Last news in Fakti

15 Февруари, 2020 13:40 2 844 8

Коронавирусът обезсмисли лицевото разпознаване

  • коронавирус-
  • face id-
  • смартфон-
  • китай

Маските за лице, използвани от все по-голям брой китайци заради коронавируса, правят системите за лицево разпознаване в цялата страна безполезни. Това става ясно от доклад на Quartz.

Лицевото разпознаване се използва не само от смартфоните, а и от различни служби в Китай за достъп до банкови сметки, поръчка на храна, качване на самолет и дори получаване на тоалетна хартия в обществени тоалетни.

Всички тези услуги сега са затруднени поради маските за лице, които се носят от милиони китайци, особено след като местните власти ги препоръчаха на гражданите. Правителството в Китай посъветва хората да са с покрито лицето, когато излизат от домовете си.

Доклад на Quartz цитира местни, които се оплакват, че лицевото разпознаване е безполезно именно заради маските. Най-голямо неудобство за китайците поражда фактът, че функцията за достъп до смартфоните им не работи.

Устройства от високия клас на Huawei и iPhone се предлагат със системи за лицево разпознаване. Китайските потребители твърдят, че трябва да премахват маските за лице всеки път, когато искат да отключат устройствата си, тъй като в противен случай смартфоните не ги разпознават точно и по този начин блокират достъпа им.

Huawei обясни, че системите за лицево разпознаване трябва да работят по този начин, за да осигуряват максимална сигурност. „Има твърде малко точки за идентифициране на очите и челото. Това прави гарантирането на високо ниво на сигурност невъзможно. Именно заради това функцията не предоставя възможност за отключване, докато потребителят носи маска или шал", допълни вицепрезидентът на Huawei Брус Лий.

Разбира се, сензорите за пръстови отпечатъци биха били много по-ефективни в създалата се ситуация. Припомняме обаче, че по-голямата част от производителите на смартфони ги премахнаха в полза на системите за лицево разпознаване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    14 0 Отговор
    с телефоните да си мерят температурата
  • 2 Дедо ви

    16 0 Отговор
    И в тоалетната не им давали тоалетна хартия, не действало лицевото разпознаване. Да ходят с омацани гащи и дупета щом са чак толкова технологични.

    Коментиран от #4

  • 3 Китаец от Банишора

    14 0 Отговор
    Оххх добре че си запазих нокията с фенерче ..
  • 4 Ай стига бе

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Ха-ха-хааааа, с последен модел смартфон за хиляди евро и с наср@н г*з, ха-ха-хаааа...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Добър ден

    1 0 Отговор
    от "Терористи без граници" пишат, че много харесват короната на вируса - мисля си, че в природата който каквото и да прави, винаги му се връща
  • 7 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    вече го има и в българия този вирус
  • 8 Явно че

    0 0 Отговор
    Маските в бъдеще ще бъдат прозрачни, защото не може да има противоречие между изкуствен интелект и биологическ оръжие.