Last news in Fakti

8 Март, 2021 10:05 5 410 14

Вижте кои са най-скъпите за преминаване пътища в света

  • платени пътища-
  • цени-
  • държави

Швейцария е лидер в класацията на средните разходи за пътуване по платени пътища

Вижте кои са най-скъпите за преминаване пътища в света - 1
Снимка: Shutterstock

Австралийското издание Budget Direct проведе проучване на най-скъпите пътни такси в света и направи интересна класация. По-конкретно става въпрос за това кои магистрали са най-скъпите и в кои държави средно най-скъпите пътища.

Изследователите стигат до заключението, че в страните, където пътните такси са повсеместни, средната сметка обикновено не е много висока. И обратно - колкото по-малко са платените пътища, толкова по-скъпо е да се кара по тях.

Например Швейцария е лидер в класацията на средните разходи за пътуване по платени пътища, където средно шофьорите плащат 21.9 евро за пътуване. В тази страна има само два платени участъка, но и двата са много скъпи - това са тунелите под Алпите. Следващите в списъка са Австрия, Фарьорските острови, Хърватия и Дания.

Ако говорим за най-скъпите пътища, тогава рейтингът е както следва:

Вижте кои са най-скъпите за преминаване пътища в света


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    62 3 Отговор
    А къде в света се налага ремонт на магистрали, още преди откриването им?

    Коментиран от #5, #7

  • 2 ГЕРБ Срутища лидери

    56 6 Отговор
    Най-скъпите пътища са тези на инженер пожарникаря Другаря Борисов, плащаш винетка и веднъж-два пъти годишно ремонт на ходовата част, а на няколко години и на целия автомобил, ако си "късметлия" ! Гарантирано от ГЕРБ
  • 3 Валяка

    38 5 Отговор
    При 30км. отсечка покрай Стара загора при 6 мил. евро за километър и при такова качество означава че българина е платил до 3002г.
  • 4 Цеко сифоня

    36 1 Отговор
    Авторе, я пак това за Швейцария...? Мáни тунелите. Я провери колко е годишната винетка в Швейцария и колко е в България.
  • 5 Перо

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Само по двулентовите “магистрали” на толупа!
  • 6 Go6o

    35 0 Отговор
    Винетката в Швейцария е 40 евро за година , ЧЕТИРИДЕСЕТ ЕВРО, десетки пъти съм минавал тунела Сан Готардо 17 километра, безплатен, т.е. включен е във винетката.

    Коментиран от #8, #14

  • 7 ХАЗЯЙН

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Гърция, Италия, Испания, Кипър,Румъния, САЩ, Русия, Турция....
  • 8 боGο

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Go6o":

    Пиши ни и какъв е данъкът върху доходите и колко е годишният данък на колата де!

    Коментиран от #9

  • 9 Пламен

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "боGο":

    И заплатите.

    Коментиран от #10

  • 10 Франсе

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    Минималната заплата във Швейцария е 4000 франка. Средната заплата е 6700 франка,наемите са от 1200франка за двустайно в сравнително голям град.
  • 11 User

    11 0 Отговор
    Пътищата в България в резултат на Гербостроенето са лидери в цената! И за изграждане, и за ремонтиране на ремонтирания ремонт!
  • 12 1000

    12 1 Отговор
    Тия сметки са много подвеждащи. Пенсилвания търнпайк e 580 километра магистрала, което прави по около 15-16 евроцента на километър. Има магистрали, коитго са няколко пъти по-скъпи сметнато на километър, но са по-къси. Глоскрокнер е 48км високопланински път - около 75 цента на километър. Конфедерейшън бридж е 13 km мост над морето - близо 2 евро и 40 цента. Сен Бернар е тунел - 5 евро на километър.

    Коментиран от #13

  • 13 Генчо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "1000":

    Преминаване на мост в дания 19евро за 6.79км. Между дания и швеция 54eu за 7.845км 6.9 евро за километър
  • 14 карача

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Go6o":

    Ти може да си минавал,но слушай какво ти козва австралиеца.Те Австралийците минават по три пъти на ден през Швейцария и кьораво евро не им остана.Сега като прочетат и те ще си купят винетка и ще имат пари да дойдат и в България да им стане по-световно проучването.