3 Август, 2018 12:15 3 570 4

Michelin ще рециклира гуми с 3D-печат

  • michelin-
  • гуми-
  • триизмерен печат-
  • 3d-печат

Френската компания Michelin разработва технология, която ще позволява възстановяването на износени гуми с помощта на триизмерен печат. Водачите сами ще могат да рециклират гумите на колите си на специални станции, избирайки рисунъка на грайфера по собствен вкус - от зимен протектор с множество ламели до полуслукове, съобщава CarAdvice.

Според Сирил Роже, шеф на отдела за научни разработки на Michelin, до внедряването на 3D-печата в промишлени мащаби ще мине още доста време, но екипът му вече е постигнал значителни успехи в тази област. От компанията смятат, че основен проблем пред технологията ще бъде създаването на нужната инфраструктура.

Освен че е екологична и пести енергия, разработката ще дава информация за състоянието на гумите чрез специално приложение. Данните ще се качват в облачно хранилище, където ще се обработват и ще се предават на принтера, който ще избира конкретен рисунък на грайфера за съответния сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадина

    5 3 Отговор
    Приказки под шипковия храст!

    Коментиран от #3

  • 2 Коментар

    1 2 Отговор
    Рекламичка.КОМЕРСИАЛНА
  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гадина":

    РАБОТЕЩИ прототипи бяха демонстрирани преди повече от година , а и тук най-важното не е протектора , а цялото колело , което заменя едновременно гумата и джантата и е БЕЗ въздух и устойчиво на удари , като така с рециклиране само на протектора става с живот поне равен на този на автомобила !! Дали ще се "печати" по пътя е само допълнителна екстра , но след 8-10 години като поевтинеят достатъчно 3д принтерите , нищо не пречи всяка гумаджийница да има такъв , още повече , че друга работа почти няма да имат !!
    https://www.youtube.com/watch?v=kQ5egWqAcP4

    Коментиран от #4

  • 4 дсасад

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Скоро изпринтена гума с дълъг живот няма да видиш. Кой идиот ще направи такова нещо ? Така слагаш на новата кола и до там. Иначе на всеки няколко хиляди км нови гуми трябват.
    Плюс това какъв трябва да е този материал, че да издържа на хиляди километри триене без да се износва ?