Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 12:28 12 786 38

Tesla без шофьор тръгна в насрещното (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model 3-
  • smart summon-
  • автономно управление

Очевидци заснеха Tesla Model 3 да излиза самостоятелно от паркинг и да поема в насрещното движение в град Ричмънд в канадската провинция Британска Колумбия. През цялото време зад волана на електромобила няма шофьор.

Бялата Tesla очевидно се управлява от системата Smart Summon, която позволява на водача да "извика" при себе си дистанционно колата ако се намира в радиус от 60 метра. За ориентир служи GPS-сигнала от телефона на собственика.

От Tesla коментират случая като подчертават, че отговорността за използването на Smart Summon пада изцяло върху водача. Той трябва да следи електромобила през цялото време, тъй като автопилотът невинаги оценява правилно пътната обстановка. В конкретната ситуация собственикът изобщо не е трябвало да активира функцията, тъй като движението на безпилотни автомобили по пътищата на Британска Колумбия е забранено.

Въпреки многобройните предупреждения на Tesla, че системата все още се намира в стадий на бета-тестове, много водачи използват Smart Summon лекомислено. В мрежата има десетки видеоклипове, в които собствениците заставят електромобилите да нарушават правилата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФауВе

    54 12 Отговор
    Тия са като варел, търкулнат по нанадолнище. Какво още трябва да стане, че да им забранят да си играят с живота на хората?

    Коментиран от #10

  • 2 Driving pleasure

    45 18 Отговор
    А след като е в състояние на тестове престъпника Мъск що е пуснал технологията? Мнозина вече му го казаха, че не трябва да си играе и да прави собствениците опитни зайчета ама смотаняка дири кинти и не му дреме!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Бачо Киро

    38 13 Отговор
    Я ми посочете един световен производител на автомобили, който би допуснат да произвежда нещо дори от сегмента до 10000 евро, в което половината му електроника е в "бета тест стадий" и де факто ползва глупавите си клиенти като лабораторни мишки? Един ми посочете, на когото биха му позволили такова нещо! Та друго си е да текат парите и подкрепата на правителството на САЩ зад човек, ако щеш на загуба си караш десетилетие, извадиш 5 лева едно тримесечие и всички подскачат вече като идиоти с фразата "ето, видяхте ли, не е на загуба", все едно това тримесечие може да покрие годините назад....

    Коментиран от #6

  • 4 Бачо Киро

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Не е виновен Мъск, че яде зеленика.
  • 5 gvdff

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Принципно това е най-евтиния вариант за тестване на нещо ново- продаваш я на хората, пък те да се трепят, а ти събираш данни само и си невинен. Смартфон производителите работят на същия принцип, разликата е, че хора не са пострадали. Истинските производители на автомобили внимават повече при пускането на подобни системи вече.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Driving pleasure

    32 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Няма такъв! За дребно шикалкавене като "дизелгейт" платиха милиарди и са на път да ги вкарат в затвора - на тоя напушен никаквец му е позволено всичко
  • 7 Скоро

    9 4 Отговор
    филмите за "Терминатора",няма да са научна фантастика,а ще ги гледаме като драма.
  • 8 Driving pleasure

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "gvdff":

    Там е работата, ако ти забие смартфона ще го рестартираш или ще го шибнеш в земята и никой няма да пострада. Все говорим вече загинали и то не малко при ползване на системите на Тесла, а подобни асистенти се предлагат и от други марки. Мерцедес и БМВ а и Лексус мисля имат подобни нещо от години, но няма загинали.

    Коментиран от #9

  • 9 Аууууу

    15 20 Отговор

    До коментар #8 от "Driving pleasure":

    Спряха да се палят Теслите, сега мина на друга вълна. Автопилота. Журналистите са хитри и ви хвърлят, като на кучета да има по какво да лаете. Никой друг автопилот, не се ползва толкова много колкото Автопилота на Тесла. Другата причина е, че е добър и хората се предоверяват, като мислят че може всичко. Да, прави грешки, но има достатъчно много случаи на в които е спасил човешки животи. Има статистика колко километра са изминати на Автопилот от Тесла. Дай друга марка със същите данни, при положение че продажбите на останалите са много повече.

    Коментиран от #11, #16, #32

  • 10 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФауВе":

    Много наранявания и смъртни случаи, за да започнат да обсъждат законови промени и забрани, това трябва да стане. Виж случая с безпилотната Юбър кола, която сгази пешеходката в Калифорния, колата не била виновна, че не разпознала човек, понеже човекът пресичал в тъмното без маркировка и неправилно. Ами нали затова са уж умни коли, за да спират и без ясна видимост при препятствие. Със спирачните асистенти е същото, уж работили отлично, а като прехвърли 3км/ч ограничението от 50км/ч и директно преминава през манекена без спирачен път. Просто е идиотизъм. Харесвам Тесла, но не харесвам идиотските електроники. Не е ли възможно да се придържат към това шофьор да кара електричката и да има само един добър адаптивен круз контрол с авариен спирачен асистент и толкоз?

    Коментиран от #17

  • 11 Driving pleasure

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аууууу":

    Спряха да се палят ли? Да бе... за това Тесла в момента я разследват, че умишлено са скрили риска от самозапалване и са подложили шофьорите на риск...

    Коментиран от #13

  • 12 Виж как е Волво

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "gvdff":

    Едно видео на Волво.
    https://youtu.be/_47utWAoupo
  • 13 Аааааа

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Driving pleasure":

    А 3000 Хюндай които са се запалили в Америка?

    Коментиран от #14

  • 14 Driving pleasure

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Аааааа":

    Хюндай си отзовава колите обаче правейки сервизна акция да отстрани проблема. Илончо въпреки, че знае за него не е**ва да отзовава... а и разликата е, е Т'слата може да се запали вечерта в гаража ти докато спиш.

    Коментиран от #15

  • 15 Аааааа

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    3000 Хюндай срещу 20 Тесла! Като станат 3000 ще ги отзове.

    Коментиран от #23

  • 16 gvdff

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Аууууу":

    Дoкaтo cи глeдaм пътя, трoтoaрa, oглeдaлaтa cъм cпacил милиoни живoти. Дa, в някoи cлучaи acиcтeнт зa cпирaнe при внeзaпнo пoявилo ce чoвeчe би cвършил рaбoтa. Нo тoлкoвa. Но не, журналистите не ни хвърлят насам натам по това колко е зле тесла. Ние като големи и мислещи хора с познания в различни сфери знаем, че батериите в ел колите могат да се запалят при определени условия, знаем и колко пробег имат при различните видове експлоатация. Знаем и, че един електронен асистент е просто асистент, който би те опазил ако си леко разсеян в опреденела секунда от шофирането ти, като не е хубаво да разчитаме на него. Тук Тесла използва силите на асистента за да продаде колата, като го възхвалява извън неговите възможности.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 gvdff

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Идеята е да прогресираме до 100% автономни автомобили, че дори има план до коя година колко автономни да стават колите. Някои хора вярват, че като натискат прогреса, то той ще стане на 100%. Но нещата не стават така, защото в случая страдат хора.
    Това за мен е план тип Менгеле- за да стигнеш до някакъв научен прогрес, то трябва да убиеш доста хора.
  • 18 Driving pleasure

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "gvdff":

    Работата е там, че точно при внезапно изкочило прептсвие системата работи на-зле... и при висока скорост... и в тъмната част на деня... и в кофти време...

    По-добре да няма система и да знаеш, че разчиташ на себе си, отколкото да ти дава фалшива сигурност.... и голямата разлика е, че едно е асистентите, друго е да твърдиш, че е цялостна система...
  • 19 Прав си за някои неща

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "gvdff":

    Но ти видял ли си асистентите на останалите марки? Те също си продават със системи за сигурност, които са доста по-зле. Никоя марка, няма толкова шофиране на автопилот, колкото Тесла. Така, че възможността да се случи нещо при автопилот е много по-голяма при Тесла защото е най-използвана.
    https://youtu.be/VsFvU5hMbQY
  • 20 За пожар

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "gvdff":

    Условията за достигане на пожар, са доста трудно постижими ако батерията не е удряна. Батериите не се палят, така лесно както си мислиш. За автопилота си пише, да се използва там където може, а не навсякъде.

    Коментиран от #21

  • 21 Driving pleasure

    19 8 Отговор

    До коментар #20 от "За пожар":

    Хората са тъпаци по дефиниция - сложи някъде бутно с надпис не натискай - и някой ще го натисне. За това останалите марки са изключително внимателни с технологиите които пускат - те са социално отговорни, докато Илончо е абсолютно безотговорен.

    Мъск си мери пикалото на принципа видиш ли аз мога. Другите могат, но са наясно, че това ще създаде проблеми. Искаш пример - Мерцедес Ес-клас има ниво на автономност, но ако засече, че водача не прави нищо СПИРА КОЛАТА! А не илончо бънгиите не спират освен ако не се занитят с някой спрял камион или стена...

    Не става така!

    Коментиран от #29

  • 22 Driving pleasure

    3 1 Отговор
    * бутон
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 айде айде

    18 6 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че човечеството деградира.
    Защо някой ще си купи кола, като не иска да я кара - има автобуси.
    Как могат да позволят на един производител, чийто коли очевидно могат да вкарат човек в пропастта, могат без причина да се замозапалят, могат благодарение на 'добре' написания им софтуер да се засилят, вместо да спрат и на всичко отгоре в 'черната кутия' такъв бъг да се регистрира като шофьорска грешка (редовното оправдание на Мъск ) и куп други неволи, които не се случват току така при останалите производители.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 хоуп

    4 6 Отговор
    Причината за това, че е пусната е същата прична каккто при пускане на експериментани лекарства от лекарствени компании.
    Крайният продукт винаги щеш - нещеш трябва да се тества от крайния потребител и резултатът добър или лош се разбира обикновено след 10 до 20 години нарпед във времето ...
    Та за добро или лошо ще видим. :))

    Коментиран от #27

  • 27 Driving pleasure

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "хоуп":

    Аналогията ти не е добра. Експерименталните лекарства не се продават свободно в аптечната мрежа. До доказване на ефекта и по-точно, че нямат вредни странични ефекти се предлагат само на болни в стадий предполагаш липса на алтернативи и при изрично уведомение и писмено съгласие.
    А чичо Илончо прави точно обратното предполагаеми ползи ги огласява гръмко и безпочвено, за да продава повече на по-глупавички, които се впечатляват от подобни играчки

    Като е казал Айде Айде - деградацията е пълна! Утре ще се откажат да си оправят и жените щото имало електронен помощник за това... а може и да го забранят оправянето както започват да забраняват шофирането... и пак ще има съгласни

    Коментиран от #37

  • 28 гоcт

    9 17 Отговор
    Фейк нюз измислен от стогодишните защото ги е страх че губят пазарите и нямат кола която да е дори близо до Тесла като цена и показатели,
  • 29 ФауВе

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Driving pleasure":

    Отличен коментар.
  • 30 ФауВе

    16 3 Отговор
    Кола, която ти трябва, но не ти се кара, се нарича такси. Няма защо да харчиш десетки хиляди $ за Тесла, че и да я поддържаш, че и да отговаряш за нея и да я мислиш.
  • 31 НАЙЛОН МЪСК ДА СИ ПРИБИРА

    9 3 Отговор
    БОКЛУЦИТЕ ОТ ПЪТИЩАТА И ДА ЗАМИНАВА ЗА ЗАТВОРА..И ПОДРЪЖНИЦИТЕ МУ СЪЩО...
  • 32 Ами

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Аууууу":

    Факта който ме учудва че ако беше руски немски френски кошник такова плюене щеше да има че бягай. Обаче щом сочен за връх в ел колите може да се пали да не изкарва пробега да убива хора искам и аз. Балъци да ми дават пари пък аз версия сори бате. Например ако са руснаци се нарича комунист сочи ти кола давай долара тя се запали проблем ли имаш. Обаче тва я маск чуек може всичко да дърпа пари от държавата потребители експеримент с живота и качество на кола давай бате офтино ги дааш на шарани и повече субсидии само герб 😂
  • 33 DiD

    4 10 Отговор
    Кола с дистанционно... Е ми шофьора си я кара, просто е отвън... Какво ви е виновна Теслата?
  • 34 Хабибчко

    3 10 Отговор
    Българите са примати.

    Автономията е бъдещето.

    За един слабоумник имало автобуси... Които минават през вас и са ти на разположение когато пожелаеш и вървят във всички посоки, в които пожелаеш, нали?

    За друг пък таксита.. които ще дойдат вечерта в 3 да те вземат примерно от някоя хижа в балкана.

    Тъпоумник до тъпоумник се наредили тука, да хулят нещо, до което няма да се докоснат никога в мизерните си животи, затворени в панелки.

    Отивайте да си купите по още един шпек, ама срязан на половина, защото сте съсани на попска библия...
  • 35 Driving pleasure

    2 5 Отговор
    Илона пак ме еВа накриво и за това толкова го хейтя. Не се научи как се еВе мъжко дупи тоя и това е. Африканските му сънародници с по-тъмен цвят на кожата се справят къде къде по-добре.
  • 36 dada

    3 5 Отговор
    Отговорност носи собственика. Същото е все едно на която и да е кола да сложиш камък на педала на газта и да я оставиш да се движи сама. Какво е виновна колата, че има безотговорни хора.
  • 37 Комплексар си

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Driving pleasure":

    Не е нужно да плюеш нещо като знаеш ,че ти никога няма да имаш нова кола камо ли тесла , карай си корсата нежен и там където хората си ги мерят не се дупии.....
  • 38 Марко Полов

    2 2 Отговор
    Социалният експеримент "Тесла" продължава, пр итова с пълна сила. Мераклиите да участват в него като опитни зайчета са много, но "Тесла" е скъп проект и е ориентиран към богатите откачалки, така че бедните стоят от страни, гледат и викат "Айде Наште".