19 Юли, 2024 12:05 1 549

50 дни до старта на Световните номадски игри в Казахстан

  • номади-
  • олимпиада-
  • казахстан
50 дни до старта на Световните номадски игри в Казахстан - 1

От 8 до 13 септември 2024 г. Казахстан ще бъде домакин на Петите световни номадски игри, уникално международно спортно събитие, демонстриращо етнически спортове, вкоренени в традициите на номадските народи в Централна Азия. Това събитие ще допринесе за развитието на етноспорта и етнокултурното движение, прославяйки ги като най-важната част от човешката цивилизация.

Очаква се в игрите да участват около 2500 души от близо 100 страни по света. Очаква се събитието да привлече над 100 000 местни и чуждестранни туристи.

Игрите, организирани от Министерството на туризма и спорта на Казахстан, ЮНЕСКО, Организацията на тюркските държави и други организации, ще се проведат в казахстанската столица Астана под мотото „Улъ Дала дубъръ“ („Среща във Великата степ“). На основните спортни площадки ще се проведат състезания в 21 вида спорт, включително конни надбягвания, национални видове борба, традиционни интелектуални игри, състезания по бойни изкуства, стрелба с традиционен лък, национален лов с птици, народни игри. Ще бъдат раздадени общо 97 комплекта медали.

По-рано тази година казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев подчерта значението на игрите: „Световните номадски игри в Казахстан ще станат голямо събитие. Те са важни както за популяризирането на националните спортове и здравословния начин на живот, така и за разширяването на културните и хуманитарните връзки между братските народи - наследници на номадската цивилизация на Великата степ“.

Световните номадски игри са създадени, за да представят традиционните спортове и културното наследство на номадските народи по света. Първите игри се проведоха през 2014 г. в Чолпон-Ата (Киргизка република) и оттогава се превърнаха в значимо събитие, което се провежда на всеки две години. През 2016 и 2018 г. Киргизката република също беше домакин на игрите, а през 2022 г. - Турция. Всеки път броят на участниците и значението на игрите нарастват, подчертавайки глобалната привлекателност на номадските култури.

Казахстан има много добри възможности да бъде домакин на игрите, като се имат предвид историческите връзки на страната с номадските традиции, както и опитът от провеждането на други големи събития като EXPO-2017. Приемайки Петите световни номадски игри, Казахстан се стреми да запази богатото културно наследство на номадските народи, да популяризира своята културна идентичност и да укрепи международните връзки.

Игрите са жизненоважно културно събитие за Казахстан и целия централноазиатски регион, те служат за платформа за представяне и запазване на традиционните практики, спорта и начина на живот на номадските народи.

За живеещи извън Централна Азия, световните номадски игри предлагат безпрецедентна възможност да се потопят в жизнената и разнообразна култура на номадските народи. Освен че ще станат свидетели на уникални спортове, рядко срещани извън родните им региони, посетителите ще могат да участват в майсторски класове, да опознаят традиционни занаяти и да опитат автентична номадска кухня.

Билети за събитието и медийна акредитация могат да бъдат получени на уебсайта www.worldnomadgames.kz. Срокът за кандидатстване за акредитация е до 1 септември 2024 г.

За повече информация пишете на електронна поща [email protected] или се обадете на телефон +7 (707) 511-05-34.



Свързани новини