Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:28 2 404 6

Саудитска Арабия си купи подкрепата на Лионел Меси за Мондиала през 2030 г.

  • лионел меси-
  • саудитска арабия-
  • аржентина-
  • световно първенство

Страната води усилена кампания, за да приеме шампионата след 8 години

Саудитска Арабия си купи подкрепата на Лионел Меси за Мондиала през 2030 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Имиджът на Лионел Меси през изминалите 20 години може и да е основно на едно от футболните божества в историята, но това далеч не означава, че е имунизиран от скандали. В момента се намираме в зародиша на такъв, след като стана ясно, че аржентинската суперзвезда е подписала договор със Саудитска Арабия, за да рекламира страната, като туристическа дестинация. Авторитетното издание The Athletic посвети един доста обширен материал на тази тема.

Техеран инвестира много в последните няколко години за спорт. Сред най-добрите примери са домакинството на боксовата галавечер между Антъни Джошуа и Анди Руиз през 2019 г., когато двамата се биха в реванш за шампионските пояси в тежка категория. През миналата зима английският футболен клуб Нюкасъл Юнайтед пък стана собственост на инвестиционния фонд PIF, който е собственост на саудитското кралско семейство. Голф турът LIV също попадна под шапката на фонда. А Formula 1 ще има етап от календара си за период от 10 години срещу $650 млн.

Daily Telegraph междувременно съобщи наскоро, че Кристияно Роналдо е отказал предложение в размер на £5 млн. на година, за да бъде посланик на Саудитска Арабия по програмата „Визия 2030“. Скоро след това обаче Лионел Меси е поканен и той приема, но запознати с преговорите източници на The Athletic твърдят, че той се е съгласил срещу сума от порядъка на 5 пъти над отказаната от португалеца. В резултат той започва да се появява в куп рекламни кампании, както в мейнстрийм медиите, така и в социалните мрежи.

Връщаме се назад във времето до 2017 г., когато Уругвай и Аржентина се изправят един срещу друг в мач от квалификациите за световното първенство в Русия идната година. Луис Суарез и Лионел Меси по онова време са не само големите звезди на двата отбора, но и са съотборници в Барселона. Двамата приемат поканата на своите федерации, за да се превърнат в лицата на съвместната им кандидатура за световната купа през 2030 г. За целта преди началото на мача са им връчени тениски с числата 20 и 30 на гърдите, за да олицетворят въпросната година.

Един от координаторите на инициативата - Фернандо Марин, признава, че идеята е била да се отбележи 100-годишнината от първото световно първенство. През 1930 г. Уругвай е домакин, а във финала побеждава именно Аржентина с 4:2, за да вдигне първия в историята трофей. Суарез и Меси е трябвало да обявят началото на проекта и да продължат заедно до самия му завършек 13 години по-късно. Споразумението им обаче пропада няколко години по-късно, когато 7-кратният носител на „Златната топка“ застава на страната на Саудитска Арабия и обръща гръб на своята родина.

Forbes изчислява, че през миналата година Меси е спечелил над $120 млн., в което влизат заплатите му от ПСЖ, представянето му за „Албиселесте“ и най-вече спонсорските му договори с различни компании и фондове, сред които е и „Визия 2030“.

Лионел Меси най-вероятно ще изиграе последното си световно първенство, като футболист, но, както и да завърши международната му спортна кариера, той си е гарантирал бъдещето за десетилетия напред, преследвайки пътя на парите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иии

    9 0 Отговор
    Общото между Техеран и Саудитска Арабия е...?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван Светославов

    3 0 Отговор
    Хубавото триете коментари, но една карта да погледнете?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.