9 Март, 2021 16:25 6 219 37

Американска компания показа решение на проблема с бавното зареждане на електромобили (ВИДЕО)

  • ample-
  • honda-
  • замяна на батерии

Ample предлага заменими батерии за автомобили на ток

Американска компания показа решение на проблема с бавното зареждане на електромобили (ВИДЕО) - 1
Снимки: Youtube

През изминалата седмица ви информирахме за общия проект на Honda, Yamaha, KTM и Piaggio, който има за цел да разработи лесно заменими батерии за леки електрически превозни средства. Този път ще ви представим идея на американската компания Ample, която е подобна, но позволява технологията да работи и при по-големи автомобили на ток.

Американска компания показа решение на проблема с бавното зареждане на електромобили (ВИДЕО)

Вместо да се използва една голяма батерия, компанията я е разделила на по-малки отделни модули. Всеки един от тях може да бъде заменен, а това ще отнема не повече от 10 минути, според Ample. За задвижване на малките автомобили ще са нужни около 10 такива модула, за средните 16 до 20, а за най-големите ще ви трябват 30 модула.

Предимството на този вид батерии е бързата смяна, която на практика намаля значително времето за зареждане. Специална програма ще осигурява специални места, на които клиентите ще могат да разменят изтощените модули за напълно заредени такива. За да бъде възможно това, то автомобилът трябва да премине през сервиз, за да се приспособи за решението на Ample или да бъде произвеждан директно с място за различните модули. От американската компания споделят, че водят преговори с 5 от най-големите автомобилни производители, но не споменават кои точно са те.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    29 8 Отговор
    Чии ще са батериите ⁉️
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    41 13 Отговор
    Никой няма да иска да му сложат стари батерии на новия електрокар‼

    Коментиран от #7

  • 3 мъка

    11 19 Отговор
    Това Мъск преди колко време го показа????

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "мъка":

    То преди години го пробваха с газовите бутилки за бита ‼

    Коментиран от #37

  • 5 XXX

    29 15 Отговор
    Да ги направат с много (хиляди) батерийки от по волт и половина, акумулаторни. Собствениците ще си накупят стотина зарядни и ще си ги зареждат вкъщи в контактите. После пак си ги нареждат в колата, както в дистанционното на телевизора. И така.

    Коментиран от #31

  • 6 NikNay

    20 5 Отговор
    И това няма да проработи. Някой сеща ли се каква инфраструктура трябва да се изгради и какъв набор от модули трябва да се произведе? А как ще се съхраняват тия модули и какво ще се случи с употребени те и негодни за употреба?

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    34 8 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Потегляш си за морето с току-що сложена заредена батерия, и след 100 км тя празна?!?! Някой я експлоатирал така, че държи ток, като умрял свещ.
  • 8 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    На една бензиностанция днес зареждат между 150 и 200 автомобила. Само за днес трябва да имат склад за 200 батерии за коли. Ако са за камиони става страшно.

    Коментиран от #17

  • 9 kobrabg

    8 1 Отговор
    Китаиците го направиха това отдавна
    на фирма NIO мисля че се казваха
  • 10 Турбо

    16 1 Отговор
    На Мерцедес s63 amg акумулатора също е литиево-йонен и струва 4000лв , смяната е още 600лв , а специално зарядно е 3500лв . Не баш по темата ,но е факт ;)
  • 11 Пълни глупости

    12 1 Отговор
    "Всеки един от тях може да бъде заменен, а това ще отнема не повече от 10 минути, според Ample. За задвижване на малките автомобили ще са нужни около 10 такива модула, за средните 16 до 20, а за най-големите ще ви трябват 30 модула."

    Ако 30 модула осигуряват 600км пробег, всеки модул осигурява 20км. Значи зареждане на 20км пробег, отнема 10 минути? Не, благодаря!
  • 12 гост

    8 9 Отговор
    Това го има от 20г, Рено се опитаха да го прокарат с подкрепата на Израел, но е крайно безумно и няма клиенти. Първо, защо просто не се преоборудват колите и не се заложи на бързи станции с висок волтаж? Естественно, че е бавно да зареждаш на 7 или 22кв зарядна, но не е същото на 250-300кв, това са по 50квч/10мин. Факт, че при зарядните с изключение на Тесла, цари хаос и обърквация, единственната голяма мрежа в ЕС, Йонити, продава на 70цента за квч?!? Та това е по-скъпо от горивото, как да стане прогреса? Защо Тесла успя да си продаде колите - защото изгради бързи зарядни и то гъста мрежа по главните пътища.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 бай Даньо

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Изпреварил си ме. В Израел преди 4-5 години го пробваха Рено/Нисан не проработи. Лошо ще караме Тесли.

    Коментиран от #14

  • 14 Как да работи?

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "бай Даньо":

    Никой не иска да плати 30 долара повече за зареждане, за да спести 10 минути. Предпочитат да изчакат 10 минути повече, но да спестят 30 долара. Само за заети хора, като Дизела, който шофира по 16 часа на ден няколко пъти седмично, десетте изгубени минути за почивка са по-ценни от някакви си 30 долара.
  • 15 Христо

    6 0 Отговор
    Вали дъжд или сняг, пада ми батерията, влизам да ми я сменят... Честит първи сняг на машината сменяща батериите 😁

    Коментиран от #16, #30

  • 16 Това не е такъв проблем

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Христо":

    Обаче като започне да се топи снега, а батерията отдолу се нахвърля с киша, която после замръзне, представи си машината как ще си намери болта под два пръста лед?

    Създадените проблеми при този вид зареждане са повече от проблемите, които решават.
  • 17 Не не

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Тесла също имаха този принцип и сменяха батерията за 1.5 минути! Ако батерията им се зарежда за 20 минути, трябват 10 батерии, защото тя като се свали отива да се зарежда! И се слага след 20 минути! Но то е ясно, че технологията не е от Ганьо!

    Коментиран от #23

  • 18 Turbo

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    При бързо зареждане батерията няма да изкара и 500 цикъла.

    Коментиран от #19

  • 19 Дрън-дрън

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Turbo":

    Това го обясни на графа дето мина вече милион и триста хиляди километра с Тесла модел S от 2013 година с реален пробег около 300 км, който шофира средно по 600 километра на ден. Втората му батерия е втора употреба и е монтирана на около половин милион километра. Дотук двете батерии имат поне 4500 зареждания. Първата която беше от най-скапаните батерии на Тесла, защото клетките бяха от лаптоп е изкарала 1700 зареждания, а втората вече около 2800 от който минимум половината са на бързо зарядно, но батерията няма никакви проблеми и целта е да направи над милион километра. Общо 1 милион мили с двете батерии и милион и 300 хиляди километра с третия електродвигател.

    Коментиран от #20

  • 20 Turbo

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дрън-дрън":

    Графа на ушенцето ли ти прошепна информацията?Може милион и триста хиляди километра да е изминал,ама с три или четири смени на батерията.Една батерия има 500 цикъла живот.Със софтуерно ограничаване на зареждането от 20 до 80 % на батерията,циклите се увеличат на максимум 1000.Над 1000 цикъла само в тесларски мечти на сектантите.

    Коментиран от #22

  • 21 КРУШКА

    7 2 Отговор
    Няма ли наливна батерия? Колкото грахово зърно, с магнитни полюси. Може на дози да се подават при работа. И се наливат в "бензиностанцията". НАЛИВАШ И ТРЪГВАШ, с трансформаторно масло.
  • 22 Айде бе

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Turbo":

    Да ти покажа ли няколко Лийф и Е-голф по над 200 хиляди километра, като един цикъл при тях е 120-150 километра! А още си вървят и пак си изминават по 100 километра, като са преминали границата от 1000 цикъла!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не не":

    Като зареждаш батерията за 10 минути няма да изкара и половин година. Прав си, не е за Ганьо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Turbo

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Айде бе":

    Може покажи ги.Сигурно ги държиш в кошарата при коЗите.
  • 26 нтттххггжжэф

    0 5 Отговор
    Всеки ще може да търгува с батерия до 4 килограма, всеки магазин, на различни производители и модели. Да търгува само с токът вътре, като сега с газ.метан. Само си купуваш бутилката.батерията и разменяш за пълни. Или като сим карта, абонамент, и си плащаш като за нова батерия, а фирмите ги подменят при търговците - когато им изтече ресурсът. Енергийната плътност на литиево-железните фосфатни батерии е от 90 Wh / kg до 110 Wh / kg.
  • 27 РЗС

    5 0 Отговор
    бачки проблема с тия зареждания има уникално просто и евтино решение. Хвърляте един дизелов генератор хонда в багажника, боцкате му една тръба за изходни газове и си карате без проблеми колкото ви кефи, генераторчето си зарежда колибата и всички доволни, няма да ви притесняват и високите цените на зарядните станциики и няма да чакате.
  • 28 Израил

    1 0 Отговор
    Better Place имаха такива автомобили преди 10 години. Бяха направили зарядна мрежа в няколко европейски държави и продадоха доста базирани на Renault Fluence коли. Кризата от 2008-ма ги удари и фалираха безславно.
  • 29 Аман

    4 0 Отговор
    Намаля, оценя, преценя, пазарИ... Триумф на селянията, начело с ПКП.
  • 30 110

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Христо":

    Точно и аз това си помислих, тея лабораторни плъхове дето са го мислили това, а машините в рекламата са като за компакт диск не за реална употреба. Като види робота малко киша, кал и мизерия и си представям какъв миш мап става вътре :D
  • 31 Toto

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "XXX":

    В новата тесла примерно, има около 7200 броя 21700 елемента, да ги зареждат едн апо една на зарядни в къши , викаш? Че то няма да им стигнат 8 часа на ден само да ги извадят :)
  • 32 Някой

    0 1 Отговор
    "Намаля значително". Галине, влизал ли си в час по български или разчиташ на наученото от улицата в провинциалното си родно място?
  • 33 чичака

    0 0 Отговор
    както оповестиха пълноценният живот на батерията е 2г.,след това започва да пада 40% по-бързо(за пример телефоните) и като случиш на такава батерия ,(ха добър вечер все едно си заредил смотана газ че и в литрите те ударили малко....)!ЗИМАТА ОТДЕЛНО МОЖЕ ДА ИЗКОМЕНТИРАМЕ
    пълен смях са тия котлони!!!
  • 34 чичака

    1 0 Отговор
    в смисъл бързото падане от студ го зарежи,ами то цялата кола отдолу киша,лед ,трябва да мине през авомивка там 10мин ,в софия ако си не се знае колко ще чакаш докато ти дойде реда за авто мивка ,смяна 10мин,чакане да платиш не се знае колко мин.,отиде пак 1 час
  • 35 електричка

    1 0 Отговор
    Открили те топлата вода. Това NIO го имат функциониращо от месеци и не знам си колко хиляди вече смени направени.
  • 36 dsсса

    0 0 Отговор
    Пък аз си реших проблема на Черния петък. Купих си нов смартфон и той има функцията Обратно зареждане, тоест с него мога да зареждам други батерии. Включвам го към Т'слата и съм готов!
  • 37 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    И сега продължава размяната на газови бутилки !