5 Април, 2017 11:39 1 419 2

Русия забранява социалните мрежи на деца

  • законопроект-
  • социални мрежи-
  • русия

Законодателното събрание на Ленинградска област обсъжда законопроект, който предвижда строги възрастови ограничения за ползване на социални мрежи. Документът, озаглавен "За правното регулиране на дейността на социалните мрежи", задължава потребителите да се регистрират само под истинското си име и да предоставят паспортни данни, а всеки човек да има право само на един акаунт, съобщава "Известия".

Законопроектът постановява, че в социалните мрежи могат да се регистрират само лица, навършили 14 години. Собственикът на мрежата се задължава да провери паспортните данни на всеки потребител. В противен случа подлежи на глоба в размер от 100 000 до 300 000 рубли (€1 676-5 027). Ако пък самият абонат не е предупредил своевременно за промяна в личните си данни, подлежи на санкция в размер на 1 000-3 000 рубли (€17-50).

В пояснителен текст към законопроекта авторите мотивират ограниченията за ползване на социални мрежи от деца. Според ленинградските законотворци снимки с употреба на алкохол и забранени вещества карали непълнолетните да се чувстват по-значими, а по-нестабилните психически бил подтиквани към самоубийство.

"За правното регулиране на дейността на социалните мрежи" предвижда и множество други ограничения. На държавните служители, например, се забранява напълно да ползват социални мрежи в работно време. Предвижда се и забрана за продажба на каквито и да било предмети и стоки.

Според депутата от Държавната дума Виталий Милонов законопроектът има всички шансове да мине и в руския парламент, а ако документът бъде одобрен, новите правила могат да влязат в сила още от 1 януари 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    8 2 Отговор
    И тук трябва така.
    Аман от някви "Destroyer", "Pe6o ke4ista" и тем подобни лапета дето се правят на големи

    Коментиран от #2

  • 2 пострадал

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай Иван":

    По-добре да не съм в социална мрежа, отколкото да публикувам лични данни навред. Масовостта на личните данни е самоубийство... Доказвам хипотезата с жив пример. От фирма Теленор ми искат че съм им бил дължал 640 лева, за някакъв договор, а аз никога не съм сключвал договор с тях нито съм ползувал услугата им, на тази фирма. Но преди съм работил с Глобул, а чух, че те са се преименували и вляли в корпорация Теленор. Там ми имат личните данни, подписа и нищо чудно техен служител да е съставил договор на мое име? А най-чудното е, че доста хора, непознати за мен, но и те се оплакват от подобно нещо? Значи има нещо гнило в поведението на тези хора от тази фирма, не казвам всеки, но щом доста народ се оплаква от едно и също нещо, значи не е случайно! Жалко, че тук няма институции, които да разследват и наказват подобни неща. Има КЗП, но не върши работа. Така, че твоето одобрение на публикацията на личните данни е същото като на Москов - САМОУУБИЙСТВО. А самоубийството е грях... Не ми трябват социалните ви мрежи, ако ще страдам невинен поради разни далавераджии и враждебни действия, както страдам сега поради чужси апетити. А дали си с твоето име или с псевдоним, това е второстепенно. Защото по-важното е какъв си, а не как се казваш. Задължителните неща, често ги правят на вредни за теб последици. Като задължителния вот - не виждаш за кой да гласуваш, но трябва да идеш, понеже на някакъв си палячо на пост така му е кеф. Няма ли разумност и правилното, не е добр