18 Февруари, 2014 10:51 6 244 3

Георги Бобев: Имаме природа, но не и достатъчно ски центрове

  • георги бобев-
  • ски-
  • сочи-
  • зимни спортове-
  • българия-
  • курорт-
  • туризъм

На BG е нужна стратегия за зимния спорт

Георги Бобев: Имаме природа, но не и достатъчно ски центрове - 1
Снимки: БФски

Георги Бобев е вицепрезидент на Българска федерация по ски. В интервю за Факти.бг, г-н Бобев отговори на въпроси, свързани с развитието на ски туризма в България, Олимпиадата в Сочи, както и относно бъдещето на зимните спортове у нас.

Какво според Вас трябва да се направи, за да се подобрят условията за развитието на зимните спортове в страната, и в частност, ските?

Трябва да има в България дългосрочна стратегия за развитие на зимния туризъм и спорт. Не случайно ги слагам заедно, защото те са в непосредствена връзка и взаимнонужни в съответния регион или държава. Така че, за да има в България сериозен и добре развит зимен спорт, би следвало да има сериозен и добре развит зимен туризъм. В момента в страната ни има три центъра, като не включвам Витоша в това число, тъй като е в едно плачевно състояние, За мое съжаление, бих го нарекъл обидно за всички, които обичат зимните спортове и планината през зимата. С трите центъра и с възможностите, които те предлагат, не може да се очаква сериозно развитие, каквото и да било у нас.

А какви са най-големите предизвикателства пред българските ски? Смятате ли, че има нужда от подобряване на материалната база и изграждане на нови спортни съоръжения?

За да има развитие на сериозен зимен спорт в България – алпийски ски, сноуборд, ски бягане, трябва да има и сериозна база, да има развита мрежа от клубове, които да се конкурират. В момента това не е налично, именно поради тази причина, че у нас няма достатъчно на брой ски центрове, където могат да се развиват споменатите спортове.

Въпреки това, аз смятам, че страната ни като цяло има много сериозен потенциал за развитие на нови зимни центрове и за подобряване на съществуващите такива. Световните статистики показват, че често, заедно със съоръжения за спорт и туризъм, паралелно се изграждат и нови ски писти с надм. вис. между 1000 и 2500м. В България има около 100 планински върха с височина над 2000м, така че в страната ни има чудесни условия. А един ски център може да задоволява нуждите на един малък ски град, което освен че дава възможност на местните хора, а и на туристите,  да практикуват любимите си спортове, така стимулира  развитието на спортовете и сред подрастващите, респективно – спортните клубове и бъдещите състезатели на високо спортно майсторство.

Какви са отношенията на БФ "Ски" и държавата?

Бих казал много добри. Държавата помага до колкото може. Ние сме най-голямата зимна федерация за момента. На тези Олимпийски игри ние имаме 11 състезатели. Като изключим волейбола, който е колективен спорт, едва ли има друга федерация в България – без значение дали в зимен или в летен спорт, която може да класира толкова много за олимпиада.

Държавата, в рамките на политиката в областта на спорта и във възможности, помага на нашата дейност не само за високо спортно майсторство, но и за редица проекти , свързани с домакинства на големи спортни прояви на ниво европейска и световна купа.

Имаме един проект, по който вече шеста година работим. По него вече са обучени над 15 000 деца. Той се казва „Научи се да караш ски“ и се подкрепя финансово от държавата и от федерацията във всички големи ски центрове в България. Така че нашите отношения с държавата са добри, тя ни подкрепя в дейностите, които ние извършваме. Но спортът не е въпрос само на взаимоотношения между правителство и една спортна организация. Спортът е въпрос на една цялостна политика, която е свързана с развитието му сред младите от ранна детска възраст - в училище, в университетите, на общинско ниво. Зависи до голяма степен от създаването на добри условия за практикуването му целогодишно..

Как бихте коментирали представянето (до момента) на нашите състезатели на Олимпиадата в Сочи? Оправдават ли очакванията?

Оставям коментарите за след Олимпийските игри. Те безспорно се явяват най-високият форум, на който един спортист може да се изяви. Разбира се, трябва да отчитаме възможностите на нашите спортисти, да не ги натоварваме с някакви свръхочаквания. В последните 10 -15 години продължаваме с една инерция от миналото, когато гоненето на точки, медали, беше висок държавен приоритет в областта на спорта. Самият спорт днес е много по-конкурентен, много професионален.  Във всички държави тези спортисти, които се състезават на олимпийските игри във всички спортове, са абсолютни професионалисти. Развитите ски държави и не само ски – държави със зимни спортове, имат огромни бюджети за подготовка на състезателите, с които ние далеч не можем да се мерим, така че трябва да сме реалисти по отношение на целите, които си поставяме и пред българските състезатели. Ще направим своя анализ след края на Олимпиадата. Все пак до края й има още доста време и ще видим на финала какви са резултатите.

А как върви работата с подрастващите, с бъдещето на родните ски? Има ли достатъчно интерес сред младите към този спорт у нас?

Има интерес и то не малък. Освен програмата, за която Ви споменах -  „Научи се да караш ски“, имаме и други такива програми, които са насочени към подпомагане на ски клубовете в страната. Федерацията подкрепя и една детска верига от състезания в алпийските ски, която се ползва с много голям интерес. Тя е за деца между 6 и 12 години, с над 10 състезания в рамките на сезона, като вече се проведоха три от тях. Има голям интерес, така че ние помагаме на най-различни инициативи, свързани с работата с деца, защото това е бъдещето. Не може да има професионален спорт, не може да има високо спортно майсторство, не може да има състезатели на олимпиада без да има детски спорт, да има добре работещи клубове, колкото и да им е трудно организационно и финансово. Затова ние вярваме и подкрепяме силно подобни инициативи.

Легендата на световните алпийски ски Марк Жирардели бе на старта от Европейската купа в Боровец миналия уикенд. Какъв икономически ефект има провеждането на един такъв голям форум в страната ни?

Да, това безспорно от една страна, бе едно много отговорно домакинство. От друга, то носи престиж и е хубаво, че през последните години посрещнахме големи състезания – в Банско - Световните купи, в Боровец и в Пампорово – Европейските, което ясно показва, че в България има география на ските, има различни центрове със своите потенциал и възможности.

България се популяризира не само в средите на спорта, но и в тези на зимния и ски туризъм, като една зимна дестинация, нещото, с  което стартира и нашият разговор с Вас. Колкото повече центрове, колкото повече инвестиции и стратегии за развитие има за зимните спортове и зимния туризъм, толкова по-добре за страната ни.

Какви други големи участия предстоят на българите през 2014? Ще бъде ли проведено още някое друго голямо състезание по ски у нас?

През март месец има още няколко Световни и Европейски купи, в които нашите топ състезатели във всичките спортове ще вземат участие. Предстоят Държавните шампионати пак през март, има още едно състезание по сноуборд, което е Европейска купа по слоупстайл, една доста модерна дисциплина, нова Олимпийска. Имаме също така домакинстване за Европейска купа в Пампорово – в средата на същия месец, така че имаме доста прояви до края на сезона.

Казват, че зимният туризъм е съвместим с екологията. Това според Вас истина ли е?

 Абсолютна истина е. Балансът е намерен в държави, които са много по-развити от България и в законово, и в екологично отношение. Ските се развиват в едни от най-напредналите държави. Едва ли някой може да упрекне страните около Алпите - Германия, Италия, Франция, Швейцария, че нямат развито екологично законодателство и не го спазват, но нещата там се движат в хармония измежду представителите на различните интереси. Не бива да се забравя, че зимният туризъм е един от туристическите рефлектори с най-голяма стойност. Той носи най-много доходи за държавите и регионите, които го практикуват и е един много сериозен източник във формирането на БВП. Такъв консенсус е несъмнено необходим и много важен за успешното му развитие във всяка една страна.

Една държава, на която може би целият свят се стреми да подражава като развитие и стандарт - Швейцария, която е 40 000 кв.км, около половината й територия е планинска и има 2500 лифтови съоръжения. Едва ли можем да твърдим, че Швейцария е държава, която няма екологично законодателство, не се спазват норми и съответната грижа за природата не е приложена. Една държава като Австрия, която е 90 000 кв.км, има почти 4000 лифтови съоръжения и съответните писти и центрове за зимен туризъм и 23 000 км. писти.

България трябва да развие своя стратегия за развитие на зимния туризъм  и наред с него - и зимните спортове. Разбира се, това трябва да е съчетано, никой не казва, че това не бива да се съгласува и да бъде с балансиране на интересите що касае опазването на околната среда.

А според Вас каква е връзката между икономическото развитие на страната ни и опазването на природните паркове?

Доколкото природата е икономически ресурс, който трябва да бъде оползотворен по начин, по който държавата може да го използва като част от някаква стратегия, такива са и природните паркове. Не знам защо често при нашите спортове се смята, че едното изключва другото и обратно, т.е. грижата за природата изключва развитието на инвестициите и обратно. Това е някаква много странна теза, която не знам как се появи и не съм чул някакви сериозни аргументни в нейна подкрепа, освен някакви примери с бетон и т.н., които за мен не са много релевантни, защото да, в България, например по морето се направиха инвестиционни грешки, но в планините нищо подобно не се е случило. Основната роля тук на държавата е да формулира в кои области ще бъде тази инвестиционна политика – дали в областта на зимния туризъм и зимния спорт, да стимулира развитието, инвестициите, генерирането на БВП или – не. Това е въпрос на държавна политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ани Василева

    0 0 Отговор
    Прав е човекът. Имаме уникални условия, имаме Витоша, Боровец, Банско. Всички тези места са идеални за каране, за ски курорти, за ски туризъм. Ние вече години наред се кланяме на някаква болна групичка псевдо еколози, които спират това, което би донесло на България милиони. Българите ходят по чужбина да карат. Защо? Защо не у нас? Защо да не се направят едни хубави ски курорти, които да привличат чужденците. В Банско и сега има англичани, руснаци, но може много повече.

    Коментиран от #3

  • 2 Martin Moutafchiev

    0 0 Отговор
    Най-накрая подобна статия. Имаме възможности да сме туристически център в Европа и да печелим много от нещо което имаме като дадености. Много малко трябва да се направи за да се развие като хората и също така трябва да бъде контролирано и постепенно. Не е много трудно. А еколозите са платени и не е ясно за, какво дигат вой. За да продължава да расте дървената мафия в България. И без това сечта в горите е поголовна и неконтролирана.
    Искаме ски курорти на ниво...искаме повече писти и то във всички планини над 1000м височина. Искаме да се гордеем с това което имаме и да го развиваме. Как големите Европейски курорти са успели. Къде са били еколозите тогава. Долу измислените еколозите, които спират напредъка на България.
  • 3 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ани Василева":

    >Българите ходят по чужбина да карат. Защо? Защо не у нас?< ----------- Защото, там се кара от м. ноември до м. април, защото получаваш перфектно обслужване срещу минимално заплащане,защото всеки посетил истински ски курорт никога няма да отиде в прехваленото Банско, където освен, че няма сняг- няма и канализация а едно кебапче струва 7 лева и сутринта още е джавкало? Още само една такава безснежна зима и всички допуснали грешката да посетят това унищожено градче бързо ще забравят за него.