1 Декември, 2021 12:00 4 266 18

Историята, която българските медии не разказаха

  • кайл ритенхаус-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • съдебен процес

„Хлапето от Кеноша“ донесе победа за истината и предложи оптимистичен разказ за борбата срещу културната революция и окончателното превземане на публичния живот от фанатици, психопати и опортюнисти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-драматичният и коментиран американски съдебен процес от делото срещу О Джей Симпсън насам, който освен това беше пряк продукт и директно продължение на едни от най-отразяваните глобални събития в модерната ни история, остана почти изцяло игнориран от големите български медии.

Настани се впечатление за зрелищна комуникационна асиметрия, за започнат разказ, оставен да виси без развръзка. Един актуален рейтингов блокбастър без превод и българско разпространение. Говорим за историческото дело срещу 18-годишния младеж Кайл Ритенхаус, който на няколко пъти сам се спаси от насилствена смърт в една адска августовска нощ по време на американските безредици от 2020-а, а допреди дни се бореше и срещу заплахата от доживотен затвор.

Кайл оцеля, плени колективното въображение на Америка, вдъхна кураж на милиони нормални, но мълчаливи граждани, предизвиквайки гърчове от импотентен гняв в средите на повечето корпоративни медии и публични институции на най-могъщата държава на планетата.

В пълно противоречие с наличните доказателства, видео материали и свидетелства, Ритенхаус беше обвинен от прокуратурата в пет тежки престъпления, включително умишлено убийство първа степен, а журито го оправда по всички тях и потвърди тезата на адвокатите му за законна самозащита.

За всеки, който е следил делото и познава доказателствата, това беше болезнено ясно. Но Ритенхаус трябваше да бъде жертван ритуално пред олтара на медийната, политическа и корпоративна BlackLivesMatter религия, за да задоволи жаждата за кръв на прогресивните жреци.

На кадрите, потвърдени после и от множество официални свидетелски показания, ясно се вижда, че Кайл Ритенхаус отива в Кеноша, Уисконсин, за да пази общността от опожаряване и да предлага първа помощ. По това време той работи като спасител в града. След като полицай прострелва издирвания и обвинен в сексуално насилие чернокож рецидивист Джейкъб Блейк, BLM безредиците покрай смъртта на друг дългогодишен престъпник – Джордж Флойд – ескалират в Кеноша, Уисконсин. Като по алгоритъм, в продължение на няколко нощи се разгръща насилие и терор над цивилното население, а в отговор все повече местни жители се въоръжават, за да пазят бизнесите и животите си. Полицията съзнателно не спира мародерите и подпалвачите, описвани от медиите като „мирни протестиращи“.

След две вечери на огън, стрелба и заплахи, Кайл Ритенхаус се присъединява към въоръжените доброволци, оставени от органите на реда сами срещу тълпи от екстремисти. Младежът е снабден с пожарогасител, медицински комплект за първа помощ и полуавтоматична карабина AR-15. Докато гаси поредния пожар в района, той попада сред враждебна тълпа и е подгонен от Джоузеф Розенбаум, който се опитва да му вземе оръжието, след като по-рано му е казал, че ще го убие. Кайл, в акт на самоотбрана, прострелва смъртоносно „протестиращия“. После се оказва, че Розенбаум е лежал в затвора за изнасилване на дете и е осъден педофил с множество сексуални нападения над момчета на възраст между 9 и 11 години.

Минути след като се спасява от Розенбаум, Кайл е нападнат от тълпа, докато бяга към изтеглилата се и пасивна полиция. Повален е на земята. Прострелва смъртоносно Антъни Хюбер, който го удря със скейтборд по главата и пробва да вземе оръжието му, и ранява Гейдж Гройскройц, след като той насочва незаконно притежаван пистолет към лицето му. И двамата се оказват рецидивисти с дълги досиета за всякакви престъпления – от домашно насилие до обири.

После Кайл се предава сам в полицията, а прокуратурата игнорира доказателствата и пробва да го вкара в затвора доживот.

Самото дело беше предавано на живо и представляваше напрегната съдебна драма. В залата обвиненията се разпадаха и дори свидетелите на прокуратурата, без да искат, опровергаваха кухата конструкция срещу младежа. Но в медиите той беше „бял супремасист“ и „расист“, убил „невинни протестиращи“, а на улицата демонстранти заплашваха с нови безредици при оправдателна присъда. Милиони консуматори на корпоративни новини бяха останали с впечатлението, че Кайл е екзекутирал чернокожи жертви като някакъв масов убиец.

Всички замесени в случката са бели, но в параноичния политически и културен климат на Америка отново доминираше опорната точка за „системния расизъм срещу чернокожите“. Бял младеж прострелва трима бели престъпници при самозащита и по някакъв начин това отново става „расистки“ казус за „бяло превъзходство“ и „мачкани малцинства“. Болна, болна система.

Рядко е имало по-голям разрив между реалността на терен, юридическите факти в съдебната зала и медийната репрезентация. Тук дори не говорим за манипулация, а за директни лъжи. Това дело очерта двата разказа за Америка – един реален, фактологичен и не особено политически коректен. А другият – откровена фалшификация.

Преди дни Ритенхаус повтори хронологията на събитията в драматично интервю с Тъкър Карлсън за „Фокс нюз“, което беше два пъти по-гледано от програмите на другите кабелни новинарски телевизии взети заедно.

В много отношения оправдаването на Ритенхаус е продължение, а и отговор на месеците на безредици и насилие след смъртта на Джордж Флойд. Нещо като „реалността отвръща на удара“. Видя се, че Западната цивилизация все още има носещи колони, които са способни да удържат на патологичния постмодерен медиен, а и институционален вандализъм.

„Хлапето от Кеноша“ донесе победа за истината и предложи оптимистичен разказ за борбата срещу културната революция и окончателното превземане на публичния живот от фанатици, психопати и опортюнисти.

Ала българските медии пропуснаха всичко това.

Те дълго време превеждаха и разказваха обилно лъжата – за мирните протести, за белите расисти, за моралното право да махаш исторически стаути…. Но спряха и се отказаха от истината – тази за хлапето, което бе принудено да стреля, за да се защити и взе, че уцели един изнасилвач на деца, един осъден насилник и още един рецидивист. Каква представителна извадка на протестиращата либерална класа на Америка!

Малкото местно покритие на историческия вече съдебен процес срещу Ритенхаус е очаквано корпоративен. В новинарска емисия на „Нова телевизия“ от 20 ноември са отделени около 40 секунди, в които се повтаря манипулативното послание за „убийствата на двама мъже по време на протест за расова справедливост“. Но поне има отразяване – другаде търсачките дават нулев резултат.

В повечето български медии, които отделят по няколко формални преводни изречения на делото, се говори за „протести за расова справедливост“. В реалността става въпрос за размирици и вандалщина, за умишлено изгаряне до основи на сгради и автомобили, за въоръжени престъпници, които мародерстват и заплашват цивилното население, при пълно отстъпление на полицията.

Изумителна е разликата между обема на отразяване на размириците, пардон, на „протестите“ от лятото на 2020-а и количеството информация за тяхното продължение под формата на съдебен трилър – предаван на живо – и буквално развил се като на кино.

Българските медии можеха да се еманципират от зависимостта си към „сиененската“ корпоративна журналистика – не като пренебрегнат подобен рейтингов блокбастър, а като предложат автономен ъгъл към събитията. Можеха да очертаят политическия момент и да го пренесат на родна почва с актуалния разговор за разделението на властите. Президентът на САЩ Джо Байдън пусна скандално официално съобщение след оправдаването на Кайл Ритенхаус, в което пише, че е „гневен“ от решението на журито. А „острието“ на властващата Демократическа партия Джери Надлър заплаши с нови, този път федерални обвинения срещу Ритенхаус.

Това са безспорни безобразия, които можеха да се сторят интересни на българската публика. Такава злоупотреба с власт, подкрепена от синхронизирана корпоративна кампания за дезинформация, претъпкана с лесно доказуеми лъжи. И то в най-влиятелната и могъща страна на света, управлявана в момента от администрация, която постоянно говори на другите за човешки права, медийна свобода и върховенство на закона.

Владислав АПОСТОЛОВ

Авторът е завършил журналистика в Софийския университет. Работил е за редица медии, включително вестник „Труд“ и WebCafe


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тролил1ви

    18 3 Отговор
    Тримата простреляни НЕ СА БЕЛИ.
    ХАЗАРИ СА.
  • 2 3333

    26 0 Отговор
    Мдаа и единия с 12 обвинения за насилие на деца, сексуално насилие, лежал 12 години в затвора. Бял, не черен.
  • 3 хах

    53 0 Отговор
    Българските медии са много заети с подмазвачество, подлизурство и слагачество. Нямат време за такива нищожни дребнотемия.
  • 4 Алфа Вълкът

    28 3 Отговор
    ПП са проект на американските демонократи! Всички им повярваха, но на следващите избори няма да минат и 40%.

    Коментиран от #5

  • 5 Алфа Вълкът

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Имам предвид дъртака Байдън, не нашите, те няма да минат и прага другите избори!
  • 6 Ото

    22 0 Отговор
    Толкова за нашите медии.
    То реално кой им вярва? Всеки с акъл малко над средното ниво на амеба му е ясно за какво иде реч.
    Само като ги видиш как хвалят ерата на Боко ти става ясно, че и тук, както и в Америка силно се разминава реалността с това, което ти се поднася. Манипулации, лъжи.
  • 7 Гледах

    33 0 Отговор
    четенето на решението на журито по sky и тръпки ме побиха... В първия момент изглеждаше, че младежът не осъзнаваше чутото, след това краката му се подкосиха и падна на колене и му потекоха сълзите. Браво, младеж! Не всеки може да запази самообладание след нападение от тълпа, още по-малко от изроди-рецидивисти. (А какъв е цветът на нападателите - НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.
  • 8 Dallas Cowboys

    0 32 Отговор
    95% от мненията на хората за изхода от процеса в Щатите е негативен.
    1. 8 от 12 членното жури бяха жени(майчин инстинкт)
    2. Никаква самоотбрана като 17г келеш тръгнал да се прави на медик и защитник в друг щат
    3. Убитите са бели,ако бяха черни щяха да му набичат 2 доживотни най малко.
    4. Някои доказателства не бяха гледани по надлежния ред

    Коментиран от #11

  • 9 СДСбеЧума

    32 4 Отговор
    Историята, която българските медии не разказаха беше - как СДС-Шайката изкорми подредената ни и просперираща държавица, окраде народа и продаде на западните капиталисти и империалисти интересите на Родината ни,докато скачахме като малоумни на Орлов мост и пред"Коня".
    И продължават още да мълчат.Така - цели 32 години!
  • 10 Лингвист

    14 0 Отговор
    “Настани се впечатление”???!!!!!!??? WTF? На български се казва “Създаде се впечатление”.
  • 11 ГУМЕН КРАДЕВ

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Dallas Cowboys":

    1 Трябвало е всички членове на журито да са закоравели чернокожи педофили ????
    2 Как изобщо е посмял да се защити от тези честни и свестни престъпници , които сигурно само са искали да му масажират вратлето ?!?!?!
    3. Убитите са черни , пребоядисани на бели само и само да го оправдаят !
    4 Най - важното доказателство - жив е ! Защо ???
  • 12 БорисОFF

    26 0 Отговор
    Едно негърче решило да се направи на бял за Хелоуин. Боядисало се бяло и излязло на улицата. Обаче, приятелите му от квартала го набили. Оплакало се на брат си - и той го набил. Отишло при баща си и той му натресъл шамари.
    Излязло хлапето, седнало на прага и си мисли "Расизмът е страшно нещо. От 15 минути съм бял, а вече мразя негрите!"
  • 13 режисьор

    4 7 Отговор
    Защо се чудите, че това дело не беше отразено и коментирано от българските медии с изключение само и единствено но СКАТ ТВ? Ясно е защо! Току може някой да реши че когато нашенските "мирно протестиращи" от лятото и есента на 2020 нападнат някой гражданин или полицай, трошат обществено или частно имущество нападат младо семейство с две малки деца в кола, че може да ги гръмне като кучета. А може и полицията, когато бие такива "мирно протестиращи" да се окаже, че е имала пълните основания да ги бие макар и вяло една-две минути, просто защото те вече са извършили достатъчно брутални престъпления в рамките на един цял ден.
  • 14 почтен

    7 3 Отговор
    Защото "организатори" на миналогодишните "мирни" протести и у нас и в САЩ бяха едни и същи, а и финансирането и логистиката идваха от едни и същи места и тъй като сега водачите на тия протести по заповед на организаторите трябва и да ни управляват няма как да проговорят по въпроса медиите които отдавна са полу-купени, полу-заплашени от тях.
  • 15 Ами то е

    7 5 Отговор
    толкова просто защо няма да нито да говорят по въпроса нито да пишат! И Фатмака Радев и неговите Служебни министри, и всичките Нови Протестърски Партии на Промяната, а и всичките журналисти които им служат по най-долен и унизителен начин се виждат, като едни големи мишени на обикновенните, но вече ядосани български граждани, като Кайл Ритенхаус!
  • 16 Баш майстора

    12 0 Отговор
    До живях да видя такава публикация в българска медия, алилуя.
  • 17 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Според официалната статистика в САЩ от всеки 9 души осъдени на смърт през последните 50 г.един е осъден безпричинно и в противоречие със закона!?За мен това е шокиращо!
  • 18 Пак и пак

    0 2 Отговор
    глупости.