29 Август, 2024 16:00 1 596 27

Пазете децата си от ДИОНАподобните

  • деца-
  • пазене-
  • диона-
  • подобни-
  • проблеми-
  • енергийни бустери

За съжаление тези жалки създания също са жертва, но те нямат достатъчно от това, което би им помогнало да го разберат. Тогава трябва да се намеси обществото и държавата и да ги отвее заедно с всички криворазбрани слободии, прокламирани под фалшивите “не оли берални ценности“ и да предприеме превантивни действия, щото подобни да не се пръкват за в бъдеще, коментира д-р Светлозар Сардовски

Пазете децата си от ДИОНАподобните - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ- това е преди всичко лична отговорност на родителите, особено когато държавните власти “спят“...
Пазете ги от ДИОНАподобните и от произтичащите "ДИОНизми". За съжаление тези жалки създания също са жертва, но те нямат достатъчно от това, което би им помогнало да го разберат.
Тогава трябва да се намеси обществото и държавата и да ги отвее заедно с всички криворазбрани слободии, прокламирани под фалшивите “не оли берални ценности“ и да предприеме превантивни действия, щото подобни да не се пръкват за в бъдеще. Алтавите "не оли берали" опитват първо да пробият чрез образователната система, защото ефекта от това е повсеместен и необратим, но когато не успяват (както се случи с джендърската пропаганда наскоро), атакуват директно подрастващите.
Сега за ЕНЕРГИЙНИТЕ БУСТЕРИ:
Енергийният ПРАХ, подобно на енергийните напитки е коктейл от съставки стимулиращи ЦНС, т.нар. психостимуланти, като някои имат и подобен на антидепресантите ефект. Целта е ободряващо, възбуждащо чувство, което “влива“ енергия скоро след употреба, повишава физическата издръжливост, подобрява концентрацията, настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина. Това действие се опосредства, чрез освобождаване на адреналин, допамин серотонин.
От физиологична гледна точка, употребата им може да има положителни или отрицателни ефекти в зависимост от целта на употреба, съответните обстоятелства и дозата. Тоест, ако се цели временно повишена физическа и психическа издръжливост, необходими за преодоляване на екстремни външни изтощаващи условия, застрашаващи живота – примерно физическа активност при студ, жега, наложително продължително шофиране и др., употребата на стимуланти може да е от полза. Ако обаче се цели постигане на някакво лесно, пасивно удоволствие или просто забавление и то с честа употреба, то може да има и вреди от предозиране с временно засилване на психоефектите- общо неразположение, главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, гадене, повръщане, сърцебиене, дори отключване на аритмии, повишаване на АН, треперене, раздразнителност до психовъзбуда, нереална преценка на дадена ситуация, та чак до хронично пристрастяване и симптоми на абстиненция, които водят до желание за все повече и честа употреба, подобно на наркоманията.
Чисто поведенчески употребата на тази прах наподобява смъркането на кокаин и може да е “закачка“ с него- чисто “проява на лош вкус“, но може да се окаже и прелюдия към използването му или към други зависимости.
Също така това е ултрапреработен високо калоричен продукт – даващ т.нар. “празни“ калории (без хранителна стойност), което е доказано вредно за здравето в дълготраен ефект, най-малко като безалкохолните напитки= може да води до т.нар. сърдечнометаболитни заболявания- затлъстяване, сърдечни-съдови, диабет, а чрез начина на употреба- смъркане може да има и локални вредни последствия за носната лигавица- раздразнения, запушен нос, алергии, които да налагат допълнително използване на съдосвиващи капки за нос, които имат подобни странични ефекти и водят до зависимост също. Освен това през носа прахта може също да попадне от носа и в долните дихателни пътища (б. дроб) с неизвестни вредни последици.

Д-р Светлозар Сардовски, специалист по кардиология, вътрешни болести и здравословно хранене. Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 53 Отговор
    Ганчо пие всекидневно вода пълна с отрова за плъхове и яде хляб пръскан с всевъзможни пестицидеи, с Диона от малцинството взел да се занимава. Застрашавала му децата с някакви енергийни напитки..

    Коментиран от #15, #18

  • 2 Разпрадона

    28 0 Отговор
    Помия!!!
  • 3 И не само

    38 6 Отговор
    Важно е да се пазят децата от "дионаподобните", но също толкова важно е да се пазят и от "кикиподобните", или "еугленаподобните" ако щете, или от "рададълбокатаподобните. Абе с две думи, наркоманията и жендърията са еднакво опасни за подрастващите
  • 4 ТаУмВзе

    38 2 Отговор
    Таа врътка подрастващите я прилагат Отдавна, въпросът е Защо няма Контрол над такива Субстанции! Отговорът е много простичък, Иде реч за едни Кинти и нищо повече, както винаги! После що 18 годишни шофъри се Размазват всекидневно и други Хубавинки а!
  • 5 Ромчето

    30 2 Отговор
    Коя е тази Идиоана, на коя магистрала е?
  • 6 децата шмъркат от 20 години

    15 5 Отговор
    късно е чадо късноо…
  • 7 Дограмата

    4 14 Отговор
    Диона ако я опъъна ще и обърна мааттката!
    22см ми е !

    Коментиран от #9, #12

  • 8 свиквайте

    16 5 Отговор
    През капитализма е така.

    Коментиран от #13

  • 9 Смъркачи

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дограмата":

    Още едно идионче!
  • 10 Кучка

    29 2 Отговор
    Оф, писна ми с тая помия вече. Глоба има ли за тая помиярка?
  • 11 Кромид

    23 2 Отговор
    През цялото време на скандала се чудех какво лошо има в тази марка кисело мляко.То се оказа певица.
  • 12 Леснията

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дограмата":

    С толкова голем инструмент въобще не прави секс.И аз съм така,освен ако не е некоя мила и нежна жена.С такива агресивни дами не искам да имам нищо общо.
  • 13 Магнум Марине

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "свиквайте":

    Грешиш така е в дивия капитализъм от 20 години на миналия век. Тая е взела добър хонорар за да рекламира това. Да не мислиш че всичко е безплатно. Някъде някой може да и разкраси тъпата физиономия нищо, че е фльорца на някой с парички дилър.
  • 14 Пазете децата от

    5 19 Отговор
    разни доценти в СУ, НБУ и други подобни. Там учат децата ни на путинофилия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Киро

    4 17 Отговор
    Оф.. пак Диона или някой друг е виновен за възпитанието на децата.. нали има родители? Те какво правят? Как ги възпитават? Контрол къде ходят, какво правят, как си харчат парите, какво гледат в интернет??? Нито Диона, нито държавата е длъжна да се грижи за децата!!

    Коментиран от #19

  • 17 Дон Чико

    23 3 Отговор
    Старата българска поговорка гласи - "всяко чудо за три дни"
    Нормално е , това !
    Хванаха я с наркотици да шофира - какво стана - нищо!
    Трябваше да конфискуват автомобила - какво стана - нищо!
    Това момиче знае че е над закона ,знае ,че този който я закриля е на високо ниво!
    Така че , споко - до три дни всичко ще е история!
    И Диона ще си прави каквото си поиска - до определен момент де.
  • 18 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Извинява но си по зле от една съседка която вярва ,че пръскат с вируси , следите от самолети в небето, мигачите лампи на антени и високи блокове и кулукрани са уреди за облъчване . И други подобни.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спрете се бе

    7 2 Отговор
    Проглушихте ми ушите с глупостите за смъркащите кофеинови прахчета, а нито дума или действие за кокаина който го продават в дворовете на училищата. Щото така по лесно нали?
  • 21 Диона поп фолк дивата 👸🏼

    5 0 Отговор
    Искам да кажа следното Тоя енергиен прах го притежава Евелин Банев Брендо 🕴🏽
  • 22 Ники

    6 1 Отговор
    Те нещата са прости ... за да излезе нещо подобно на пазара .. трябва да има разрешение ... понеже е много спорен продукт такова не се дава ... и после глоби за всички и това е ... това е и като райския газ и тн ... не е нужно да се криминализира ... просто яко глоби ефективни за продаващите го и това е ....
  • 23 Гост

    4 2 Отговор
    Че те малките момичета искат да станат като дионка, а пък малките момчета искат да са дилъри. Кой да ги пази???
  • 24 Шоо

    3 2 Отговор
    Магазините пълни с боклуци които ядем всеки ден, ама най големия проблем било ако повишим допамина.
  • 25 Що и

    2 1 Отговор
    правите реклама на стиган.ката?!
  • 26 Факт

    0 0 Отговор
    Не харесвам нито новите либерали, нито новите пророци!
  • 27 Един

    1 0 Отговор
    Как да ПАЗЯ ДЕЦАТА СИ? Държавата ми ги взема още на 5 години - задължителна детска градина , следва училище като 5 дни в седмицата се "интегрират" в училищно-уличната среда под вещото просветно ръководство се обучават по учебници написани от "изявени педагози" със съдържание изкривено да болка от кухи идеологически лозунги, и с евро- атлантическо- подмазвачество което всеки момент ще прекара всички под ЛГБТ общ знаменател! И аз като родител НЯМАМ право на мнение !!! А бе що не си ... таковате демокрацията!?