Рецепта на деня: Домашна тархана

20 Януари, 2025 10:05 820 5

  • тархана-
  • зеленчуци-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Рецептата за тархана представлява начин за съхранение на зеленчуците чрез сушене и ферментация

Рецепта на деня: Домашна тархана - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 домата;
  • 1/2 ч.ч. зехтин;
  • 2 глави лук;
  • 1 връзка магданоз;
  • 1 връзка копър;
  • 500 г кисело мляко;
  • 1 с.л. пюре от чушки;
  • 4 ч.л. сол;
  • 1 с.л. сушена мента;
  • брашно.

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите домашна тархана, започнете със зеленчуците. Разрежете доматите на четвъртинки и ги сложете в блендер. Смелете ги. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган и сипете смлените домати.

2. Смелете разрязаните на половинки обелени глави лук в блендер. Добавете смления лук при доматите.

3. Почистете чушките - зелени и червени и смелете и тях в блендера. Добавете ги в тигана.

4. Смелете листата магданоз и копър в блендера, като добавите няколко лъжици кисело мляко. Изсипете сместа при останалите зеленчуци и разбъркайте. Добавете пюрето от чушки и овкусете със сол и сушена мента.

5. Пресипете зеленчуковата смес в голяма купа. Добавете останалото кисело мляко и разбъркайте до хомогенност. Начинът на приготвяне на тархана изисква да добавяте брашното малко по малко, като разбърквате. Тестото за турска тархана трябва да се получи леко течно. Покрийте купата с прозрачно фолио, а отгоре с кухненска кърпа. Поставете на тъмно място да втаса в продължение на 1 седмица. Всеки ден разбърквайте сместа по 5-10 минути и отново я покривайте.

6. След като мине 1 седмица оформете купчинки от тестото в тави, постлани с хартия за печене. Сушете в предварително загрята фурна на 50 градуса, докато тестото изсъхне, като го обръщате от време на време.

7. Щом изсушената тархана поизстине, я смелете в блендер. Съхранявайте в платнена торбичка. Тази турска тархана използвайте при приготвянето на супи и закуски, пише 24kitchen.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аФторе,

    10 4 Отговор
    Трахана е думата, трахана! Не тАрхана! Ти не знаеш как се нарича, но ще ни учиш как се прави!
    Такова е нивото на “кадрите” навсякъде! То, затова влакове се блъскат, жици се късат, самолети падат…
  • 2 Добър ден

    5 2 Отговор
    Трахана или тархана, или в някои пирински македонски диалекти трахан/трахунь, tarhana (турски), tarkhina, tarkhana, tarkhwana
  • 3 Пич

    6 3 Отговор
    Мерси , ще се въздържа ! С това блендиране все едно се прави нещо за лежащо болен !
  • 4 За мен,

    8 2 Отговор
    това е голяма хамалогия за нищо.
  • 5 Баце

    3 1 Отговор
    Турска е баба ти. При нас се прави от как се помня. Траханата се прави на есен с много капия, зеленчуци и плодове.