10 Февруари, 2014 18:10 1 418 0

Ерата на Роналдо и Меси е към края си, идва ерата на Азар

  • еден азар-
  • челси-
  • белгия

Белгийският футболист вече диша във врата на двете супер звезди на модерния футбол

Ерата на Роналдо и Меси е към края си, идва ерата на Азар - 1
Снимка: БТА

Лионел Меси и Кристиано Роналдо доминираха във футболния свят през последните 6 години, като много хора смятаха , че това вероятно ще продължи докато двамата футболисти стигнат години за пенсия. Добрите футболисти в света са много, но сякаш нямаше други играчи с първичния природен талант на двете супер звезди на Барселона и Реал Мадрид.

През последния сезон обаче пика на своята кариера изживява един млад белгиец, който сякаш има потенциала не само да достигне Роналдо и Меси, но и съвсем спокойно да ги засенчи. Талантът на Еден Азар пролича още докато играеше във френското първенство. Там със своя Лил, докато беше само на 21 години, крилото отбеляза 20 гола в 38 мача. След това пое по пътя към славата, преминавайки в носителя на титлата от Шампионската лига през 2012- Челси. Началото във Висшата лига на Англия винаги е трудно, като игрите на Азар в първия му сезон на „Станфорд бридж“ бяха на приливи и отливи. Имаше някои страхотни представяния, както и някои безлични такива. Въпреки това  белгиецът показа, че в него има много футбол и вкара 9 гола в първенството. През този сезон обаче талантът му буквално избуя и в момента той е абсолютната звезда на сините от Лондон. До този момент от 25 изиграни мача, белгиецът има 12 отбелязани гола и 4 асистенции. В последния мач на отбора си срещу Нюаксъл той вкара хеттрик, като с всеки следващ мач представянето му само се подобрява. До края на английското първенство има още доста мачове, като при добро стечение на обстоятелствата, Азар може да гони кота от 20 отбелязани гола и 10 асистенции. Към момента белгиецът е на 23 години, а играта му вече надхвърля критериите за световна класа. Да, вероятно той никога няма да вкара 50 гола за един сезон, подобно на Роналдо или Меси, но пък има качества, с които реално превъзхожда португалеца и аржентинеца.

Еден Азар е невероятна комбинация между крило и плеймейкър. Той просто е играч, който движи играта на отбора си. Вижда се и, че съотборниците му виждат това, като почти няма атака на Челси, в която топката да не преминава през краката на белгиеца. Той има погледа над играта като цяло, като не е нужно да вкарва голове, за да блести. Така и при победата на Челси над Манчестър Сити преди седмица, Азар не вкара, но пък беше човека, който реално организираше всяко едно действие в офанзивен план на  своя тим. Роналдо и Меси са звезди, консумиращи колективното старание на своите отбори. В Челси обаче Азар е моторът на това старание. Той участва в абсолютно всяка една фаза на играта. Връща се в защита, покрива бековете, помага на халфовете и атакува. Освен това за него няма проблем да жертва блясъка на самата си игра, в името на това да помага на колектива и вместо да прави индивидуални пробиви, да покрива крилата в дефанзивен план и да помага в единоборствата. Роналдо и Меси са велики нападатели, но отпечатъкът на Азар се отразява във всяка една линия от играта на неговия отбор. Сборът от физически дадености, технически умения, поглед над играта и тактическа грамотност правят от този футболисти човекът, който вероятно много скоро ще заеме трона на футболна Европа. Общо взето белгиецът няма слаб компонент в играта си, като под ръководството на Жозе Моуриньо еволюира с всеки изминал ден. Да, многократно се е говорило, че Азар не си пада много по тренировките и, че за него те са досадно задължение, преди идването на същинското забавление в официалните мачове. Специалният обаче на бързо изкорени несериозността към тренировачния процес у крилото, като за няколко месеца започна до шлифова таланта му. Освен това още с идването си Моу обяви, че Азар е играчът, в който вижда звездата на своя отбор.

Големият проблем на Еден към момента е, че зад него не стои рекламната машина, която стои зад Роналдо и Меси. Просто самата игра на двете звезди е изключително атрактивна, принуждавайки специалисти и медии да им отделят специално внимание. На моменти Еден е не по-малко бляскав футболист, но неговата игра е насочена към цялостното подпомагане на отбора. Това е футболист, който освен да вкарва голове, не се страхува да върши и черната работа по терена, стараейки се да дублира зоната на почти всеки един от своите съотборници.
С това  и превъзхожда двете икони на модерния футбол. Меси и Роналдо са перфектните консуматори, докато Азар е перфектният колективен играч. А, футболът в крайна сметка е колективен спорт.

Еден Азар ще има шанса да докаже статута си на най-добър футболист в света още на тазгодишното Световно първенство. Изненадващо или не, Белгия е един от фаворитите за спечелването на турнира в Бразилия. Отборът на белгийците по нищо не отстъпва, а дори превъзхожда националните гарнитури на Португалия и Аржентина. Там на Азар партнират имена като Вермаален, Де Брюйн, Лукаку, Бентеке, Фелайни, Куртроа и още много като тях. Комбинацията между силното представяне в клубния си Челси и евентуалния триумф и достигането поне до полуфинал на световното, може да бележи началото на новата футболна ера, на върха, на която ще стои името на Еден Азар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА