Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 10:24 5 087 1

Шофьорските часовници от 70-те

  • часовник-
  • електронен часовник

Електронните часовници с цифрови дисплеи са абсолютният технологичен хит на 70-те години на миналия век. Пред тях традиционните хронографи със стрелки изглеждат като парни локомотиви на фона на космически ракети. Пътят към сърцата на купувачите обаче е трънлив и изисква от производителите богато въображение, което ражда всевъзможни модели и форми.

Една от блестящите на пръв поглед идеи са т.нар. шофьорски часовници със светодиоден екран, които се появяват в средата на десетилетието. Модата им отминава също толкова бързо, колкото се появява, но все пак оставя след себе си някои наистина симпатични реликви.

Най-известният електронен часовник за шофьори несъмнено е Bulova Computron от 1975 г. Дизайнът му показва защо го смятат за подходящи за водачи - екранът не сочи нагоре, а настрани. Така на човека зад волана не се налага да сваля ръка от него, за да види колко е часът. Е, трябва да натисне копчето отстрани с другата ръка, тъй като цифрите светват само за няколко секунди, за да се пести зарядът на батерията.

Girard Perregaux Casquette, 1975 г.

Mido Swissonic, 1976 г.

Към шофьорските часовници може да бъде отнесен и Synchronar от 1972 г., макар че неговият дисплей е разположен отстрани заради слънчевите батерии отгоре.

Дисплеят на Benrus Techniquartz Alpha VI се прибира и отваря с натискане.

Nepro Alfatronic със слънчеви батерии също се смята за шофьорски заради наклонения екран.

Шофьорски часовници като този Tokyoflash Retrofit се произвеждат и днес.

В началото на новия век Adidas пуска HSD-602, който на практика е реплика на Computron.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян

    7 0 Отговор
    Защо не покажете и Българските бяха подобни който можеше да си купи