Last news in Fakti

15 Май, 2017 13:54 7 247 8

Ford мести скоростите на волана

  • ford-
  • патент-
  • трансмисия
Ford мести скоростите на волана - 1

Ford патентова нов вид селектор за автоматични трансмисии, разположен изцяло на волана. Функциите на традиционния скоростен лост се изпълняват от два бутона.

Разположеното отдясно копче отговаря за включването на предавка, а това вляво - за избор неутрална, задна и паркинг. Според описанието към патента схемите на взаимодействие могат да бъдат най-различни.

В първия вариант едно натискане включва режим N, две - P, а три - заден ход. Във втората схема всички режими се изреждат последователно и водачът трябва да натиска бутона, докато на приборния панел не се появи търсената предавка. Третият вариант прилича на първия, но при него задният ход се включва само ако шофьорът държи бутона натиснат известно време.

Инженерите на Ford са измислили защита против случайно включване на друг режим. Бутоните ще сработват само при натиснат педал на спирачката, а копчето отляво няма да реагира на повторно натискане при вече избрана предавка.

Според американския автопроизводител преместването на селектора на трансмисията на волана ще позволи повече свобода на интериорните дизайнери и повече простор в салона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    6 1 Отговор
    Малей, заради патентните торолове фирмите са принудени да патентоват майка си и баща си, което е поредното доказателство, че рано или късно всяка добра идея се изражда невъобразимо.
  • 2 незнайко

    6 4 Отговор
    И всичко това се изпълнява от електроника и релейни системи ! Една грешка и вместо напред тръгваш назад. Американците са гении в това отношение.
  • 3 до незнайко

    4 3 Отговор
    Ти мани ги изостаналите американци а я кажи кога твоите кумири от Русия ще създадат автоматична скоростна кутия за лек автомобил ?
    Как ги виждаш нещата - 100-200 години ?

    Коментиран от #4

  • 4 джими

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "до незнайко":

    автоматичната скоростна кутия е измислена от българин...само за сведение, да си го знаеш.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "джими":

    Правилно, добре му отговорихте.
  • 6 джими незнайков

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "джими":

    Опаа ..... я пак ! цитат : -конструктора от GM и създател на синхронизатора Ърл Томсън проектира първата автоматична трансмисия.
    Така се ражда първата предавателна кутия, използваща хидравлична система от помпа и турбина (но все още не и преобразувател), която е дело на General Motors и е наречена Hydra-Matic. Приложена за първи път през 1939 година от подразделението Oldsmobile , Buick представи на света през 1948 година първата напълно автоматична трансмисия за лек автомобил, оборудвана с преобразувател на въртящия момент.Всичко гореописано толкова се харесва на американците, че през 50-те години те започват масово да оборудват и без това лакомите си автомобили в автоматични трансмисии. Версията на Buick се нарича Dynaflow, при Chevrolet тя е Powerglide, а конкурентът Chrysler кръщава своята Torqueflite. Всъщност множество имена на един и същ механизъм. Парадоксално е, че докато първият Hydra-Matic има четири предавки, при по-късните разработки на въпросните трансмисии броят им започва да намалява.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "джими незнайков":

    Джими явно визира CVT трансмисиите.
    Добре измислено от форд, но как ще "разлюлееш" колата с първа и задна в случай на буксуване и засядане в кал/сняг или коловоз. Яко цъкане ще пада по волана. Това си е стандартна маневра за повечето шофьори при пробуксуване.
  • 8 до незнайко

    1 1 Отговор
    Аз не питам кой какво е измислил ... Питам само кога руския технологичен генни ще успее да създаде нещо ,което е отдавна измислено ?