Last news in Fakti

25 Март, 2015 13:00 929 0

Китай иска да превземе и зимните спортове

  • зимни олимпийски игри-
  • китай-
  • шорттрек-
  • кърлинг-
  • ски-
  • фигурно пързаляне

Азиатската държава с големи амбиции да обере медалите на следващите зимни олимпиади

Китай иска да превземе и зимните спортове - 1
Снимка: БТА/ АР

Китайците никога не са се славели с особено големи успехи на зимни олимпийски игри, но ето, че и това е на път да бъде променено. От азиатската държава обявиха, че започват преследване на нови спортни мечти, като този път целта им е да станат пряк конкурент на страните със традиции в „белите“ спортове. Столицата на страната – Пекин дори е кандидат за град-домакин на зимните олимпийски игри през 2022.

Ако погледнем назад във времето, Китай дебютира на зимна олимпиада през недалечната 1980 година в Лейк Плейсид, САЩ, но така и не записва името си сред медалистите. Това се случва едва през 1992 година в Албервил, Франция, а оттогава насам една от най-старите цивилизации в света продължава да трупа все повече и повече успехи и в зимните спортове. 

Ето и възходящия ход на Китай по медали на зимни олимпийски игри след Албервил:

1994, XVII Зимни олимпийски игри, Лилехамер, Норвегия – 1 сребърен, 2 бронзови
1998, XVIII Зимни олимпийски игри, Нагано, Япония – 6 сребърни, 2 бронзови
2002, XIX Зимни олимпийски игри, Солт Лейк Сити, САЩ – 2 златни, 2 сребърни, 4 бронзови
2006, XX Зимни олимпийски игри, Торино, Италия – 2 златни, 4 сребърни, 5 бронзови

Само две години след огромния успех и пренаписването на спортната си история с 51 медала на летните олимпийските игри през 2008-ма, Китай достигна и до нов връх в „белите спортове“  – още 11 отличия на игрите във Ванкувър през 2010 година, сред които 5 златни, 2 сребърни и 4 бронзови, а на последната зимна олимпиада в Сочи през миналата година китайците грабнаха още 3 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

Тук идва и причината, поради която китайците са готови да отделят още и още средства за подпомагането на зимните си спортове,  а именно, че техните олимпийски отличия са дошли само в 5 спорта – шорттрек, бързо пързаляне с кънки, ски – свободен стил, фигурно пързаляне и кърлинг.

Това свидетелства, че азиатската държава е много по-успешна на лед, отколкото на сняг – 11 от 12 шампионски отличия идват именно от състезания на леда. Поради това Китай ще се съсредоточи максимално в още по-голямото развиване на всички зимни спортове, като от тях могат да се очакват не просто участия занапред.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА