Last news in Fakti

13 Декември, 2022 16:03 1 444 5

Аржентина и Хърватия имат двамата най-добри дузпаджии на вратите си

  • катар 2022-
  • емилиано мартинез-
  • доминик ливакович-
  • аржентина-
  • хърватия

До момента те са в основата на класирането за своите държави

Аржентина и Хърватия имат двамата най-добри дузпаджии на вратите си - 1
Снимка: БГНЕС

Аржентина и Хърватия тази вечер ще решат първия финалист на тазгодишното издание на световното първенство по футбол в Катар и макар наказателните удари да са рядък начин за решаване на спора в подобни надпревари, това са две нации, които в момента разполагат с истински майстори под рамките на вратата. Дори смело можем да заявим, че Емилиано Мартинез и Доминик Ливакович са двамата най-добри дузпаджии до момента в турнира.

Стражът на Астън Вила бе призован да спасява „албиселесте“ в драматичния мач с Нидерландия. Той спаси първите два изстрела на „лалетата“, превръщайки прякото съревнование с изпълнителите в истинска психологическа битка. The Athletic дори посвети цял материал на стратегията на вратаря, като дори се върна през миналото лято, когато Мартинез надхитри колумбийските стрелци в полуфинала за Копа Америка.

Стадионът в онази гореща вечер бе празен поради COVID-мерките, така че микрофоните хванаха почти всяка една комуникация между футболистите. При наказателните удари бившият страж на Арсенал влезе под кожата на Давинсон Санчез, Йери Мина и Едвин Кардона с постоянни нападки. Той успя до такава степен да ги разконцентрира, че те изпуснаха своите дузпи, а Аржентина се класира на финала, за да спечели трофея срещу Бразилия.

Подобна бе ситуацията и миналата седмица, макар да имахме възможност само да четем по устните и жестовете на участниците в престрелката. Там Емилиано Мартинез направи всичко по силите си, за да мобилизира аржентинските привърженици зад вратата, когато отрази удара на Върджил ван Дайк, а при следващото изпълнение сам взе топката и току да я подаде в ръцете на Волт Вегхорст реши да я хвърли настрани, за да разкара нападателя, разочаровал го с два гола 30-ина минути по-рано. И в този случай вратарят успя, за да остави всичко в ръцете на своите съотборници, които може и да пропуснаха веднъж, но все пак класираха Аржентина напред.

Ливакович обаче има съвсем различен подход към отразяването на дузпи. Вратарят на Динамо Загреб залага повече на чисто футболните си умения, като запазва пълна концентрация и не взема хазартни решения в коя посока да се хвърли. Вместо това той чака самото изпълнение на съперника и едва след това прави опит, за да спаси.

27-годишният хърватин до сега не е хванал ъгъла само на едно изпълнение от бялата точка, което доказва теорията, че реагира на самото изпълнение, а не оставя това решение в ръцете на стрелците. Разбира се, важно е да отбележим, че той спаси само удара срещу Бразилия, но това се оказа достатъчно, за да може „шахматистите“ да отстранят големия фаворит за титлата. Разплакан бе Родриго от Реал Мадрид. Статистиката обаче отчита пропускът и на Маркиньос, който не уцели вратата, но смело можем да заявим, че поведението на вратаря изигра своята роля срещу капитана на ПСЖ.

В предходния кръг Доминик Ливакович загатна за неочакваните си таланти срещу Япония. Каору Митома, Такуми Минамино и Мая Йошида бяха спрени от страхотния вратар на балканския тим, докато неговите колеги вкараха 3 от 4-те си опита.

Мартинез и Ливакович без съмнение ще са в спор за приза „Най-добър вратар“ на световното първенство, но току виж един от двамата блесне и тази вечер, защо да не заговорим и за наградата за „Най-добър футболист“ в надпреварата? Вратарите отдавна се борят за нужното признание, така че няма да е чак толкова голяма изненада, ако ФИФА удостои тези двама страхотни играчи с уважението, което заслужават.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емилиано

    1 2 Отговор
    Мартинез е срам за футбола.

    Коментиран от #2

  • 2 ??????

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емилиано":

    То си срам за мама и за тати
  • 3 ??????

    1 1 Отговор
    Мартинез е срам за футбола
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Аржентинският Вратар играе НЕЧЕСТНО.Вижте 2рата Пропусната дузпа от ХоланДИЯ!!!
  • 5 Коко

    2 0 Отговор
    А не най добър е Никито и ние сме горди че го имаме в нашия лъвски отбор