Last news in Fakti

3 Април, 2017 10:42, обновена 14 Юни, 2022 17:38 147 518 90

Китайски или маркови летни гуми да изберем?

  • гуми-
  • китайски-
  • еворпейски-
  • леттни
Китайски или маркови летни гуми да изберем? - 1

Експертите от ADAC направиха едно интересно проучване, базирано на резултатите от техните тестове за летни гуми. Те сравняват гуми от всички класове - от евтините китайски, до европейските премиум гуми.

И резултатите са меко казано - неочаквани. Оказва се, че някои от китайските гуми превъзхождат по показатели далеч по-именити и доказани конкуренти. Евтините китайски гуми не успяват да постигнат максималната оценка "отлични", но почти всички от тях се класират във втората графа "задоволителни".Китайски или маркови летни гуми да изберем?

Според експертите, с премиум и някои бюджетни, но доказани гуми като Michelin, Sava и Hankook трябва да се внимава на мокро, докато тайванските Maxxis например, се представят добре, както на сухо, така и на мокро.

Изводът е, че китайските гуми все още не могат да достигнат лидери в бранша като Continental и Pirelli, но с всяка изминала година се доближават все повече до тях. А цените им продължават да са доста по-ниски.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицака

    234 31 Отговор
    Така е, китайските все повече се доближават до истината, а предвид ниската им цена, са идеални за нашите поизтънели джобове.
  • 2 Гост

    102 142 Отговор
    С тази разлика,че китайските гуми карат по един сезон и след това стават на балатум!!! Хората са го казали: "Евтиното винаги излиза по скъпо"!!!

    Коментиран от #26

  • 3 Иван

    188 17 Отговор
    На Китаеца не му трябва да разработва добри гуми. За него е по-удобно да изчака Континентал да ги измислят и после само да ги изкопира, както обикновено правят със всичко.
  • 4 JEEP

    65 8 Отговор
    Никога не съм карал с китайски, но хора около мен са сагали такива на джипове за оффроуд и нещата са малко 50/50, т.е някои от гумите са ок, но други се изкривиха след първата година и то яко. Говорим за гуми от една и съща марка и при едно и също натоварване. Факт е и това, че при премиум марките плщаш за табелата ама това е положението. Пред китайските предпочитам подбрандовете на големи производители - примерно DEBICA. Ползвал съм зимни такива и съм доволен за парите, които струват.
    Принципно ако говорим за някоя градска малолитражка, дето рядко вдига 80 км/ч китайските гуми може да се окажат нелошо решение стига да се държат прилично и да спират читаво.
  • 5 зелено човече

    74 13 Отговор
    Пластмасови коли с китайски гуми за европейски пари ...
  • 6 некойси

    53 14 Отговор
    С има няма 20-30 годишната история на автомобилостроене остава и да изпреварят и немските примиуми по качество :)
  • 7 Кракра

    63 16 Отговор
    Жена ми кара едно Peugeot 206. Само в София, даже винетка няма. Гумите са 175/65R14, както е по спецификация. Има 2 комплекта, зимни и летни Gislaved. Струват по около 65 лева гумата. Китайските са по 50-55. Не виждам особен смисъл да се взимат китайски, за да спестиш 40-50 лева за 5 години. ;-)

    Коментиран от #80

  • 8 123

    69 38 Отговор
    Ооооо... вносителите на китайски гуми са си платили за статията!! Браво! Умния водач да си пресмята - дали да купи качественни гуми от Мишелин, Дънлоп, Пирели... или такива от Китай!
    Съвета ми е мислете преди да си дадете парите - дали да инвестирате малко по-вече в сигурността си или да се метнете в тъмните дебри на китайските производители..! Мислете и за семействата си които возите...!
  • 9 Гого

    56 19 Отговор
    Що не пробвате гумите от с надпис Made in Turkiye същите боклуци един сезон и са фира. За една година чисто нови Fulda се изкривиха и станаха биячки .

    Коментиран от #61

  • 10 жгаож

    49 42 Отговор
    много ясно че най-евтините са най-добрите гуми , да не съм луд да плащам за марка , чели ли сте приказката царя е гол е така и при гумите и при техниката и т.н.
  • 11 патил

    135 24 Отговор
    Три години карам с китайки и никога повече няма да си купя скъпа гума-пренадута цена без обещаното качество , а пред дупките всички са равни!
  • 12 Моя опит

    59 19 Отговор
    Първо сложих 4 барумки,голяма грешка,след година не ставаха за нищо нито предни нито задни.След това взех за предни мишелин и за задни викинг-бюджетни.60хиляди километра и още имат грайфер ,но каучука вече изгоря и ако не тая догодина ще ги сменя,но определено ще заложа на мишелин.Скъпото излиза по-ефтино и сигурно.
  • 13 Reptile

    53 22 Отговор
    Добри са китайските до първите жеги, следва изпичане и изпадат в състояние БАЛАТУМ! На мокро - забрави за спиране и завиване.
  • 14 Въпрос

    103 13 Отговор
    На кола за 2000 лева какви гуми да сложа...мишелинки за 1000 или някакви за 250?
  • 15 Бай Иван

    30 7 Отговор
    Във фирмата която работя, си направихме експеримент. Обухме единия бус с китайски гуми а другите караха със брандирани ( пирели ). Оказа се че китайските издържат само 2 години ( около 30 000 км) без да стават на галош и са по- добре устойчиви да дупки. Внимание трябва когато са в края на 2-та година защото се поопичат имат навика на морко да се пързалят. След втората година може да се използват за някое бмв или за резервна гума ( максимум 1 година ) Лошото при тях е че спукаш ли я не подлежи на лепене а сменяш веднага с друга.
  • 16 Гоуст

    73 27 Отговор
    Колеги, не си правете шега с гумите. Сцеплението на колата с настилката е много важно!
    Доказан факт, е че китайските гуми са боклуци. Не случайно и цената им е такава и има защо.

    Къде в статията е показана китайска гума???
    Мишелин - френски - топ гуми
    Сава - словения - добро качество от бюджетните
    Ханкуук - корейска гума с добри показатели на средна цена. Ц-класите на мерцедесите излизат фабрично с Ханкуук.
    Максис - Тайван

    След това се споменава Континентал и Пирели.

    С две думи: лошо скалъпена статия (или реклама) без абсолютно никакви доказващи данни в нея!
  • 17 Хайко

    35 26 Отговор
    Аз честно казано не бих заложил живота и здравето на семейството си на китайски гуми. Вероятно има и качествени такива, но мненията са противоречиви....а и правилото "евтиното излиза скъпо" и тук важи според мен.
    Аз съм със Good Year Eagle F1 17" на 4 години - вчера взех 90градусов завой в последния момент в Дружба - сам не повярвах че тази кола не помръдна от траекторията си дори за секунда.
    Китайските коли са същата работа, като качество и безопасност са на десетки години зад европейските.
  • 18 onq s konq

    14 49 Отговор
    Аз карам с премиум марка произведени в западноевропейска държава (не такива произведени на изток по лиценз), но втора употреба за по евтинко.
  • 19 Иван

    51 25 Отговор
    Като гледам тук наз 50% са убийците на пътя . Един имал кола за 2000 лв и затова трябва да сложи боклуци гуми и като трябва да спре да направи бела на друг. Бе каун ако колата ти е 2000 лв то и средна ръка европоеска марка гуми ще ти е към 200-250 лева. 50% харесват евтинкото независимо колко много рискуват. С 10-20 лева надолу за 4 години напред ще си рискувате живота, толкоз ли ви е акъла? А и статията яростно намирисва на платена от някой дистрибутор например на тези Максис...............Но това е то в БГ-мизерия, евтиния и ниско качество-явно на 50% от хората това им харесва. За останалите си остава проблема какво да правят.
  • 20 Bai

    76 12 Отговор
    Половината писачи нищо не разбирате, само плямпате празни приказки и говорите наизуст. Нито знаете за коя китайска марка става въпрос, нито знаете, че има TUV сертификат, че произвеждатбгуми от 1956-та, още по-малко, че наскоро купиха акции в Пирелли... пишете си драскачи

    Коментиран от #21

  • 21 мдам

    19 9 Отговор

    До коментар #20 от "Bai":

    Гумите са пределно ясно коя марка са. Мисля да ги пробвам и с 2 бройки. По форумите се намират оценки за тях и казват че не са лоши за тази си цена. Щом са взели TUV сертификат не би трябвало да са тотално лоши.
  • 22 Киро

    41 51 Отговор
    Kитайски гумии ?!!

    Животът ми и този на семейството ми струва МНОГО ПОВЕЧЕ от някакви китайски евтини боклуци!

    Отношението на човек към гумите, е същото като към себе си и близките му!

    А за руските тролчета, припознаващи Китай като нещо от тяхната страна, дето да се ползва за плюене срещу Запада - ще ви кажа едно нещо:

    Китай никога няма да надмине Запада по технологии и качество, защото Запада и Япония/Ю.Корея създават, а Китай краде и копира.

    Коментиран от #82

  • 23 гггггггг

    103 25 Отговор
    Китайска нова по добре от 5 годишен мишелин!!!!
  • 24 tost

    38 6 Отговор
    С гуми Goodyear произведени в Китай изкарах 60 000 км. и за лятна гума се представиха повече от добре,преди това колата беше с Dunlop,голям буклук,в момента съм с Мишелин и качеството много добро. Навремето катастрофирах заради лоши гуми и предпочитам да някой лев отгоре,отколкото да ремонтирам ламарини.
  • 25 Бай Марин

    22 8 Отговор
    Карам с такива служебният автомобил на 26000 км. се изкривиха горките...
  • 26 Mercedes-Benz

    145 16 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти Ганьо не го учи! Утре като се завърти на пътя пак ще му е виновно международното положение, а не това че кара със скапани галоши и превишена скорост и излага на опасност себе си и околните. Ганьо зимата кара с летни гуми, щото нямал пари за зимни, но са виновни зимата и снегопочистващите компании че е затънал на път за село. Ганьо яде боклуци, пие като смок, пуши като комин и иска да е здрав. Ганьо гласува за престъпници, но иска правова държава. Ганьо плюе по западняците, но иска да живее като тях. Ганьо иска чисти улици, но си хвърля фаса през прозореца на колата. Ганьо реве, че няма пари да купи на детето дрехи и шоколад, но има пари за ракия и цигари. Ганьо харчи луди пари, за да скрие това че няма пари.

    Извод: Ганьо знае и разбира от всичко!

    Извод 2 (да се прилага по избор): Убий Ганьо, за да тръгне България напред и нагоре!

    Коментиран от #79, #90

  • 27 xxx

    39 6 Отговор
    Ако можете да си позволите качествени (не е задължително да са скъпи) гуми, то не го мислете много-много, ами изхарчете някой лев в повече, защото това може да ви спестити наистина сериозни главоболия или дори инциденти...
    Моята философия е да си напомням, че единственото с което автомобила контактува със земята са именно гумите!

    п.п. По същия начин мисля и за спирачките (разбирайте дискове и накладки)

    Коментиран от #30

  • 28 onq s konq

    12 57 Отговор
    Статията е озаглавена меко казано доста странно,да не кажа тъпо.В случая изобщо не става дума за някакъв избор,а за ЧИСТИ ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ!Чета по-нагоре завалията дето пише с моя ник че карал гуми "западни,но втора употреба".Е за разлика от него аз съм с Континентал 235/45/ 17 отпред и Ханкок 245/40/17 отзад.НОВИ!И когато споменавам че стрелката е стигала 240 не се подхилквайте невярващо,а се учете на акъл,щото от крайните квартали където си живеете от малки няма как да го придобиете!
  • 29 Ангел

    46 0 Отговор
    До всички, които сте решили да пишат глупости и лъжи (най-вече автора на статията). Не вярвам след като сте стигнали до писане на коментари да не сте чували за гугъл преводач. Първо прочетете какво са писали специалистите в официалната страница на ADAC и после пишете глупости, а автора лъжи. Китайските гуми които е цитирал автора са на последно място в таблицата, с най-нисък общ коефициент. Пояснение за автора - по-голямото число като коефициент значи по-лоши гуми. Ако вносителите на дадената марка гуми са Ви поощрили за неграмотно написаната статия, дано да да е било добре. И не забравяйте, че все още има достатъчно хора, които като четат и мислят. Повечето коментари са верни и всеки си преценя с какви гуми да кара. Според мен, ако се кара нормално и разумно по-добре с нови гуми на ниски цени от колкото с гуми на 7-8 години които хората са хвърлили защото не стават.
  • 30 Гоуст

    19 3 Отговор

    До коментар #27 от "xxx":

    Гост - прав си. Гумите контактуват със земята, но е важно и каква е настилката и сцеплението и. Изобщо не се говори в медиите за сцепление на настилка, защото резултатите ще са плачевни.
    Дори на места на Хемус, сцеплението клони към 0

    Коментиран от #31

  • 31 Бай Шиле

    26 5 Отговор

    До коментар #30 от "Гоуст":

    Не знам ама е, и аз така едни китайски джапанки им е.ах м...та за има няма 4 - 5 г. Такива от тия за баня - синичките
  • 32 123

    41 11 Отговор
    Стига глупости! Купувайте си маркови и качествени гуми, а не измислени такива!! В края на краищата возим семействата си!
  • 33 КАРАМ СУЗУКИ ХАЯБУСА С КИТАЙКА ОТЗАД

    20 30 Отговор
    Мноо ясно КИТАЙСКИ ! Аз съм бълхарче СМЕ БЕДНИ И НЕАМЕ ЛЕВ ЗА СКЪПА МАРКОВА ГУМА !!! АЕ У ЛЕВО !!! 1 МАРКОВА ГУМА СТРУВА КОЛКОТО 3 КИТАЙСКИ !!! АЕ У ЛЕВО !!! ДА ЖИВЕЕ ДЗЯН МРЪН ГРЪН С НЕГОВИТЕ ГУМИ ! С КИТАЙСКА ГУМА КАРАМ С 300 ПО ГЕРБЕРСКИТЕ МАГИСТРАЛИ !!! ДРУГА НЕА ИЗДЪРЖИ !!! ВЗЕХ 1 ЩОТ КАРАМ САМО НА ЗАДНА А И МИ ИДЕ ПО ЕФТИНО !!! АЕ У ЛЕВО !!
  • 34 китайче

    50 18 Отговор
    ИМАМ 3 ДЕЦА ,ЧАКАМ 4-ТО ПАК СТАНА БЕЛЯТА ! НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА СИ СЛОЖА КИТАЙСКА ГУМА НИКОГААААА !!!!!!!!!
  • 35 мИчтая за континентал

    36 10 Отговор
    Изкрах две зими с китайски гуми ВТОРА употреба, ДОТ 2011, не са зле, бяха много запазени. Не мога да разбера, какъв проблема с китайските гуми, когато си имат одобрение, че отговарят на стандартите за сигурност, сега, че не били толкова добри, ами то и задкормилните устройства не са толкова добри, че са даже и по зле. В провинцията сме по скъсани и масово се кара с гуми втора употреба, всичките ми приятели са бедни, като мен и карат с втора употреба.
  • 36 Капитана

    21 19 Отговор
    Китайските гуми са пълен боклук за нищо не стават.Кривят се, трудно се балансират,доста са шумни и бързо стават на балони.Те ако ставаха то и цената им няма да е такава.Хора разберете че качеството им не става затова са и толкова евтини.Въобще не ги бройте в никакви класаций.
  • 37 Тебешир

    7 10 Отговор
    Отговор: Китайски :)
  • 38 HIFLY

    32 6 Отговор
    Здравейте,преди две седмици си купих 4 нови гуми с размер 235/35/19R,марката беше ХИФЛИ,та ги монтирахме и потеглих, и след 90 или 100 km/h (до 140 km/h) се чува едно виене и тресене,върнах се при майсторите и видях че са криви.(НЕ СЪМ МИНАЛ И 1О КМ )
    Сега ги върнах и чакам някви резултати от рекламацията.Дано ми върнат парите да си купя някви маркови гуми.........
    Гумите ги купих от www.gumi7.com Тея са несериозни хора не стават за нищо....
    ХОРА НЕДЕЙТЕ ДА СИ ДАВАТЕ ПАРИТЕ ЗА ТАКИВА БОКЛУЦИ ПО СКЪПО ИЗЛИЗА !!!!!!
  • 39 ba4kator

    16 3 Отговор
    Ма вижте ся... аз примерно карам така, че рядко ми се налага да натискам спирачките повече от 30 %, бавничко и спокойно в завоите. Другата крайност е тип Газ- да стигна до червения светофар първи- спирачка до дупка- пак газ да тръгна първи... Всеки сам да реши с какви гуми да кара- дали според финансови възможности, стил на шофиране, разни пристрастия към определени марки и т.н. Ако не друго, то определено има богат избор.
  • 40 м-р Костов

    39 10 Отговор
    "Експертите" от ADAC ако направят проучване на "тъмно" ще установят, че немските премиум, продавани в България не само са по-зле от китайските, а са и опасни.
  • 41 Милен

    40 25 Отговор
    Карам с HIFLY и съм доволен. Балъците да купуват скъпите гуми. Чао:)
  • 42 Пламен

    24 11 Отговор
    дрън дрън пак глупости! Тая зима викам и аз да поспестя малко и си купих нови китайчета всместо да дам 100 на лв повече за континенталки. И ко стана след 3 месеца се наложи да си купя втора употреба някакви само и само да изкарам зимата защото шибаните китайки започнаха да бият даже и за задни нестават. АЗ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ КУПЯ КИТАЙСКИ ГУМИ! А вие хора си копувайте каквото искате.
  • 43 Дон Кихот

    17 5 Отговор
    Миналото лято си купих гуми 205/55/16 по 65 лв бройката,некви сръбски ,стара шарка на Мишелин. И безплатен монтаж. нема повече кво да искам.
  • 44 Да бе да

    18 6 Отговор
    Трета година карам китайчета, а нямат даже и грам баланс, много по добри от всички други, но и джантите ми са ок де. Много съм доволен, но може би, защото ги купих в Италия, може за там качество да е друго.
  • 45 Z12XE

    17 4 Отговор
    АЗ ПЪК СИ КАРАМ С GOODYEAR ПОНЕ НЕ ЛЪЖА КАТ ОНЯ С КОНЯ.ЩО Е С КОН ЩОТО КАРА КАРУЦА!!!
  • 46 Azzzzzzz

    6 4 Отговор
    Който има пари да дава за "премиум" гуми, да ги дава! Ето мнения за най-евтините гуми, които се продават в известен сайт за онлйан продажна на гуми в моя размер 205/60/15 (нужни са познания по английски език):

    http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Sailun/Atrezzo-Elite.htm

    Хората на запад не са богати, защото получават толкова много, а защото знаят за какво има смисъл да се харчат парите!
  • 47 Shmeker

    10 5 Отговор
    Като не ви се дават пари вместо китайски си вземете Корморан/Таурус/Тигар/Рикен.

    От китайските GT RADIAL са ОК, поне са здрави и не се кривят.

    За масовите размери няма нужда да се пестят пари, най-добре е да се взема топ-марка. Освен, че предлагат повече сцепление, са и по-комфортни и тихи.
  • 48 Всеки

    20 7 Отговор
    Не се заблуждавайте-всичко е китайско!
  • 49 гуми гуми

    4 6 Отговор
    Мишлен ,та Мишлен.
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-ADAC-215-65-R16-SUV-Summer-Tyre-Test.htm
    Е на кое място го виждате за 2017 година и на кое е Баруум?
  • 50 реалист

    16 4 Отговор
    По-добре нови китайски от "нов внос" премиум марка за същите пари. От гумаджиите знам, че китайските ако не друго поне са здрави, явно не се пести материал. Сега ако ще караш 50-100 хил. км на година сигурно си струва инвестицията в по-скъпи гуми. Ама на моята лятна кола (няма да казвам марката, за да няма заяждания) и сложих сръбски от завод на Мишелин на цена по-ниска от китайските и си мисля, че не съм сбъркал. Все пак само на задните гуми разликата в цената с най-евтините премиум марки е три пъти, а аз едва ли ще и навъртя и 20 хиляди за следващите 2-3 лета, не обичам и да вдигам скорости и да гоня постижения като на писта та да се моля гумата да не се пръсне при 240, все едно и един пирон не е достатъчен ако ще и да най-скъпия мишелин да е няма спасение....
  • 51 НаГумата

    16 9 Отговор
    Вие не сменяте ли летни-зимни гуми бе колеги че ми говорите ви изкарват по 1 година? Та по темата. 2005г. баща ми взе един Форд с нови гуми Goodyear. Тези гуми изкараха 6 години без да мръднат и накрая ги кара и лятото и заминаха. После смени колата и реши китайски да и сложи не му се давали пари. Кара ги една зима и на 2-та почнаха яко да се лъзгат. Тази зима аз си взех Hankook средна цена са но съм доста доволен а приятели с китайски цяла зима ходихме да ги вадим от снегът. По добре си вземете по-скъпи за да не ви боли главата после.
  • 52 киро

    26 11 Отговор
    Аз карам с TOYO - качествени са - Японски, и не са скъпи 195/65/15 ми струват по около 90лв . По-добре да инвестирам тези пори в качествени гуми отколкото да си избия семейството и да купувам ламарини , майстори ...... и по болници да ходя !

    Коментиран от #59

  • 53 Страдалис

    15 2 Отговор
    За китайски гуми на лека кола нямам мнение,не съм карал с такива.Но на няколко пъти съм сменял товарни ремаркета с китайски гуми (наследствени,така ги купихме)представят се доста добре.Карал съм ги напомпени с въздух,а не с азот и в жегите не гърмят.а почти винаги съм претоварен.Има едни Джан Джун коити са доста сносни.Е,когато вече останат без грайфер започват да се къртят яко.Друга добра китайска марка е Сайлун.
  • 54 ОпОп

    13 14 Отговор
    Аз си взех 186/60/15 4 броя летни и преди това 4 броя зимни гуми от една марка /не китайска/ и ми дойдоха по 82лв/бр лятна. Китайците бяха по 60лв/бр. Сметнах, че като върта по 45,000км на година, по-добре 80лв повече да дам, но да ми е мирна главата. Човек може да спести от някои работи, но от гуми, спирачки и управление - никога ... А за "бедните" - после като изкихате за фарове, ламарини и т.н. пари колкото ви струват колите ...
    Всеки си прави сметката, но ще забавиш взимането на гуми с 1 месец и ще си вземеш по-нормални. Тя и моята колна не е 40,000, но се старая да е БЕЗОПАСНА !!!
  • 55 Такси

    5 13 Отговор
    За мен goodyear е най добрата гума въртя около 50-хил на година.Това е гумата!!!
  • 56 Ташунко

    7 6 Отговор
    Аз си купих гуми с име, за некадърни, много готини.
  • 57 admin

    18 2 Отговор
    пълни глупости , да ги тестват след 1 година и минати 15-20 хил. колометра да видим резултата , на 3-4 години хвърлям гумите да ги кара който иска , от тънки сметки са тия безобразия по улиците !
  • 58 Ивелин

    9 6 Отговор
    Аз харесвам бриджстоун и даже в момента карам с тях и лично не бих ги сменил с друга марка! Карал съм доста марки гуми винаги 4 еднакви и бих казал че разликата е огромна в поведението на колата направих компромис преди време взех си нексен много прехвалена гума от продавачи на гуми да не е лоша за парите но за тях размер 225/45/17 от там натък всичко свършва така хубаво гръмна че чак теловете се показаха. За това по добре някой лев отгоре за по качествена гума
  • 59 kkk

    31 3 Отговор

    До коментар #52 от "киро":

    до киро също така и другите които си мислят за семейството

    Стига сте говорили глупости че сеймейството,децата,живота и т.н. са ви приоритет.Ако караш внимателно със съобразена скорост няма да имаш проблеми без значение с какви гуми си , и обратното ако се правиш на гъзар и най-скъпите гуми няма да те спасят да гризнеш дръвцето.

    Коментиран от #81

  • 60 ннн

    8 9 Отговор
    шеста година си карам летните барумки втора ръка и не са мръднали
  • 61 Тошо

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Lassa купени 2007, зимни. Как бяха качени така и не се свалиха (лето-зиме) от лагуната. Годишно 10 000 км. Миналата есен замина у мегапартс с тях с 4.5 грайфер. Мъде у Туркей.
  • 62 Dunlop

    4 7 Отговор
    Ne samo markata se gleda ,ami i seriqta .Predi karah s bridgestone -mn izdrujliwa ,zima i lqto 8 godini.Posle minah na kleber (po zle ot sredna rabota) ama i toi izkara 6 godini.Sega sum s dunlop sport maxx,e 2no po skupa e no sceplenieto e neveroqtno.
  • 63 Пирели

    13 6 Отговор
    Колеги, само Пирели не купувайте. По-голяма тояга от това няма. 35 000 км за две лета ги изяде, като са слагани на 15-20 март и са сваляни на 15 Ноември. Боклуци за много пари и отвътре даже бяха прегорели
  • 64 Alter

    15 4 Отговор
    Кой ли пък вярва на ADAC!
  • 65 dabe

    8 5 Отговор
    Грешиш или по-скоро обвиняваш марката.
    Пирели гуми са качествени, стига да можеш да си ги позволиш
  • 66 Грорги

    6 4 Отговор
    Карам мерцедес е 250 и джип е 250 тд _ що годе бюджетни коли мишлен за мерцедеса е 113.50 /зимна/ нова на промоция. Колата е излязла с континентал от фабриката 108.90 лв парчето /зимна/ . Адак е класация на ползвателите. Защо в ГЕРМАНИЯ глобяват за гуми с дот по стар от три години, а вие ги считате за читави?
  • 67 Spec b

    8 4 Отговор
    От гуми и спирачки не се пести!!! Разберете го това най-накрая! Като гледам колко камикадзета си возят децата с гуми на по 10 години без грайфер, че и зимата с летните... Ми иде да си купя танк за да не ме утрепе мене и семейството ми поредния джигит с китайски галоши който изхвърчи от завой или не може да спре...
  • 68 seyhan

    11 5 Отговор
    НЕ ЗНАМ за вас, но аз си взех westlake и според са добри гуми, като качество цена ! От 2 години карам с тях и нямам никакви проблеми при спиране, и дъждовно време. Мисля че ще ме изскарат още толкова навъртял съм около 40 000км и на дълъг път не вдигат много шум! Така че който не е пробвал да не коментира, че китайското било скапано не знам си кво !!!
  • 69 истината

    4 7 Отговор
    Китаеца става, добре са за един сезон и после на боклука.Истински гуми за мизерните ни заплати са сръбските и руските гуми-доказано изпробвано.Всички останали мнения са некомпетентни!Който е богат може да купува оригинал ,останалите от горе изброените!
  • 70 Христов

    6 3 Отговор
    За 1-ви път тази година купих нови китайски летни гуми . До сега съм гледал да залагам на доста по популярни марки ,но при последната смяна на автомобила попаднах на китайски - Jinyu които карах през последното лято от общо 4 и бях приятно изненадан ! Да грайфера беше доста стопен на 4тата година, но с гума за 68 лв повече от 2 лета няма какво повече да се желае...

    Коментиран от #71

  • 71 Бай Мите

    19 1 Отговор

    До коментар #70 от "Христов":

    Здравейте момци, карал съм повече от 15 години с гуми Баба Вида, повечето от Вас сигурно не са и чували за нея...и за да си ги купиш трябваше и да имаш познат в някой сервиз, а сега при толкова наситен пазар на всякакви марки гуми, и на цени за всеки джоб, е стига с тез кусури... Ще купя две китайки, да ги тествам това лято, и тогава мога да кажа за какво става въпрос...Технологията в производството напредна навсякъде, така че не вярвам да са пък чак толкова лоши гуми.
  • 72 Бай Мите

    23 0 Отговор
    И да добавя още че по това време нямаше летни, нямаше зимни, гумите бяха едни за всички. Така че шофирайте умно и разумно...!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Shumahera

    9 4 Отговор
    50% от всички тук нямате никакъв опит с гумите. Пари за гуми и масло не се пестят. Едното пази вашия живот другото живота на двигателя. Ако сложите 4 гуми от премиум класа и 4 китаичета разликата в разхода на гориво ще е около 5 % за 40 хиляди км си избивате парите за разликата в цената, така че хич не се замисляите какви гуми да слагате
  • 75 rado

    2 5 Отговор
    За мен най добрата гума е continental - най издръжливата гума, проблема е че са скъпи, направо двойно спрямо китайците.
    Тази зима ще купувам но средствата ми са ограничени, затова гледам нещо китайско. Другия вариант да търся втора ръка continental.
    Но за размер 225/60/18 - не знам дали ще си намеря
  • 76 Ivan

    6 8 Отговор
    Не взимайте китайски боклуци,по добрия вариант е руски кама или кордерант на същата цена са
  • 77 Дългия

    4 4 Отговор
    Мале аман от философи.Китаиски гуми и европейски абе най големият износител на каучук.Всички производители купуват от тях и руснаците.Аз лично съм си правил експеримент купиж 4 китаеца висок клас по 80-90 лв.и 4 мишлин по 140 лв.Китаеца се оказа по добър за заимата.От тогава 2014 карам само китаици зима и лято за 2 сезона няма равни.После изхвърлям и пак нови
  • 78 Евопеец

    7 4 Отговор
    Аз по неволя си купих китайски гуми, поради факта, че ме хвана лошо време в балкана защото се наложи да стоя повече време. Оказа се че гумите, които купих са супер и се държат много добре на сняг и дори на хлъзгаво и то вече 3 - ти сезон ще е тоя! Важен е материала, технологията е вече почти една и съща...
  • 79 Иванов

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Mercedes-Benz":

    Абе ахмак, ако изтребим Ганьо и ердоГаньо, то ще остане само бай Мангал. Я по- леко в оценките и препоръките. Беден човек е жив гявол. И аз искам Мишелин, но се смирявам и с Таурус. Карам внимателно и те така.
  • 80 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кракра":

    Никой не говори за малък цолаж ! Естествено ,че там разликата няма да е нищо съществено НО я провери разликите в цемите на по големите цолажи като 17-18 и 19 че и 20 цола и пак коментирай ,че нямало разлика ! Жена ми също има 206-ца .В момента е с 2 комплекта нови гуми зимни и летни като и двата са на ФУЛДА която си е табела отвсякъде ! На 15 годишния си опел който карам джантите са 18 цола 225/40/18 - като при този цолаж цената на 1 брой гума варира от 90 до 340 лева ! Лично аз не виждам абсолютно никакъв смисъл да набивам 1000 лева за "МАРКОВ" комплект зимни гуми след ,като за около 400 лева мога да си карам вектрата с чисто нови РИКЕН , ТАУРУС ,КОРМОРАН ,както и ПЕТЛАС дори ! Не съм състезател ,карам си нормално в града и извън него и смятам ,че по скъпото в много от случаите е прехвалено ! Миналата зима си поръчах 4 нови Таурус-а и съм нямал абсолютно никакви проблеми с тях и в най големия сняг - държат се чудесно ! Още един сезон да ме изкарат и са си избили паричките !
  • 81 Карал с китайски гуми

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "kkk":

    Карам кола на една фирма 3 години.Тази зима 2018 ми сложиха китайски гуми,преди това 130000 бях с фулда и нямах големи проблеми с тях.След като сложихме китайските на колата започнах да правя срашни ситуации на пътя като валне малко сняг.Направо бях решил да взема да си купя аз някакви по-читави гуми за да не се пречукам или да напусна работа.Китайските гуми много се пързалят на киша и мокро направо няма спиране с тях.
  • 82 Ангел

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Киро":

    Кирчооо, Кирчо.....
    Цената включва ЦЕНАТА НА ТРУДА на западния работник, осигуровките и застраховките му....
    След като Китай краде космически технологиий и ядрени такива.... допускам, ЧЕ МОГАТ ДА ЗАБЪРКАТ КАУЧУК))))

    Явно си купувал китайски отвертки правени по трудово обучение + политическата ти подкованост....

    В Ю тюба има доста ТЮФ тестове на китайски гуми... какво да ти отговарям...

    Но не обичам да ме оглушават с клишета!!!
  • 83 Балък

    1 7 Отговор
    Ние балъците караме коли под 10 години с Yokohama made in Japan, а „баровците” карате 20 годишни милионници с китайчета.
  • 84 Велин

    20 0 Отговор
    Само цитирам мой приятел :" китайците произвеждат стоки като се започне с клечки за зъби и се свърши с ядрени бойни глави". Май е прав. Смятаме се за "върха на сладоледа" и подценяваме китайците и се предоверяваме на европейците. Китаецът няма да достави в България качествена стока щото нямаме пари да си я купим. Европейците ти доставят "маркови" стоки на "приемливи" цени ама мой съвет е да си закупите когато сте в Европа (даже и в Гърция) да кажем уиски и Кока кола. Като си дойдете вземете същите питиета в България и сравнете. Европейците ни имат за някакви неандерталци и ни "хвърлят шарени пилета". Ние им се вързваме щото сме изключително "умни".
  • 85 Siso

    0 1 Отговор
    Купил съм току що само две от тези гуми, на линка вижте ги и ако може някой запознат да ми каже стават ли да ги карам за предни или да само задни. Предстои да ги монтирам, нови са, заслужават ли си или...?
    Благодаря!
    https://s12emagst.akamaized.net/products/14088/14087087/images/res_0f9ac5716e9079661eb35f576744c254_full.jpg
  • 86 Siso

    0 3 Отговор
    Понеже линка може да не работи - ето марката на гумата - Всесезонна гума Westlake SW602 185/65R15 88H

    https://s12emagst.akamaized.net/products/14088/14087087/images/res_0f9ac5716e9079661eb35f576744c254_full.jpg
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Кой

    1 0 Отговор
    Карах камион с китайски гуми, когато е мокро се парзаля,
  • 89 Алфа

    2 0 Отговор
    От шофьора зависи
  • 90 Битника

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Mercedes-Benz":

    Браво