14 Септември, 2020 08:56 29 972 59

Mercedes-Benz спира продажбите заради изгубен патентен спор?

  • mercedes-benz-
  • sharp-
  • патинт-
  • дело-
  • съд

Японската компания Sharp е спечелила дело за интелектуалните права върху мобилна технология, използвана в автомобилите на Daimler AG. Това е второто дело за нарушен патент, което немският концерн губи в рамките на последните три седмици, съобщава Automotive News.

В средата на август Nokia спечели съдебен спор в Германия за незаконно използване на нейни патентовани технологии в колите на Mercedes-Benz. Финландците поискаха процент от всеки продаден автомобил на марката, а при отказ - забрана на продажбите в страната. Представители на Daimler AG обявиха, че компанията ще обжалва съдебното решение и определиха перспективата за спиране на продажбите "малко вероятна".

Второто изгубено дело за непозволено използване на чужда технология обаче влошава значително позициите на Daimler AG. Обезпечението по съдебния спор с Sharp е €5.5 млрд., а в случая с Nokia - €7 милиарда.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 роскосмос

    72 15 Отговор
    Ползвайте Хитачи. А може някоя руска технология.

    Коментиран от #10, #44

  • 2 Кой68

    60 15 Отговор
    Айнцу....цвайнцу.....дрън..дрън.
  • 3 Автомобилна компания?

    93 6 Отговор
    Ами не. Ламарините и двигателите станаха прекалено евтини заради масовото производство. Сега по-голямата част от цената на един автомобил е заради технологиите в нея. А както се вижда технологиите на автомобилните компании не са техни. Неслучайно пазарната капитализация на технологичните компании чиито услуги ползват, е по-висока отколкото на автомобилните компании.
  • 4 898

    75 66 Отговор
    Ами Мерцедес да заведе дело срещу всички изобщо ,че ползват техния патент за автомобили и никъде освен в Германия да се произвеждат,може ли?!

    Коментиран от #6, #34

  • 5 Пурко

    49 15 Отговор
    Китайците не са свикнали да плащат патенти! Всичко е реплика и фалш! Та те така вече и с мерца!
  • 6 Та значи

    40 5 Отговор

    До коментар #4 от "898":

    да си карат софтуера казваш!
  • 7 Марио Ангелов

    46 35 Отговор
    Мерцедес -пълен т..ак!И повечето луксозни марки са тъй.

    Коментиран от #22

  • 8 Путант

    91 35 Отговор
    Това с патентите е като с рекета. Когато някой патентова , защото има пари никой не можел също да го измисли или ползва.
    Аз имах признато изобретение , но нямах пари да го защитя. Иронията е че всички го ползват сега . Въобще този зверски капитализъм , който не носи нищо добро на хората не води към светло бъдеще.
    Не това е по добрият живот.
    Социализма , макар и недоносче показваше огромните възможности и трябваше да се промени само начина на ръководене и това с партийните глупости, но планираната икономика и социалните придобивки, морала и т.н. бяха ок

    Коментиран от #9, #24

  • 9 bandita

    55 106 Отговор

    До коментар #8 от "Путант":

    пий хапчетата по бързо .. социализма било по добре от капитализма ти болен ли си? целия напредък на цивилизацията се дължи на капитализма. на социализма дължим изостанали държави стотици милиони смъртни случай и поне 100 години назад сравнено с капиталистическия строй

    Коментиран от #21, #26

  • 10 Rado

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "роскосмос":

    Да ползват технологии от Йотафон, само че фалира
  • 11 Курбанколи Пардимагомедов

    38 4 Отговор
    Еми па кво толкова ,ако ги изгубят тези 5млрд. ще ги прехвърлят на клиентите да ги платят включени в цената на колата.Желаещи много.Айде честито на печелившите!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УМЕН

    22 62 Отговор
    Мерцедес е антиавтомобил за комлексари, циггани и мексикански наркобарони тоест пак циггани. Всеки който поне веднъж в живота си е подкарвал Мерцедес и разбира поне малко от коли знае за какво недоразумение и имитация на возило става въпрос

    Коментиран от #38, #39, #55, #56

  • 14 УМЕН

    20 57 Отговор
    Мерцедес е антиавтомобил за комлексари, циггани и мексикански наркобарони тоест пак циггани. Всеки който поне веднъж в живота си е подкарвал Мерцедес и разбира поне малко от коли знае за какво недоразумение и имитация на возило става въпрос

    Коментиран от #16, #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Първо

    53 20 Отговор

    До коментар #14 от "УМЕН":

    Се качи и покарай, ако някой ти даде, пък тогава говори. Виждал си Мерцедес на картинка, а се возиш на маршрутка.
  • 17 V.v.v

    35 41 Отговор
    Няма по велика кола от ЯПОНСКАТА
  • 18 Мемфис

    22 17 Отговор
    От къде накъде Мерцедес ще плаща на Шарп и Нокия авторски права за възли, произведени от други фирми и монтирани в колите им?
    Ако има някакви претенции за авторски права, то трябва да бъдат към тези, които са произвели въззлите!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Ти да видиш!

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мемфис":

    Ама вярно ли, ако си купя лаптоп от тебе и му инсталирам нелегален windows, като ме хванат трябва да ги пратя при тебе, защото от тебе съм купил лаптопа? или да им кажа да се оправят с производителя на лаптопа?
  • 20 Или друго

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мемфис":

    Ако ти произвеждаш ножове, а аз си купя нож от тебе и убия някого с него, ти ли ще си виновен, защото си произвел ножа, който е убил жертвата?
  • 21 сашко

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "bandita":

    Абе ти спри белото че пишеш глупости
  • 22 kukoto

    24 24 Отговор

    До коментар #7 от "Марио Ангелов":

    20 години карам Мерцедес и никога няма да погледна друга кола.

    Коментиран от #36, #51

  • 23 Без думи

    15 12 Отговор
    Мерцедес е класа. Мерцедес винаги е била клас над всички останали, последните две коли който карам са БМВ но сега ще взема нова Тойота хибриден на лизинг...ако имах възможност Бих си взел Мерцедес имал сам ,два много здрави машини ...8445
  • 24 През соца,

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Путант":

    Всички патенти с голям икономически ефект, за “Димитровска награда” бяха на името на чичото на Валери Симеонов- академик Ангел Балевски ! Само дребни рационализациики си плащаха на талантите. И това е било добре?!
  • 25 Аскет

    17 7 Отговор
    Всяка една марка автомобили ще спечели, ако премагне електронните, мулти-медийни и мобилни ГЪЗАРИИ в моделите си и остави възможността клиентите сами да добавят такива ГЪЗАРИИ от фирмите с авторски порава над тези ГЪЗАРИИ!

    Коментиран от #41

  • 26 Boris

    23 10 Отговор

    До коментар #9 от "bandita":

    До бандита или там каквото си.ако не беше соца сега щеше да си без образование,щото требваше да го платиш.както всичко останало.шегашните като теб немогат да поддържат това което направиха комунистите,та Калино да го направят.така че недей да лаеш само а помисли ако можеш.

    Коментиран от #29, #50

  • 27 Какиното

    19 3 Отговор
    Да ви такоам у.разбирачите всички нагли селяни пускайте си първо мигачите не ми философствай за коли

    Коментиран от #32

  • 28 незнайко

    10 10 Отговор
    Като не могат да си измислят собствени технологии крадат на поразия както и в останалите си части от производството ! Нещо да сте чули измислено от Даймлер през последните 30 години ? Няма и да чуете !!!

    Коментиран от #31

  • 29 Хахах

    8 11 Отговор

    До коментар #26 от "Boris":

    На запад, където не е имало комунизъм няма училища хахаха там не се е сторило нищо - на ливади живеят хаххахаах я кажи как ако не са били комунистите е нямало да има ток по селата хахахах и ако не е имало в България комунизъм всички са щяли с скръстени ръце да стоят . Никой нищо нямаше да прави хахахахах смешно смешно

    Коментиран от #35

  • 30 ела

    12 5 Отговор
    Браво на Финландия проблема е решил много умно за съжаление в България има все още които живеят в миналото. 2019 година Мерцедес е платил 37.5 милиарда Евро глоби ( преди да коментирате проверете) имах Мерцедес много важно да е 2005 година двигателите са много добре 600-800 хил. без проблемно минават и нямате много проблеми Но след 2005 Евро -4 са толкова проблемни защото целият горивен процес с контролира от ECU и е трагедия тъй-като при дизелите 180 грама на км това значи 2.7 литра на км при дизеловите и 3.2 литрa при бензиновите без значение КС (НР) и теглото на автомобила това значи много скъпо поддържане и често в сервиза.Като се има превид и скъпите части така,че останало само името но не и качеството.

    Коментиран от #59

  • 31 Plameni

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "незнайко":

    Нали си незнайно ,откъде да знаеш, че Мерцедес са с най -много патенти . Всяка година по около1500

    Коментиран от #49

  • 32 АLFA Q 4

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Какиното":

    КВИ коли бре. За НЕКЪВ откраднат мерцедес. Дето и името не е немско. А най малко двигателя. АМА село това си знае. Сбироток е това.
  • 33 Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "УМЕН":

    Личи си, че си виждал такава кола само по картинките...
  • 34 koko здраво оре

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "898":

    ако някой трябва да има такъв патент то трябва да е Форд бе овчар

    Коментиран от #43

  • 35 Лудогорец9

    14 7 Отговор

    До коментар #29 от "Хахах":

    Когато Живков е управлявал България е била по-богата от доста западни държави така, че не говори глупости! По негово време западняците са идвали да учат в българските университети, а сега не ни го признават никъде.

    Коментиран от #37, #40, #48, #52

  • 36 Африканец

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "kukoto":

    Щото си кон с капаци.
  • 37 Африканец

    9 5 Отговор

    До коментар #35 от "Лудогорец9":

    Колега, ти добре ли си с главата? Кои са тия западняци? Искаш да кажеш африканци. Можеш да си мечтаеш за комунизма колкото искаш. Няма да се върне.
  • 38 Страничен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "УМЕН":

    Много си “умен”!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мер. Бенц .

    10 7 Отговор

    До коментар #35 от "Лудогорец9":

    Когато Живков управляваше те ни завиждаха . Аз живях 26 г. в него време и няма място за сравнение с порнографията в която сега живееме .

    Коментиран от #45, #46, #57

  • 41 Мер. Бенц .

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Аскет":

    👍👍👍👍👍
  • 42 Гошо

    5 1 Отговор
    И немците станали крадливи хехе То не че не са били ама сега почнаха да ги хваща до преди си траеха
  • 43 Гаргамел

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "koko здраво оре":

    Peugeot е основана 1810 години, къде е форд 100 години след това...
  • 44 Нормален

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "роскосмос":

    Руска технология ..Я кажи още някой виц.
  • 45 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Мер. Бенц .":

    Върви при Живков!
  • 46 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мер. Бенц .":

    Да имаше опашка от западняци,които искаха да живеят у нас ,ама никой не ги пущаше тук и имаше едни заблудени българи,които бягаха от глупост на запад и тук бащински ги наричаха невъзвращенци и им издаваха задочни присъди.А Живков два пъти фалира България,но това я направи много привлекателна за живеене, особено опашките за храна и дефицитни стоки,които баха практически всички стоки.
  • 47 Ами сглобяват мерцедесчета у Китай

    1 1 Отговор
    Нормално за германчетата,крадат и копират от японеца.Така е в 21 век.а.
  • 48 Лудогорец шампион

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Лудогорец9":

    Хапчетата!
  • 49 Пич

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Plameni":

    Ама ти къде го провери това? Тойота е с повече патенти и не случайно е по-скъпа авто компания.

    Коментиран от #54

  • 50 Дали

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Boris":

    Социализма произвежда образовани бедняци, живеещи в мизерна страна. Сравни най-бедните капиталистически държави с най-успешните социалистически и си прави изводите.
  • 51 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "kukoto":

    Ти се наричаш сектант. Ти така преди 10 века хората си мислеха ,че сме центъра на вселената. Но те се живеели в други времена.Сега в 21 век да си толкова захлупен е постижение.
  • 52 Соц компот

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лудогорец9":

    Ти живял ли си през социализма или си фен на сайтовете с фалшиви новини ?
  • 53 Карл Даймлер

    6 0 Отговор
    Във S класата на един мой приятел дизайнер с код W140 също има технологии. Ама технологии за автомобил... Съвременните технологии , както наричат средствата за шпионаж са измислени за да държат човечеството под контрол и тези които създават нещо необходимо / автомобили / да са заложници на тези , които създават средства за контрол над хората / смартфони и всичко свързано с тях / . W140 и до ден днешен върви по улиците, въпреки 36 те си години / тук може да бъркам / . Айде сега да предположим сегашната S класа ще тръгне ли след 36 години с технологиите на Шарп и Нокия ... Големи и видни автомобилопроизводители ...
  • 54 Пичага

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Пич":

    Има гугъл
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Митьо

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "УМЕН":

    В голяма грешка си! По нашите ширини циганите и комплексарите карат БМВ. Излез и се огледай!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 QUADRIFOGLIO

    5 0 Отговор
    Не им е за първи път. Немците се опитват и да си припишат четиритактовия двигател, който всъщност изобретяват италианците Евгенио Барсанти и Феличе Матоцци, но патентът бил "изгубен", та след тях го патентова французинът Алфон Де Роше 15 години по-късно. Освен да крадат, тук там имат и свои постижения, но това остава все по назад в историята. Китай от десетилетия е лидер по най-много нови патенти, след тях са САЩ, а след това Япония. ЕС като цяло има по-малко патенти от 4-тата страна Южна Корея. Европа бе технологичен лидер едно време, днес е Северна Америка и Азия. Такива са фактите.
  • 59 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ела":

    Ти кво каза бе 2,7 литра на километър ? Искаш да кажеш че г/д нова кола ще думка 100 на 100 нафта 😀 нещо не те разбрах