Last news in Fakti

8 Декември, 2015 15:11 2 753 3

Роботи ще заместят половината от работещите в Япония

  • робот-
  • япония-
  • изследване-
  • nomura research institute

До 2035 г. почти половината от работните места в Страната на изгряващото слънце ще бъдат заети от роботи, прогнозира доклад на най-голямата консултантска компания в Япония Nomura Research Institute. Аналитиците са изследвали над 600 професии и са стигнали до извода, че почти 49% от специалностите са по силите на машини.

Японските изследователи подчертават, че възможностите за използване на роботи за една или друга дейност зависят изцяло от творчески компонент в работния процес. Длъжности в отделите за връзка с клиентите, куриерските фирми или селското стопанство могат да бъдат поети изцяло от машини в съвсем близко бъдеще. Най-слабо застрашени от възхода на машините са творческите професии като писател, журналист, учител, дизайнер и лекар.

От Nomura Research Institute признават, че прогнозата им изобщо няма претенции за 100-процентова достоверност, а по-скоро описва хипотетично бъдеще, тъй като не отчита редица фактори - например социалните. По данни на друго подобно проучване в САЩ обаче делът на роботизираните професии скоро може да достигне 47%, а прогнозата за Великобритания е 35%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Това е много хубаво, но би довело до безработица и срив на икономиката.
    Та нали именно икономиката изисква от нас да пилеем живота и здравето си работейки безсмислени професии, които така или иначе не харесваме.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    И тая половина дето не работят ще налапат дебелия. Човечеството отива към своя край.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Едва ки ти си човека, който решава дали човечеството отива към края си или не!
    Апокалиптичната фобия няма да те доведе до друго, освен психиатрия!