30 Юни, 2022 17:03 3 344 1

Васил Колев: Как така Текпетей е в Лудогорец от 2021 г., а вече е спортист от национален интерес?

  • васил колев-
  • лудогорец-
  • бърнард текпетей

Бившият председател на Тръст „Синя България“ зададе някои важни въпроси към държавните органи и БФС по темата

Васил Колев: Как така Текпетей е в Лудогорец от 2021 г., а вече е спортист от национален интерес? - 1
Снимка: БГНЕС

Българският паспорт на Бърнард Текпетей се превърна в поредна тема, дискредитираща правото в спорта у нас, тъй като ганаецът пребивава в България от едва една година, а вече се ползва с правата на пълноправен европейски гражданин. Бившият председател на Тръст „Синя България“ - Васил Колев, се включи в публичния дебат, заставайки на страната на спортния мениджър Николай Жейнов, който пръв зададе няколко неудобни въпроса към държавните органи и собствениците на Лудогорец.

Колев публикува в социалните мрежи позицията си, като посочи част от критериите, при които доказан чуждестранен атлет може да кандидатства за българско гражданство. Едно от условията е той да е пребивавал в страната ни поне 5 години. Друго пък гласи, че националният селекционер на България трябва лично да е изискал подобна процедура, за да използва даден спортист в отбора си.

Лудогорец има по спомени едно над 10 играчи с български паспорт, без да са българи. И само 2-3 са играли в националния отбор. Лудогорец е частна фирма и в никакъв случай не е национален интерес. Национален интерес е да дадеш паспорт на Армен Назарян и той да те зарине със златни медали“, даде за пример спортният деятел.

Бърнард Текпетей пристига в Лудогорец през януари 2020 г. под наем от тима на Шалке 04. През юли 2021 г. правата му официално са откупени срещу €900 хил. За този период той изиграва 71 мача за „орлите“. Любопитно е също така, че през 2017 г. взема участие в Купата на африканските нации с тима на Гана. Именно този факт прави шансовете му да играе за България невъзможни, защото ФИФА забранява даден футболист да сменя националната си принадлежност, ако е записал и 1 минута в официален мач за даден национален отбор.

Това несъмнено повдига много въпроси около българския паспорт на ганаеца, особено с оглед факта, че Лудогорец има само шестима състезатели, които са родени в България. Тези, които идват от държави, които са членки на Европейския съюз, нямат проблем да играят у нас, но с подобен казус се сблъскват играчите извън тази група. Към днешна дата това са общо осем души и то без да броим онези с двойно гражданство. Те на свой ред са 13 атлети, като в това число са и натурализираните българи Текпетей, Вандерсон, Алекс Сантана, Сисиньо и Игор Пластун.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехх, колко жалко е да си говедо!

    7 3 Отговор
    Очко Бибочко рита срещу агата