Last news in Fakti

4 Януари, 2016 16:51 1 348 0

Всеки футболист може да си тръгне срещу три заплати

  • мапуку-
  • берое-
  • съд-
  • решение

Жуниор Мапуку правомерно прекратил договора си с Берое

Всеки футболист може да си тръгне срещу три заплати - 1
Снимка: БТА

Безпрецедентно решение, което може да промени българския футбол, взе Старозагорският районен съд, съобщава "Тема Спорт". Става въпрос за казуса „Жуниор Мапуку”, който през август прекрати едностранно своя договор с Берое и изплати на тима неустойка в размер на три брутни негови заплати – 27 000 лева.

Мапуку се позова на член 326, ал.1 от Кодекса на труда, който му дава това право, а от клуба обжалваха в съда. От институцията обаче взеха решение в полза на нападателя. 

Важна подробност е, че в договора между двете страни има клауза, че при възникнал спор той се решава според българското законодателство. Такава клауза съществува и в стандартните договори на БФС, които задължително се подписват от всички професионални футболисти в България.

От ръководството на Берое ще обжалват, тъй като имат двуседмичен срок за реакция. Но ако молбата им не бъде удовлетворена, това ще означава, че всеки професионален футболист у нас ще може да прекрати договора си срещу три свои брутни заплати, независимо за какъв срок е договорът му. 

Все още не се знае каква ще бъде позицията на ФИФА по този казус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА