Last news in Fakti

12 Април, 2014 18:01 105 568 10

6 причини за ниско ниво на белите кръвни телца

  • белите кръвни телца-
  • кръв-
  • имунитет-
  • левкоцити

Намаленото количество на левкоцитите води до спад в имунната система и податливост на различни заболявания

Ниското ниво на белите кръвни телца (левкоцитите) на практика означава понижаване на броя клетки, които се борят със заболяванията. Това състояние се нарича левкопения, варира в зависимост от възрастта и пола и се характеризира с количество под 3500 бели кръвни телца на микролитър кръв, пише сайтът здраве.бг.

Съответните медицински прегледи и изследвания ще определят конкретната причина, но има няколко най-честите виновници за пониженото количество левкоцити.

Белите кръвни телца са различни видове, с отделни функции по отношение борбата със заболяванията. Ако имаме ниско ниво на белите кръвни телца, вероятно то се отнася само до един от подвидовете. Лабораторните тестове определят с точност какъв е процентът на всеки от видовете и кой от тях е недостатъчен.

Ниското ниво на белите кръвни телца може да е следствие от множество състояния. Ето кои са шестте най-чести причини за възникването на този проблем.

Потискане на костния мозък

Белите кръвни телца се произвеждат в костите и намаляването на производството им може да е свързано с различни състояния, увреждащи костната структура. Миелофиброзата например е състояние, при което костният мозък се замества от фиброза и е основна причина за намаляването на нивото на белите кръвни телца.

Други причини за потискане работата на костния мозък могат да бъдат химиотерапията или лъчетерапията при лечение на рак, апластичната анемия, при която производството на левкоцити се потиска поради различни причини, и левкемията, при която раковите клетки завземат костния мозък и така предизвикват проблеми в производството на бели кръвни телца.

Инфекции

Грипът и тифоидът са сред инфекциите, които значително намаляват броя на левкоцитите в кръвта. Обикновено след като инфекцията се пребори, и нивото на белите кръвни телца се възстановява.

Понякога причината може да е рикетсиална инфекция или друго заболяване като туберкулоза или тропическа треска.

Автоимунни заболявания

Състоянията като лупус еритематозус се характеризират с атака от страна на белите кръвни телца към тялото и при този процес нивото им също намалява.

Медикаменти

Имуносупресорите са медикаментите, които най-често предизвикват спад в броя на белите кръвни телца. Сред тези медикаменти са микофенолат, сирулимус и такролимус. Тези лекарства се използват при случаи на алергия или автоимунни заболявания.

Сред другите медикаменти е и клозапинът, който е антипсихотично лекарство.

Понякога сулфонамидите също могат да предизвикат това състояние.

Дефицит на минерали

Дефицитът на мед и цинк също е сред основните причини за понижаването на броя на белите кръвни телца, тъй като тези минерали са важни за поддържането на кръвния баланс.

Други състояния

Има и други състояния като отравяне с орлова папрат, които не са особено често срещани, но могат да причинят понижаване на белите кръвни телца.

Правенето на изследване на общия брой на левкоцитите и най-добрият начин да определим причината за заболяването. Когато се установи понижено ниво на белите кръвни телца, това предполага необходимостта от провеждане на допълнителни изследвания и анализи. Един щателен медицински преглед ще помогне за определянето на точната причина зад състоянието в конкретния случай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефка

    5 2 Отговор
    Като изкарала няколко серии от вливания на химиотерапия искам да кажа, че не трябва да се забравя, че Маоло е растителен продукт с комплексно нормализиращо въздействие върху четири кръвни показателя, който най-често „страдат” при химиотерапия и лъчелечение – левкоцити, хемоглобин, тромбоцити и неутрофили. Дори и при нормални стойности на посочените показатели, преди започването на първата химиотерапия или лъчелечение, ако Маоло започне да се приема „профилактично” по 2 капсули дневно след храна ( сутрин и вечер по 1 капсула), не би трябвало да се получи „срив” в стойностите, при условие, че започнат да „падат”. В този случай дозировката се коригира нагоре, с необходимият брой капсули Маоло, по 3, 4, 5 или максималната дозировка 3 х 2 или 6 капсули за 24 часа, за да се нормализират показателите. Препоръчително е, на 10-тия ден след вливането на химиотерапевтика, пациентът да си организира контролно изследване на кръвните показатели и в зависимост от тези междинни стойности, да се прецени – дали дозировката остава същата, увеличава ли се или се намалява. Ако болният се колебае за дозировката, в сайта за Маоло има посочен телефон на лекар, с който може да се консултира за дозата. Телефонът може да се използва в работни дни от 9 -17 ч. https://www.smilo-bg.com
    Стефка от Сдружение на онкоболните
  • 2 ина григорова

    3 0 Отговор
    СЛЕД ДЪЛГОГОДИШЕН ПРИЕМ НА RITMONORM 150, ЗАПО4НА НАМАЛЯВАНЕ НА ЛЕВКОЦИТИТЕ/ 4000/, КАТО СТРАНИ4ЕН ЕФЕКТ ОТ ПРИЕМА МУ ОПИСВАТ ЛЕВКОПЕНИЯ, А НЕ ТРЯБВА ДА ГО СПИРАМ. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СИ ПОВИША НИВАТА НА ЛЕВКОЦИТИТЕ.
  • 3 Диана Георгиева

    9 2 Отговор
    И аз имах проблем с ниски левкоцити,причината беше някаква инфекция,която така и не разбраха каква е.Сега пия кръвен здравец (Герисан) вече месец и нещо и от 3.0 левкоцитите ми са 4.4 Не е голямо повишение ,но и на това съм доволна.Билково е,може да го пробвате
  • 4 Иванка Стоянова

    5 3 Отговор
    С диагноза рак на гърда съм. Започнах химиотерапия и както се очакваше кръвните ми показатели паднаха под норма. Преди да премина към така нар.растежни фактори с лекуващия ми лекар решихме да пробваме с немска хранителна добавка, която аз лично не бях чувала - Сангвинорм. Започнах по схема за 15 дни, направих контрола, имаше покачване на показателите и лекарят ми редуцира дозата на 3х1капсула. Продължавам с химиотерапията, продължавам да пия Сангвинорм, показателите ми са в норма и гаденето значително намаля.

    Коментиран от #8

  • 5 Вера

    1 1 Отговор
    Започнало е разпространение на фалшива информация, че някаква имитация на оригиналния МАОЛО, за поддържане на левкоцитите, хемоглобина и тромбоцитите, уж се постигало с някакъв Сангвинорм, уж със същия състав като МАОЛО. От болница Иван Рилски , д-р Маринова предупреждава, че това е фишинг, който се улови на въдицата. Този Сангвинорм няма никакви доказателства от клиники, че е ефективен. Напротив, хората само се подлъгавт, а от фирмата пишат тук реклами, у че някой е се повлиял добре.

    Коментиран от #6

  • 6 Андриана Каравалева

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вера":

    Вера, какво Ви пречи на Вас това, че някой е получил добри резултати от нещо?? Какво лошо има да сподели? Може и на някой друг да помогне! Защо сме такъв народ и все трябва да търсим лошото! По-лесно щеше да им е и на Стефка, и на Диана, и на Иванка да не споделят какво им е помогнало! Но са си направили труд и са споделили личния си опит. Да не дава Господ хората да стигат до такава ситуация, но не всяка добавка работи при всеки, колкото и лекарски похвали да има. Те лекарите станаха вече бетер търгаши и те... Така че спрете да оплювате нещата, които са помогнали на хората. Пречите на шанса им да помогнат на някой друг!

    Коментиран от #7

  • 7 Др Стоян Димитров

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Андриана Каравалева":

    Д-р Стоян Димитров,
    Заболя ме като лекар, че някой пише против Вера, която добронамерено предупреждава, че на пазара се е появила поредната хранителна добавка - Сангвинорм , с фалшиви претеинции да повлиява благоприятно левкоцитите, хемоглобина и тромбоцитите при химиотерапия.
    Заболя ме, защото не може да се пише безотговорно „ Тe лeкaритe cтaнaхa вeчe бeтeр търгaши и тe...” За какво са търгаши лекарите, че предупреждават с имената и подписите си, че се предлага на пациентите хранителна добавка Сангвинорм, която е с доказана в клинични условия, ЛИПСВАЩА ЕФЕКТИВНОСТ?
    За да пиша тук с името си проверих историята на този злополучен Сангвинорм и видях, както и всеки може да провери, че е направено сравнение между фишинг препарата Сангвинорм, уж със същия състав , както на оригиналния продукт и е доказано върху три групи пациенти с рак на белия дроб, на гърдата и дебелото черво, че Сангвинорм е имитация на оригинала и няма никакъв положителен ефект върху левкоцитите, хемоглобина и тромбоцитите, както твърдят имитаторите! Не видях дори и един ред клинични доказателства за ефективност на този Сангвинорм!
  • 8 Гюлбие

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванка Стоянова":

    Аз също почнах химиотерапия и лъчотерапия. Моте бели кръвни клетки също са ниски. Мот проблем е белодробен. Аз мога ли да ползвам Сангвинорм и от къде мога да си купя. Ще съм благодарна за някакив съвет. Аз съм в Холандия тук се лекувам.

    Коментиран от #9

  • 9 Мария Андонова

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гюлбие":

    Започвам да си мисля, че това искане за координати на някаква хранителна добавка Сангвинорм всъщност е рафинирана реклама! Доктора в предишния пост съобщава, че продуктът Сангвинорм няма ефект, от болницата св. Иван Рилски също съобщават, че това е заблуждаващ продукт и някой специалано пита, къде може да си купи този неефективен препарат, та да се и лекува?

    Коментиран от #10

  • 10 Димитрина

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мария Андонова":

    Аз си вдигнах левкоцитите и хемоглобина с Маоло, който е оригиналния препарат, като го пиех по препоръка на доктора 3 х 2 капсули и си правех на всеки 10 дена контроли на кръвта. Като ги вкарах в норма, започнах постепенно да го намалявам на всеки 10 дена, в продължение на 3 месеца.