Лекар посочи кой е най-коварният алкохол

2 Януари, 2025 10:53 3 191 6

  • най-коварният-
  • алкохол-
  • лекар-
  • шампанско

Според експерта това е шампанското

Лекар посочи кой е най-коварният алкохол - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-коварният алкохол на празничната трапеза е виното, особено пенливото вино. Това казва руският експерт Андрей Гостри, общопрактикуващ лекар, основател и директор на Института за интегрална превантивна и анти-стареене медицина PreventAge, пише actualno.com.

Вреда от виното и шампанското

„Въпреки факта, че по отношение на чистия алкохол във виното, количеството, което човек може да изпие за една вечер, е значително по-малко спрямо това при консумацията на силния алкохол, сутрешните последици от виното и шампанското често са много по-драматични, отколкото след пиене на силен алкохол“, казва Андрей Гостри.

„Каква е причината за това явление? Тези напитки съдържат странични продукти от гъбична ферментация, които също могат да имат токсични ефекти. Ефектът на махмурлука при вината се свързва с техните невротоксични ефекти, тоест токсичността им за нервната тъкан, а оттам и за мозъка”, споделя лекарят.

При пенливите вина според него ситуацията се утежнява от факта, че тази напитка съдържа газове, а мехурчетата ускоряват не само усвояването на алкохола, но и на описаните по-горе токсини.

Какви ползи за здравето ще донесе умерената консумация на червено вино

Учените отбелязват, че червеното вино се прави от червено грозде, което съдържа мощния антиоксидант ресвератрол. Както съобщава лекарят, това вещество има противовъзпалителни свойства, регулира нивата на липидите, намалява оксидативния стрес за тялото и намалява риска от много заболявания.

Дневната безопасна доза червено вино е не повече от една чаша. Такова количество може да има благоприятен ефект върху тялото и да не причинява лична вреда.

Възможните полезни ефекти от умерената консумация на червено вино са следните:

Подобряване на състоянието на сърдечно-съдова система. Умерената консумация на вино намалява риска от коронарна болест на сърцето. Сухото вино повишава еластичността на кръвоносните съдове, разширява ги, намалява вискозитета на кръвта и нивото на "лошия" холестерол. Всичко това предпазва от инфаркт.

Ползи за червата. Съединенията във виното действат на стомаха като пребиотици. Те насърчават увеличаването на броя на полезните бактерии, възстановяват чревната микрофлора и нормализират храносмилането.

Ползи при диабет от втори тип. Етанолът, който се съдържа в червеното вино, участва в метаболизма на глюкозата. Умерената консумация на напитка след вечеря е полезна за благосъстоянието на пациентите с диабет.

Хипертония. Антиоксидантите в гроздовото вино понижават кръвното налягане и повишават нивото на "добрия" холестерол. Злоупотребата с вино може да причини проблеми със сърдечния ритъм и дори хипертонична криза.

Инсулт. Ресвератролът предпазва от увреждане на централната нервна система и увреждане на мозъка в резултат на припадък. Червено вино трябва да се пие дори след инсулт - облекчава възпалението и спира клетъчната смърт. Но може да се консумира само след консултация с лекар.

Намаляване на риска от зрителни увреждания. Виното съдържа мощни антиоксиданти, които предотвратяват сериозни очни заболявания.

Намаляване на риска от онкологични заболявания. Алкохолна напитка от тъмни сортове грозде намалява риска от рак на гърдата, простатата и белия дроб. Това се дължи на факта, че ресвератролът инхибира окислителните процеси, спира разпространението на злокачествени клетки и води до тяхната смърт.

Каква вреда за здравето може да причини злоупотребата с червено вино?

Възможните вредни ефекти се изразяват в следното:

  • Намаляване на продължителността на живота;
  • Засилване на симптомите на депресия;
  • Развитие на мастно чернодробно заболяване, панкреатит;
  • Рискове от инфаркт, инсулт;
  • Алкохолно отравяне;
  • Психични разстройства.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хм.....

    13 0 Отговор
    Любовта опива много повече от виното ! И нейният махмурлук е много по тежък !
  • 2 шампанизираното вино

    2 0 Отговор
    е правено както шампанското . по ниско качество . по евтин продукт . лекарите много го употребяват . все имат поводи . отварят шампанското . ако пийват 2-3 литра лимонада ефекта е подобен . газове , тяжест , подпухване . могат и 30 грама лимонада . въпрос на вкус . виното ако го смешиш с захар и го газираш да е на мехури , нали пак е вино . в бг е ниско качество и бялото и червеното . има медали когато се сравни с румънско или турско . махмурлук от шампанизирано искра няма . леко опиване и сънливост . уригане и газове също .
  • 3 Хмм

    5 2 Отговор
    най-коварният алкохол е ром
  • 4 Същия

    12 0 Отговор
    Руския експерт казал, че водката е най полезна. Германският, че бирата, френският, че виното, а българският- ракията
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Запад-нал алкаш

    4 2 Отговор
    с алкохола немам проблеми, но без него....мноооогоу