Last news in Fakti

14 Април, 2017 13:26 2 480 1

Българи създадоха приложение за далтонисти

  • приложение-
  • далтонизъм

Българи създадоха първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете. Компютърната програма би могла да помогне на 300 млн. души с цветна слепота по света.

Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

Създателите на приложението са приятелите Даниел Георгиев и Васил Альошин, разказва Нова тв. Даниел е известен като създателя на приложение, което помага на хората да предпазват очите си пред компютъра.

Същността на приложението "Айрис" е, че премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня. Те се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така вече четири месеца работят заедно. Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.