17 Февруари, 2020 19:10 6 546 27

Роудстърът на Илон Мъск вдигна 80 000 км/ч

  • tesla-
  • spacex-
  • roadster-
  • falcon heavy-
  • илон мъск

Две години, след като бе изстрелян в Космоса от ракетата Falcon Heavy на компанията SpaceX на 6 февруари 2018-а, личният роудстър на Илон Мъск вече прави втора обиколка около Слънцето. Зад волана на червената Tesla седи облечен в скафандър манекенът Стармен.

В момента електромобилът се намира на 153 447 798 км от Марс и се приближава към него със скорост 6 222 км/ч (1.73 км/с) и се отдалечава от Слънцето с 15 436 км/ч, като вече се намира на 231.76 млн. километра от него.

Най-впечатляваща обаче е абсолютната скорост на "тѐслата" от 78 599 км/ч (21.83 км/с). Роудстърът вече е прехвърлил гаранционния си пробег от 58 000 км над 28 700 пъти, преодолявайки разстояние от 1.66 млрд. километра.

Електромобилът на Мъск се намира на 346.9 млн. километра от Земята, но през 2091 г. би трябвало да се прелети покрай родната си планета на разстояние от едва 3 000 км. Траекторията на полета му може да се проследи в това видео:


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДаЦапаш

    19 12 Отговор
    Сигурен съм, че най-големите зелени с кеф гледат кадрите ... вече цапаме космоса със стари коли и по този начин спасяваме земята. Сигурно така биха казали зеленките човечета по планетката ни )

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Илан Мъск съм

    20 18 Отговор
    Аз искам да ви взема парите сега ! Не ме интересува нито бъдещето нито екологията , единствено парите , рекламата и марихуаната имат значение за мен .

    Коментиран от #4

  • 3 фантасмагории

    8 8 Отговор
    Ей така си седиш в кабриото и срещаш космически отпадък.
  • 4 лъжеш

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "Илан Мъск съм":

    Илон Мъск не употребява марихуана, просто един го почерпи, но Илон дори не глътна дима.

    Коментиран от #9

  • 5 Знаеш ли защо го направи?

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДаЦапаш":

    Целта на тестовия пробег беше да се пробва ракетата. За целта трябваше да се натовари с някакъв тестов товар. Досега са били използвани бетонни блокове, но Илон Мъск реши вместо бетонен блок да изпрати нещо с което да си направи реклама, която очевидно е изключително успешна. Смяташ ли че някой щеше да се интересува къде се намира бетонния блок в момента? Смяташ ли че един бетонен блок е по-малък космически отпадък?

    Коментиран от #6

  • 6 Грешка на редактора

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Знаеш ли защо го направи?":

    Имах предвид целта на тестовия полет, а не пробег.
  • 7 Тост

    5 2 Отговор
    Това с приближаването и отдалечаването не го схванах....
  • 8 РЗС

    5 6 Отговор
    след 5 години на горубляне, на 60 хиляди километра оригинални, каран от склерозна бабичка само до пощата да си взима пенсията
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kjl

    4 4 Отговор
    Как пропагандата може да направи една негативна новина, в позитивна!!! Тази тесла трябваше да отиде на Марс!! , но поради грешка в треакторията тя подмина Марс и сега(ако все още съществува????което също е под въпрос) се рее някъде обсолютно неконтрулеруемо. И от един пълен провал, като сгрешена треактория!!! пропагандата прави сензация. Да живее пропагандата.

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДаЦапаш":

    Добре де, представи си, че се решат за бъдеще вместо да съхраняват опасни, кнацерогенни и радиоактивни отпадъци тук на Земята да ги товарят на фалкон хеви и срещу няколко милиона да запращат 20т. на всяко излитане към Слънцето например? Няма ли да е по-добре? Има си реактори, но най-голям проблем е след това съхранението на ползваното гориво, плащат се големи милиони за това и си остава огромен риск за хората. Не е лоша идея и един вид прочиства Земята, без да вреди на други системи.

    Коментиран от #24, #25

  • 12 Пропагандираш само ти

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "kjl":

    Онова беше първи тестов полет, при който имаше огромен шанс ракетата въобще да не може да напусне Земята и да се взриви във въздуха. Можеше да се объркат много неща. Въпреки това теста беше успешен и на база на този опит, при следващият ще се коригира траекторията да е по-точна. Така или иначе никой не смята да праща неуправляем модул към Марс, за да има значение дали теслата го е уцелила с едно хвърляне от земята. Управляемия модул просто ще си коригира курса и ще стигне до Марс. Ти една капачка на стрелбището в лунапарка не можеш да уцелиш от два метра, но започна да търсиш кусури на Илон Мъск, че не уцелил Марс от Земята още с първия опит.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 еш па тоа

    0 4 Отговор
    И по-добри анимационни филмчета сме гледали.
  • 14 kjl

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пропагандираш само ти":

    Хубавото е, че не отричаш това което съм написал, защото това е истината. Всичко друго е интерпретациииии. Всеки един провал може да бъде интерпретиран като безспорен успех, стига това да искаш да видиш!!!

    Коментиран от #20

  • 15 Митко

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пропагандираш само ти":

    Да, ама на някои дебелоглави екземпляри как да им го обясниш...
    Ако беше москвич, щяха да са на седмото небе, но не е :)
  • 16 kjl

    3 4 Отговор
    Освен треакторията по която се движи теслата на Мъск, в приложение на НАСА може да се проследи и треакторията на шейната на дядо Коледа. Зависи кой в какво иска да вярва.

    Коментиран от #18

  • 17 Бай хой

    3 7 Отговор
    Реклама с единствена цел покачване цената на акциите. Така мъскията става по-богат благодарение на спекула а не на технологии и реализирани печалби от търговска дейност. Пирамидата расте. Все повече будали си купуват акции подплатени само с реклама. Балона един ден ще гръмне. И тая спекула във великата демокрация е позволена само за определени уроди. Като шорош. Ако обикновен човек се пробва веднага ще бъде смазан от власти и медии. Колко субсидии и поръчки от държавата получи мъскията? А какво е отношението на режима във фашингтон към хуавей например или към руския военнопромишления комплекс?

    Коментиран от #21

  • 18 Бай хой

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "kjl":

    Е па който не вярва да отиде и да провери. Нещо като разходките по лунната повърхност. Тя истината винаги излиза един ден. Но режима във Вашингтон не се интересува от това. Размятаха епруветки в ООН, още водят война в Афганистан макар да се доказа че физическите изпълнители и организаторите на атентатите от 11.09. са в СА и сащ.
  • 19 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    С тази скорост след около 3 години вече ще е кацнала на Марс, дано на Стармен не му е много скучно пътуването :D :D :D
  • 20 Неуважение към постигнатото

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "kjl":

    Това че не виждаш огромните успехи на останалите, а се взираш само в дребните грешки показва какъв човек си. Все едно, да се подиграваш на човек спечелил Нобеловата награда за това, че отишъл да си я вземе с петънце от кафе на ризата. Хайде да ни припомниш какво беше целта на полета, и дали целта беше постигната? Ограмоти се малко, преди да напишеш поредната глупост.

    Коментиран от #27

  • 21 Получава защото има за какво

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Е как пък правителствата от всички държави се надпреварват да дават пари на Илон Мъск. Включително германците, при положение че ще закопае точно техните икономически гиганти? Дали заради реклами или не, но за Декември месец, Тесла беше третия най-продаван автомобил в Европа. На това ли му викаш балон?
    На това му се казва успех, който вече носи приходи, които бързо ще върнат всичко инвестирано дотук. На всички останали тепърва им предстои да инвестират, за да постигнат поне това, което Илон Мъск постигна още през 2012 и никой засега не може дори да го повтори, въпреки че имаха осем години за обратен инженеринг. А само след няколко месеца започва масовото производство на новите батерии на Тесла, които ще имат четири пъти по-дълъг живот и по-ниска цена, а модел S модел Х, започват да се произвеждат с двигателите на модел 3 и стават още по-ефективни. И на това ли му казваш балон? Ограмоти се малко. Модата с "тесла е балон" отмина преди две години. Сега е на мода "ще се опитаме да настигнем Тесла", като ключовата дума в изказването е "опитаме".
  • 22 comment

    1 1 Отговор
    До сега човекът осираше планетата и ниска орбита, вече започна да осира слънчевата система! Дръж се вселено, ще те осерем за нула време!!!
  • 23 Господ

    0 2 Отговор
    Hahahhahahahha те американците и на Луната ходиха даже хаххахахахх
  • 24 представи си

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    ти тази ракета да не може да излети и избухне като совалката. Къде отиват всички тези отпадъци?
  • 25 Bandit

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    А представи си, че стане някакъв проблем и се взриви на 1-2 км в небето ?
  • 26 А през 2092

    0 1 Отговор
    ще се забоде направо в Земята и да му мислят тези,които ще са живи тогава,че с тази скорост от 79 х. км в час ще бъде като метеорита паднал и предизвикал умирането на динозаврите,сега на хората. Толкоз от Мръск и тъпите американци. Не стига че ос.аха Земята,а сега направо ще я затрият.
  • 27 Ами да постигната е

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Неуважение към постигнатото":

    да си направи реклама Мъск, иначе друго не виждам нито научно,нито изследователско.