Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 10:16 933 0

България за първи път в мащабно проучване за медиа потреблението в Европа

  • mediascope европа-
  • медиа потребление-
  • европа

През 2012г. проучването “Mediascope Европа” ще покрие 28 страни

В Брюксел беше официално обявено разширяването на географския обхват на проучването “Mediascope Европа”, считано от индустрията за основен източник на информация за медиа потреблението в европейски мащаб. Така през 2012 г в проучването ще се включат още 13 страни, сред които и България.

Към петнадесетте пазара, вече обхванати в предишното издание на Mediascope Европа - Белгия, Великобритания, Германия,, Дания,, Испания, Италия, Новегия, Полша, Португалия, Русия, Турция, Франция, Холандия, Швейцария и Швеция, се добавят още Австрия, България, Гърция,  Ирландия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Финландия, Чешка република и Хърватия.

Изследването има за цел да улови тенденциите в потребителското поведение в цяла Европа и да открои общите елементи и различията. Резултатите от “Mediascope Европа” ще бъдат обявени на “Инеракт 2012”, най-голямото събитие за европейската онлайн индустрия, което ще се проведе на 30 и 31 май 2012г. в Барцелона.

Уникалното в “Mediascope Европа” е идентифицирането на модели на променящо се медиа потребление в целия медиа спектър: Интернет, радио, телевизия, мобилен достъп, вестници и списания. Нововъзникващите и развиващите се онлайн медии, включително използването на Интернет чрез мобилен телефон, таблет, конзола; видео потреблението и социалните медии ще бъдат изследвани в дълбочина, за да се даде цялостна картина на интерактивния потребител. Изследването ще засегне и тенденциите в електронната търговия, като във всички страни ще се използва комбинирана Омнибус + Онлайн методология. Ще бъдат проведени общо над 50,000 интервюта. Установено като индустриален стандарт за потребителско изследване на медиа потреблението в европейски мащаб, “Mediascope Европа” включва данни от 2003г. насам.

Достъп до данните от “Mediascope Европа” ще бъде предоставен на клиеnтите на Mediascope, чрез няколко инструменти за планиране, позволяващи на потребителите да разглеждат и да сравняват данни по страни, демографски профили или тип медиа потребител.

Според Алисън Фена, вицепрезидент за маркетинг и изследвания в IAB Европа, “Mediascope Европа е най-пълното изследване на медиа потреблението в европейски мащаб, едновременно с това отразяващо характеристиките на различните национални пазари. С разширяването на географския обхват на проучването, то се превръща във водещ проект за IAB, както и в отправна точка за маркетолозите и бизнеса, искащи да разберат последните тенденции, за да изградят успешни стратегии.”

“За първи път в историята на дигиталния бизнес в България, българските рекламодатели и маркетолозите ще имат възможността да закупят резултатите от независимо европейско изследване на тенденците за промяната в потреблението на медиите, еволюцията на консумацията на съдържание от телевизия и Интернет,  онлайн активности (видео консумация, социални мрежи, уеб сайтове и платени услуги в Интернет), пенетрация на мобилни и смартфони, мобилна активност,  електронна търговия, дигиталните потребители и  брандинг в Интернет, което да ги подпомогне при създаването на техните успешни стратегии за развитие на бизнеса и марките.  За първи път ще имат сравнителни данни за България спрямо европейските пазари (бенчмарк).” – коментира Жанет Найденова, председател на IAB България.

Спонсори на “Mediascope Европа”:

“Mediascope Европа 2012” се поддържа от водещи медийни компании, национални IAB секции и търговски асоциации.

Общоевропейски корпоративни спонсори: Microsoft Europe, Orange Advertising Network, Yahoo! Europe, BBC Advertising, Adconion Media Group, United Internet Media, AOL Advertising Europe, Viacom International Media Networks.

В България проучването се спонсорира от IAB България, 3бей.бг, Дарик Уеб, Дир.БГ, Икономедиа, Инвестор, Мтел, Мейл.БГ, Нетинфо,НЕГ и Thinkdigital.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА