Last news in Fakti

14 Април, 2019 16:03 1 833 51

Не религията, а човекът е възлюбен от Бога

  • религия-
  • бог

И им каза: Съботата е направена за човека, а не човека за съботата. Марко 2:27

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съботният ден беше определен като ден на поклонение пред Бог. Ден на почивка в Божието свято присъствие. Почит, поклон, благоговение, любов, мир – за това беше отредена съботата. Ден от Бога – ден за Бога!

Но с времето религията бе взела контрол върху първоначалния божествен замисъл. Религиозните лидери в Юдея – фарисеите – бяха подменили замисъла на съботния ден. Формата бе похитила съдържанието, процедурата бе заличила смисъла. Вместо свобода – робство. Вместо поклонение към Бога – жесток религиозен контрол.

Вместо любов към Бога – чувство за вина. Фарисеите се бяха превърнали в свиреп тотем на религиозния формализъм. Но Спасителят върна оригиналния смисъл на седмия ден: Съботата е направена за човека! Човекът е важен за Бога, а не религията!

Затова религията винаги ще мрази и Бога, и човека. Христос върна човека в центъра на Божествената любов. И затова Христос е най-големият Човеколюбец на всички времена. Завинаги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 7 Отговор
    Еймин
  • 2 Мартин

    14 2 Отговор
    Правилно!
  • 3 питащия

    6 5 Отговор
    Урумов, я пиши коя е тази религия дека мрази и Бога и човека според теб коя е М ?Мерил ли си си скоро температурата ?
  • 4 Bahti

    0 6 Отговор
    Град Кир. Урумов дебиляк!
  • 5 Госあ

    4 6 Отговор
    Бог ли направи човека,или човека Бог ? Както попитах преди време. урумов отново се опитва да ми даде отговор, както със зелената къпина, която не гори

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Не религиозен

    9 4 Отговор
    Днес е ден за почит, поклон, благоговение към нашия Създател. Любов към ближните и мир с всички. Днес, освободени от ежедневните задължения и грижи, да отдадем мислите и сърцата си за благодарение за живота, който ни е дал, за любовта Му към нас, за верността , с която се грижи за нас … За дългото Му търпение, за милостта да ни прощава, за всички благи милости с които ни дарява... Днес е ден за Бога. Да Му дадем това - поне за час...

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Не религиозен":

    Днес е неделя, "Но Спасителят върна оригиналния смисъл на седмия ден: Съботата е направена за човека! " Но изглежда за религиозните неделя е събота. Започвам да хващам "логиката"

    Коментиран от #25

  • 8 Дарвин

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Излишен въпрос. За теб е моята теория. Ти си съвършено доказателство.

    Коментиран от #10

  • 9 ПЕНКО

    4 7 Отговор
    НАЙ-ТОЛЕРАНТЕН ИСКАМ ДА БЪДА ! МОЕТО УБЕЖДЕНИЕ Е ,ЧЕ НЕ ЧОВЕК Е"ВЪЗЛЮБЛЕН ОТ БОГ" , А ЧЕ ЧАСТ ОТ ЧОВЕЦИТЕ СА СИ" ВЪЗЛЮБИЛИ БОГ" С УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ЕЗИКА-СИРЕЧ ГОВОРА И ПИСМЕННОСТТА !!! НО ДО МОМЕНТА ,ЕВРЕИТЕ СА НАЧУКАЛИ ГОСПОД-БОГ В ГЛАВИТЕ НА ХРИСТИАНИ И МЮСЮЛМАНИ ...ПРИ СИЛЕН И СЛАБ РИМ ...ТА И ДО ДНЕС !!!!!!!!
  • 10 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дарвин":

    Теорията е на Ламарк.
  • 11 Госあ

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Защото без човек няма да има Бог и без Бог няма да има човек. Въпросът за кокошката и яйцето, и отговорът не е петела, както на религиозните би им харесало.
  • 12 Не религиозен

    6 2 Отговор
    Издигам очите си хълмите отдето идва помощта ми.
    Помощта ми е Господа, които е направил небето и земята
    Той няма да остави да се поклати ногата ти.
    Оня, който те пази няма да задреме. Ето няма да задреме ,нито ще заспи.
    Оня, който пази Израиля.
    Господ ти е пазач. Господ е твой покров отдясно ти
    Слънцето няма да те повреди денем, нито луната нощем
    Господ ще те пази от всяко зло
    Ще пази душата ти.
    Господ ще пази излизането ти и влизането ти. От сега и до века. Амин!
  • 13 Държавна Сигурност

    5 4 Отговор
    що не пишете, че Урумов е сектант, от ДС и работи на държавна издръжка

    Коментиран от #16

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят; Матей 16:18
  • 15 ИМПЕРАТОР

    3 2 Отговор
    "Моята истинска слава не е тази, че съм спечелил четиресет битки. Ватерло заличава спомена от тези победи. Но това, което не може да бъде забравено, и което ще живее вечно - това е моят граждански кодекс"
  • 16 Архив

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Държавна Сигурност":

    Айде сега ще вадиш скелети от гардероба... Вече никой не се впечатлява от това. Остана ли някой, в тази държава, който да не е работил за ДС ? Вярата на човека е от Бога без значение от неговата раса, социално положение и пост и служба.
  • 17 Не религиозен

    4 2 Отговор
    Благославяй душе моя Господа. И всичко що е вътре в мене нека хвали святото му име. Благославяй душе моя Господа и не забравяй ни едно от всичките му благодеяния. Той е, който прощава всичките ти беззакония; Изцелява всичките ти болести. Който изкупва от гроба живота ти. Венчава те с милосърдие и благи милости; който насища с блага душата ти...( Пс.103) Има ли място за Него в сърцата ни...Поне днес, поне за час.
  • 18 Batushka

    3 6 Отговор
    Ако Бог ви обичаше защо ви е изгонил от рая бе?

    Коментиран от #19

  • 19 От амвона

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Batushka":

    Резонен въпрос. Адам и Ева живееха в Едемската градина в Божието присъствие. Но един ден змията ( подбудена от Сатана) измами Ева, а тя подведе Адам и ядоха от плода на забраненото дърво. Така в тях влезе първия грях и вече не можеха да обитават в Божието присъствие. За всичко това можеш да прочетеш в Библията - книгата Битие - 3-та глава. Опитай, може да се окаже интересно...Имам жокер за теб- заради греха. И знаеш ли колко много други неща пропуска човек, заради греховете, които върши съзнателно или не.

    Коментиран от #23

  • 20 Иванов

    2 6 Отговор
    Дълбоко се съмнявам в изводите на антора. Реалният живот не ги потвърждава. Съботата не е само за човека,. а най- вече за Ангелите които се занимават с него, за да си отдъхнат и те. А ако Творецът обичаше човека,. щеше ли да му прати Потопа? Робството? Класовото неравенство? Войната? Едва ли.

    Коментиран от #24

  • 21 Иванов

    2 4 Отговор
    Дълбоко се съмнявам в изводите на автора. Реалният живот не ги потвърждава. Съботата не е само за човека,. а най- вече за Ангелите които се занимават с него, за да си отдъхнат и те. А ако Творецът обичаше човека,. щеше ли да му прати Потопа? Робството? Класовото неравенство? Войната? Едва ли.
  • 22 JPower

    3 5 Отговор
    В името на Бога са извършени най-големите престъпления в света!!! Християни и мюсюлмани се молят на Йехова...Света познава над 4000(4 хиляди) религии, но, като тез еврейските, други такива кръвожадни и алчни няма!!!! Войната между Баал и ейхова, не е приключила!!! Добре,че в българите няма нищо християнско иначе осмака щеше да ни затрие. Всичките ни празници са тракийски и по-древни но нагодени към християнството, това е православието!!! Настинари,кукери,мартеници,сурва и т.н. Нищо от това не е християнско...
  • 23 Batushka

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "От амвона":

    Ами нали сте негово подобие и творение значи грехът е негова грешка и некадърност а не ваша щото както знаем от тъпата книжка вие сте кукли на конци...

    Коментиран от #27

  • 24 От амвона

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    До този Иванов..., Всички тези злини, които си изредил не са изпратени от Бог. Няма логика, да създадеш нещо, за да го разрушиш. Напразно хората обвиняват Бог за злото, което сами си причиняват, подбудени от неговия и на човека враг - Дявола. Има ли баща, който създава деца, за да им причинява зло и да ги изтребва. Но всеки баща, който обича децата си , ги учи и възпитава, а когато се налага и наказва.

    Коментиран от #29

  • 25 Спиро

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Идеята е при седемдневен цикъл,последния ден(седмият) да е почивен.Ако броиш началото на седмицата от Понеделник,празникът се пада в Неделя.Ако броиш от Неделя,се пада в Събота и т.н.Освен това никъде не е казано,че трябва да е точно в Събота.В оригинал е Сабат,което значи празник,не знам защо го превеждат Събота,може би за умишлена заблуда,за да се вижда кой е невеж и не може да разсъждава.А представете си пък,че всички почиват точно в Събота или пък в Неделя или в друг фиксиран ден от седмица,като роботи ще сме направо.Ами то ще е все едно бомба паднала.

    Коментиран от #35

  • 26 666

    2 11 Отговор
    Трудни са последните стъпки в осъзнаването на истината, че религията е изцяло човешко творение. Бог - също. Надявам се колегите и авторите, на които им предстои тази стъпка, да не се предават.

    Коментиран от #40

  • 27 От амвона

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Batushka":

    По-спокойно, защото думите в тази книжка се отнасят и за теб.И ти си създаден по Негов образ и подобие. Не вярвам да си съгласен, че си произлязъл от маймуна. Човекът, твоят и мой пра пра родител беше създаден съвършено от Бога без никаква грешка. И още нещо - със СВОБОДНА воля да избира. Трябва да се сърдим на Адам, че направи погрешния избор, а не да обвиняваме Бог в некадърност...Ние не сме кукли на конци, както си мислиш. Ние ИЗБИРАМЕ със СВОБОДНАТА си воля кого да следваме. Нещо като изборите днес - всеки избира в коя партия да членува, а другите му се чудят. Чел съм твои коментари по други теми и съм с впечатление, че си разумен човек, които търси истината. Опитай се да преодолееш поне за малко предубеждението си към онази книжка и да надникнеш в нея безпристрастно, отвъд своите убеждения. Ще видиш колко много истини ще намериш в нея.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "От амвона":

    Уважаема, това вече е алабалистика! Абсолютна! Ще запазя мълчание.

    Коментиран от #33

  • 30 Седмоцата

    1 2 Отговор
    Започва в неделя! Тя, неделята е първият ден, на седмицата! Съботата е ден на сушите! Техният, на душите, вечно живите почивен ден! Работят душите, яко, и наскоро създадоха нова планета, “ Каспия”, с постоянна температура денонощна около 25 градуса! Това изродения Гост не можа да знае! Ниско му е нивото!

    Коментиран от #39

  • 31 Спиро

    2 1 Отговор
    Нищо не пречи религията да е човешко творение,все пак Бог може да твори и чрез хората,като и Дяволът действа чрез тях.Хората имат свободата да издигат всяко нещо за свой Бог,да си измислят Бог,както и да нямат Бог или пък да вярват,че такъв изобщо не съществува,но в крайна сметка всеки си поема личната отговорност за избора.

    Коментиран от #42

  • 32 От амвона

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Batushka":

    Понякога амебата еволюира по-успешно
  • 33 Мини

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иванов":

    Иванов, така е,права е! Всички тези злини са резултат единствено и само на свободната човешка воля. Щото ако и човека обича Твореца, така както Твореца обича човека, то тогава не би имало войни, робство, потоп, класово неравенство и пр. Йоан 13:34 "Нова заповед ви давам: да се любите един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един друг".

    Коментиран от #44

  • 34 Масон

    3 3 Отговор
    Само АТЕИЗЪМ никви богове измислени.Църковни безмислици за верващи.
  • 35 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Спиро":

    Нелепо е ;). Толкова е нелепо ;)

    Коментиран от #36

  • 36 п.п.

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    За да поясня,дните се броят според въртенето на земята около оста си и и слънцето, а не според библията ;). Докато библията продължава да бъде политически използвана, влиянието и ще намалява все повече в разумният свят. И тук съм напълно съгласен с един коментар,няма други такива религии като юдейските, които от самото си създаване имат за цел трупане на богатства и власт.
  • 37 СмотанРа

    1 3 Отговор
    Така като четя се замислям абе товреца като ни е направил, ще вземе ли да си поправи грешката някой ден?
  • 38 СмотанРа

    0 1 Отговор
    Зор зор за да се прецакаме браво прекрасни сме.
  • 39 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Седмоцата":

    Аз пък ти казвам, че вторник е първият ден на седмицата 😂 ха-ха-ха. Я ме светни бе братчед, събота, неделя ли е в крайна сметка ? Да знам,да съм в крак с времето 😂, та такива ми ти екзистенциални библейски въпроси. Седмицата,лейко,се състои от 7 дни. Последният ден е седмият 😂 , иначе няма проблем неделя да бъде събота. Ако ви харесва така,направете го така на оная планета. Тука реда е друг ;)
  • 40 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "666":

    беше прав в онзи коментар,че религиозните екстремисти ще отблъснат тези които имат някакви колебания с всички тези нелепи заповеди, които се раздават. Понякога си мисля,не е ли това целта ? Да обезверят напълно човека.
  • 41 Isus 666

    0 3 Отговор
    По цитатите на библията ще ги познаете! И ще знаете че от религия нищо друго не е останало в черепите им. И затова цитират или псуват нормалните, поради неспособност за собствена мисъл. Свят да им прости!Амин :)
  • 42 Електрошок

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Спиро":

    Е,къде е Господ,след като всеки трябва да поеме лична отговорност!?Даже и да го има,той става ненужен!

    Коментиран от #43, #49

  • 43 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Електрошок":

    Нека го кажа така,Бог създаде хората,а хората промениха Бог ;)

    Коментиран от #45

  • 44 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мини":

    И ти си права!
  • 45 Електрошок

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    Класическа обратна връзка!Отрицателната стабилизира,а положителната води до разруха!

    Коментиран от #46, #48

  • 46 СмотанРа

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Електрошок":

    Ти ме заземи.
  • 47 СмотанРа

    0 0 Отговор
    Явно човека се ще ви е проблемът интересно тогава след като е проблем. Какви тогава сте вие. Прекъснатата връзка между времето и пространството?
  • 48 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Електрошок":

    И от двете има нужда,за фината настройка )
  • 49 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Електрошок":

    Бог е създателят на видимия и невидим свят и Той е абсолютната истина. А какъв избор всеки човек ще направи е неговата малка субективна "истина". Едни приемат абсолютната истина, други не я приемат и си измислят своя. Бог е дал СВОБОДНА ВОЛЯ на човека да направи своя избор. Така, че за този избор всеки един човек поема своята отговорност. И защо Бог (абсолютната истина) да поема чужда отговорност. Ти би ли се съгласил да поемеш отговорност за решението на някой друг, ако това се окаже пагубно за останалите ? Това, което религията натрапва на хората е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО, това което Бог очаква от хората е техния доброволен избор.
  • 50 Електрошок

    1 0 Отговор
    Не мога да споря-ти си на твоя територия.Само думата"натрапва"малко ме смущава.Иначе умни хора са казали,че надеждата любопитството и съмнението не трябва да ни напускат.Човек живее само,когато се променя.

    Коментиран от #51

  • 51 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Електрошок":

    Може би имаш право за думата "натрапва". По-подходяща е "налага" Това включва куп канони, измислени от хора, които са решили, че са достигнали Божието съвършенство... А съвършен е само Бог. Не знаем какво е било отношението към Бог на тези умни хора , но и трите - надеждата любопитството и съмнението не изключват и не отхвърлят Бог като Творец. Аз бих ги подредила в друг ред - съмнение, любопитство, надежда... И да ! Съгласна съм, че човек живее само, когато се променя. Стига тази промяна да не води до деградация. А вярата в Бог, подчертавам ВЯРАТА, не религията, ни дава увереност за позитивна промяна и ни държи в надежда и любов.