  • мария бакалова-
  • оскар-
  • българска кандидатура-
  • кандидатура-
  • българия-
  • филм

Според режисьора Виктор Божинов изборът на "Триумф" с Мария Бакалова за Оскарите е уреден

Кино скандал: Заподозряха измама около филма "Триумф" с Мария Бакалова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скандал във филмовата гилдия се разрази заради филма "Триумф", в който участва Мария Бакалова.

Режисьорът Виктор Божинов сподели в социалната мрежа дълъг пост, в който твърди, че изборът на филма да е българската кандидатура за номинация на наградите "Оскар" е уреден и не покрива официалните изисквания, за да се надпреварва за международна номинация.

"Триумф" е прожектиран паралелно със "Златна роза", като за най-нетърпеливите киномани във Враца имало прожекция от 8.50 сутринта в събота! Да не говорим, че на всички други прожекции е обявена и цената на билета, но за "Триумф" не е. Типично по български, за да се отговори формално на това изискване, се прибягва до схема, която да заобиколи правилото", гласи част от гневната публикация на Божинов, с които се съгласиха други познати лица на българските сценични изкуства като Башар Рахал, Климентина Фърцова и Любен Дилов-син.

Копродуцентът на гръцко-българската продукция Георги Вълчанов обясни пред "България днес" относно подозренията на Божинов: "Покрили сме всички необходими критерии за излъчване за 7 дни в киносалон. Няма нищо, което да сме скрили или манипулирали. Всичко останало е въпрос на тълкуване на г-н Божинов. Всеки може да си казва каквото иска в социалните мрежи, тъй че критиките на режисьора нямат особена тежест", категоричен е Вълчанов.

Според мнителния режисьор още няколко критерия не са изпълнени - нямало трейлър и постер, както и че приходите на филма за последната седмица били едва 288 лева от 36 зрители.

Вълчанов отвърна на твърдението: "Имаме постер, а в критериите няма изискване, че трябва да има трейлър". А за скромните числа отговори: "Честа практика по цял свят е да има малки прожекции в малко кино, за да изпълнят изискванията за кандидатура. Не сме изключение в това отношение", разясни продуцентът и увери, че въпросното "скатаване" не го правят единствено те.

"Критерият е изпълнен. Няма да коментирам повече", каза главният експерт за международната дейност Ирина Канушева по повод подозренията, пише show.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 3 Отговор
    Разбира се, че има измама, като на оня Арменко диригента. Мара никога не може да си заслужи хонорара.
  • 2 На.

    8 0 Отговор
    Мичето ще му пръсна птичето.
  • 3 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Врътката е мега Простичка! Гепват субсидията от Национален Филмов Център. После снимат Уж Филмче, което Никой няма да гледа Изобще и си свиркат. Коя Врътка не е Ясна и Явна.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой гледал ли е бозата?

    11 4 Отговор
    Съмнявам се че си струва. Оскарите отдавна никой не ги гледа, прекалено много плоска елементарна демократична пропаганда вместо изкуство.
  • 6 И кой е

    2 1 Отговор
    Режисьор на "Триумф" . Май световно неизвестен...
    Виктор Божинов знаем и филмите, които е създал също знаем. Достойни за аплодисменти !
  • 7 ристю

    0 1 Отговор
    Ще се фърцам,като Климентина!