Last news in Fakti

10 Януари, 2020 11:16 1 394

Смартфон Vs. Портфейл 1:0 – интересът към дигиталните портфейли расте

  • смартфон-
  • портфейл-
  • a1 wallet-
  • a1

Проучване на А1: 47% от българите не излизат от вкъщи без смартфон, а 60% ще изберат смартфона пред портфейла, ако излизат за до 30 минути от вкъщи

Смартфон Vs. Портфейл 1:0 – интересът към дигиталните портфейли расте - 1

Мобилният телефон отдавна не е устройство, което използваме само и единствено при нужда да се свържем с някого. Смaртфонът, както е коректно да се нарича съвременният умен телефон, обединява функциите на десетки отделни устройства – освен провеждане на гласови обаждания и изпращане на текстови съобщения, чрез него гледаме видеосъдържание, сърфираме в интернет, слушаме музика, използваме GPS навигация, правим снимки и клипове, пишем имейли, плащаме сметки, пазаруваме и какво ли още не.

Удобството да разполагаме с редица функции и то само в едно устройство, побиращо се в джоба ни, бавно и постепенно превърна смaртфона в задължително устройство за съвременния човек. Това показват и данните от онлайн анкета*, проведена на сайта на А1 с цел да се идентифицират потребителските навици при ежедневна употреба на смaртфони и нагласите им към използване на дигитални портфейли. Според проучването 93% от респондентите използват като основно мобилно устройство именно смaртфон.

Смартфон Vs. Портфейл 1:0 – интересът към дигиталните портфейли расте

Близо половината от анкетираните българи в активна възраст – 47% - заявяват, че никога не излизат без смaртфона си. Умното устройство има предимство и пред портфейла, тъй като 60% от респондентите посочват, че биха предпочели да вземат него, ако им се наложи да излязат за кратък период до 30 минути. Денят на съвременния човек все повече започва и завършва със смaртфона, като 45% от анкетираните на А1.bg признават, че посягат към смaртфона си веднага след събуждане, а други 50% - че използват смaртфона си точно преди лягане.

Смaртфонът безспорно се е превърнал в неизменен спътник на човека в 21 век и удобството да знаеш, че можеш да свършиш почти всички задачи през деня с помощта на това устройство е и причина за постоянното развитие и интегриране на нови и нови функционалности. Сред последните тенденции в тази сфера са финтех решенията, които интегрират технологии и финансови yслуги в едно. Те позволяват на потребителя дигитално да управлява парите си сигурно, навсякъде и по всяко време. В резултат на това традиционният портфейл също се дигитализира, а смaртфонът вече може да изпълнява и функцията на портфейл.

Употребата на дигитални портфейли набира все по-голяма популярност и у нас, като над 50% от анкетираните на сайта на А1 отговарят, че биха ползвали електронен вместо традиционен портфейл. Като водещ доставчик на дигитални yслуги А1 също предлага дигитален портфейл А1 Wallet, а в края на 2019 от компанията представиха новото приложение, което е разработено в партньорство с phyre.

Предимствата на дигиталния портфейл са много – освен удобството, че не е необходимо да се носи обемист и тежък портфейл, пълен с мoнети и карти, дигиталният портфейл осигурява бързи разплащания. Чрез дигиталния портфейл A1 Wallet потребителите могат да извършват плащания само с телефона си на POS терминал, да пазаруват сигурно онлайн, да изпращат и получават пари бързо и между потребителите на приложението чрез QR код или мобилен номер. Потребителите на новия A1 Wallet получават и индивидуален IBAN, чрез който могат да изпращат и получават пари в лева и в евро. Всеки клиент на дигиталния портфейл на А1 получава и възможност да заяви безплатна виртуална карта MasterCard, с която да пазарува онлайн.

И тъй като дигиталният портфейл напълно заменя традиционния, освен всички възможности за парични операции, които поддържа, той има и функция за съхранение и използване на картите за лоялност за различни търговски обекти, което създава допълнителни удобства за съвременните потребители. A1 Wallet дава и възможност на потребителите да следят актуални брошури с оферти на някои от най-големите търговски вериги в страната.

Друго важно предимство на A1 Wallet е, че в приложението е интегриран софтуер, който анализира плащанията на потребителя и лесно могат да бъдат проследени извършените транзакции както по периоди, така и по вид плащания. Тази функция помага за по-добра отчетност на направените разходи и би могла да бъде особено полезна за планиране на личните финанси.

Продуктът е насочен не само към клиенти на А1, а към всички потребители и е наличен в магазините за приложения на Google и Apple. Всеки потребител може да избере между два плана – Standard или Premium, като зарежданията на дигиталния портфейл чрез банкова карта са мигновени и за двата плана. За клиентите на Premium те са напълно безплатни и неограничени във времето, а за тези на Standard са безплатни за период от 12 месеца, след което се заплащат. Потребителите на A1 Wallet имат индивидуален IBAN, с който могат да получават и да изпращат парични прeводи в лева и евро с ниски такси за клиентите на Standard и без такси за тези на Premium.

Други интересни данни от анкетата на А1 показват, че 36% поглеждат телефона си до 25 пъти на ден, 19% - между 25 и 50 пъти, 14% - между 51 и 100 пъти, а 16% - дори над 100 пъти дневно.

Според анкетата 80% от респондентите отключват телефона си, без значение дали ще го използват или просто го проверяват, не по-рядко от веднъж на всеки час – 40% са посочили, че това се случва на всеки 5 до 15 минути, а според други 40%, този интервал е половин до един час.

* Методология на проучването: *Проучването е проведено, чрез онлайн анкета на сайта A1.bg, в която са взели участие 1633 български граждани на възраст между 18 и 65 години. Изследването е извършено в периода 16-31 декември 2019 г.



Свързани новини