11 Октомври, 2021 15:00 1 681 2

Ивет Лалова: Психическото здраве на атлетите трябва да се превърне в приоритет

  • ивет лалова

Най-успешната ни лекоатлетка призова обществото да приеме психическите травми със същата сериозност, както и физическите контузии

Ивет Лалова: Психическото здраве на атлетите трябва да се превърне в приоритет - 1
Снимка: БГНЕС

Октомври официално бе обявен за ден на психическото здраве от международната общност, а Ивет Лалова реши да се включи с любопитен апел към широката общественост, използвайки профила си в Instagram.

Никой не поставя под въпрос времето за възстановяване на един атлет, когато има изкълчен глезен или счупена китка. Тези контузии се виждат и разбират лесно, защото няма как да ги игнорираме. Но, какво става, когато даден атлет има нужда да се оттегли, за да обърне внимание на психическото си здраве? Стресът и безпокойството не могат да бъдат диагностицирани с рентген или ЯМР, но те могат да са също толкова ограничаващи, както и физическите травми. Прекалено често тези проблеми се пренебрегват от упоритост. Какво може да е решението? Да стартираме отворен дебат и да признаем, че психическото здраве трябва да се превърне в приоритет“, написа Лалова.

Темата придоби по-широк отзвук, когато бившата №1 в тениса при жените - Наоми Осака, отказа няколко участия в престижни турнири, като обяви, че има нужда да се погрижи за психическото си здраве.

Световният шампион по бокс Тайсън Фюри на свой ред призна, че е изпаднал в тежка депресия, след като отне поясите на Владимир Кличко през 2015 г. Той дори бе принуден да се откаже от титлите си, докато намери начин, за да излезе от състоянието, в което бе изпаднал.

В света на професионалния спорт рядко се обръща внимание на тази страна на живота на хората. На показ винаги са шампионските титли, рекордите, славата. Но прекалено рядко осъзнаваме жертвите, които дават онези, посветили живота си на нашето забавление.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    4 4 Отговор
    А какво носите на обществото, което ви издържа при това доста богато? Полза от вас никаква. Тези пари можеха да бъдат дадени за детски и юношески спорт. От това има смисъл и полза. А че някаква е скочила или пробягала за рекорд е нещо, което е без значение.
  • 2 кочо

    0 0 Отговор
    крадла.