Last news in Fakti

16 Март, 2012 13:08 2 568 0

Subaru спира пред пешеходци

  • subaru-
  • fuji heavy industries-
  • eyesight

 

Компанията Fuji Heavy Industries обяяви своите намерения да оборудва автомобилите Subaru, които се изнасят за САЩ, с интелигентната си система EyeSight. Функцията, която изпълнява е да разпознава автомобили и пешеходци, намиращи се пред автомобила и да задейства екстремно спирачките.
 
Освен че може да спре внезапно при нужда, системата разполага още с адаптивен круиз контрол, поддържащ автоматично движението на автомобил в определена лента, както и с т.нар дистроник, които поддържа дистанция до предния автомобил.
 
EyeSight работи с помощта на стереокамери и видеодатчици. При скорост до 40 км/ч системата може да засече пешеходец или автомобил и без намесата на водача да приведе автомобила в покой. Над тази скорост EyeSight се намесва само ако водачът не предприеме мерки, но не предотвратява удара, а просто намалява силата му.
Тази система се предлага само на пазара в Япония, но ще бъде въведена и в САЩ заради големия интерес към нея. Статистиката показва, че през миналата година 90% от закупените автомобили на Subaru в Япония са били поръчани с EyeSight.
 
Това, което различава EyeSight от аналогичните системи, е, че камерата и главният модул се намират в купето, а не зад радиаторната решетка или в бронята. По този начин скъпоструващата система е предпазена от повреда при леки ПТП-та.
 
Цената на EyeSight е $2100. Може да се изключва при движение в пресечена местност. Освен това може да определи при паркиране дали водачът включва грешна предавка вместо "паркинг" или "неутрална".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА