Last news in Fakti

23 Януари, 2015 13:34, обновена 23 Януари, 2015 13:37 3 303 0

VW и BMW ще строят заедно зарядни станции

  • volkswagen-
  • bmw-
  • електромобил-
  • е-golf-
  • i3-
  • chargepoint-
  • зарядна станция-
  • сащ

Германските автомобилни гиганти Volkswagen и BMW обявиха плановете си да изградят съвместна мрежа от зарядно станции за електромобили в САЩ. Партньор на немците ще бъде най-големият собственик на такива комплекси в Америка ChargePoint, която притежава над 12 000 обекта.

Volkswagen, BMW и ChargePoint възнамеряват да създадат т.нар. "зарядни коридори" на Източното и Западното Крайбрежие на Щатите (от Бостън до Вашингтон и от Портланд през Сан Франциско и Лос Анджелис до Сан Диего, съответно). Тази година ще бъдат открити 100 нови станции на разстояние най-много 50 мили (80 км) една от друга.



Всеки от комплексите ще разполага с 50- или 24-киловатови зарядни устройства. По-мощните ще могат да зареждат 80% от капацитета на батериите на BMW i3 и Volkswagen e-Golf за около 20 минути, а с по-слабите процесът ще отнема половин час. Пълен заряд на акумулаторите ще се постига за 3.5-4 часа.



Разположението на станциите ще бъде съобразено с инфраструктурата. Те ще бъдат инсталирани в близост до ресторанти, търговски центрове и места за отдих. От зарядните устройства ще могат да се възползват не само собствениците на Volkswagen и BMW, а и притежателите на електромобили от други марки.

Аналогична мрежа от станции в Щатите изгражда Tesla. На тях обаче могат да зареждат само собственици на електромобили на калифорнийската компания. Илон Мъск строи система от комплекси Supercharger и в Европа, но нежеланието на Tesla да позволи достъп на електрически коли на други производители предизвика остри критики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА