Last news in Fakti

11 Май, 2014 09:57 3 527 6

Австрия спечели Евровизия

  • евровизия-
  • австрия

Мъж с брада и рокля спечели финала

Австрия взе титлата в тазгодишния музикален конкурс "Евровизия", който се проведе в Копенхаген.

Австрийският изпълнител Том Нойвирт с псевдоним Кончита Вурст спечели победата с резултат от 290 точки.
Въпреки че пее в дамска рокля и с женски псевдоним, Кончита сподели, че не чувства объркване във връзка с пола си. Той заяви, че е мъж и ще си остане такъв.

Кончита Вурст спечели сърцата на Европа с баладата в стил Джеймс Бонд "Rise Like a Phoenix". А силният му женски глас на сцената се преплиташе в странна симбиоза с брадата и дългата му рокля.

Тази година конкурсът премина без българско участие. Останалите оттеглили се държави, са Кипър, Сърбия и Хърватия. Редица държави са обявили намерението си да се завърнат през 2015 г., когато ще се чества 60-ата годишнина на международния песенен конкурс.

Финалът беше гледан от 180 млн. зрители от 45 държави.

“Брадатата жена”, както стана известна Кончита, извървя пълния път от абсолютен аутсайдер в късната есен на 2013, когато беше избрана с вътрешна селекция от австрийската национална телевизия, до победител в конкурса. След победата си изключително развълнуваната Кончита заяви, че посвещава победата на всички, които вярват в мира и свободата.

Прави впечатление, че в гласуването Австрия завършва на второ място при зрителите в Армения и Грузия, на трето в Азербайджан и Русия, на 4-о в Беларус. Все държави, които се очакваше да погледнат скептично на сценичния образ на австрийския изпълнител. На второ място в Евровизия 2014 също противно на всякакви предварителни очаквания завърши песента на Холандия “Calm After The Storm” с 238 точки в изпълнение на дуото The Common Linnets. Именно холандската песен беше заплаха за победата на Австрия почти до края на гласуването. Челната тройка се допълни от Швеция с песента на Сана Нилсен “Undo”. В топ 10 завършиха още Армения, Унгария, Украйна, Русия, Норвегия, Дания и Испания.

Много анализатори окачествиха тазгодишното издание на Евровизия като разбиващо стереотипите за музикалната надпревара. Така например, често срещаното твърдение, че малки държави нямат никакъв шанс за добри резултати в конкурса беше опровергано от класирането на финал на Сан Марино. Тридесет и девет годишната певица Валентина Монета се превърна в национален герой за микродържавата, след като успя да се класира на финал на Евровизия с песента “Maybe”. Там тя все пак не постигна чудеса от храброст завърши на 24 място с 14 точки, но първият пробив на микродържава така или иначе е вече факт.

Черна гора също дебютира на финал с баладата “Мой свят” в изпълнение на балканската суперзвезда Сергей Четкович. Четкович многократно заявяваше, че представя не само родината си Черна гора, но и целият Балкански полуостров, на чиято подкрепа той не можеше а разчита тази година поради отсъствието на Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия. Това не му попречи обаче да се класира на финал, където завърши 19-и.

Тазгодишното издание на песенния конкурс Евровизия премина под надслова “Join Us” – Присъедини се.  В месеците, предхождащи началото на конкурса организаторите многократно предизвикваха зрителите с различни кампании в социалните мрежи като “Моята Евровизионна идея”, чиято цел беше да събере предложения за съдържанието на шоуто в извънконкурсната му част. Зрителите бяха призовани също така да направят по възможно най-оригиналния начин знамето на своята държава, както и много други инициативи, които включиха много обикновени хора в приготовленията за шоуто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен петров

    7 0 Отговор
    Позор за Европа.
    Предпочитам руската мечка
  • 2 Споок Армин

    8 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ.
    МАРИХУАНА ОТ ВЕНДИНГ!
    АЛКОХОЛ НА ПРАХ!
    ЕВРОГЕЙЩИНА!
    ИНЦЕСТ!
    ПРЕСТЪПНОСТ!
    ТРЕТИ ПОЛ!
    ДРОГА!
    ЛУМПЕНИ!
    ЧАЛГА!
    ПОХАБЕНО ЦЯЛО ДЕМОКРАТИЧНО ПРЪКНАТО ПОКОЛЕНИЕ!
    А КАКВА ДЪРЖАВА ИМАХМЕ ПРИ ТАТО, СПОМНЯТЕ ЛИ СИ?
    СИЛНА И БОГАТА ДЪРЖАВА, СЪС ЗАКОНИ И ЦЕННОСТИ.
    С ОБРАЗОВАТЕЛНА И СОЦИАЛНА СИСТЕМА КОЯТО СЕГА МОЖЕМ САМО ДА СИ МЕЧТАЕМ.

    Коментиран от #3

  • 3 rosica kaleva

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Споок Армин":

    ТАКА Е НА ПОЧИТ И НА ВЛАС СА П.....ТЕ
  • 4 Mercedes-Benz

    7 0 Отговор
    Спасението за Европа е в национал-социализма! Изроди като тоя от снимките, изобщо няма да имат възможността да ходят по улиците камо ли да се изявяват и да пеят пред публика. Съгласен съм с втори коментар ЧАСТИЧНО!
  • 5 TODOR STOYANOV

    6 0 Отговор
    ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА ДРАГИ ЗРИТЕЛИ...КВО Е ТВА ВЕ???ТЕЖКА Е СЪДБАТА НА "ЕВРОПА",ЩОМ ТОВА НЕЩО МОЖЕ...АЗ НЕ СЪМ ТОЛЕРАНТЕН!НИМА АЗ НАВИРАМ МОЯТА ХЕТЕРО СЕКСУАЛНОСТ В НЕЧИЕ ЛИЦЕ???ЧУВСТВАЛ СЕ МЪЖ...АЙ СТИГА ВЕ!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Ico Shanov

    4 0 Отговор
    това нещо е пошло но хората в европа имаха избор цяла европа купонясва с евровизията и гласува кой за който си иска а българия финансовият рай не успя да събере таксата да участва което е най жалкото от всичко.може би ако българия беше участвала българите щяхме да гласуваме със есемеси за друг изпълнител но нас кой ни брои за живи ние сме wc на европа