Last news in Fakti

3 Септември, 2011 11:44 930 0

Volkswagen инвестира във ВЕИ

  • volkswagen-
  • веи
Volkswagen инвестира във ВЕИ - 1
ВЕИ /Снимка БГНЕС/

Компанията Volkswagen обяви миналата седмица своето намерение да инвестира 1 милиард евро в проекти в областта на възобновяемата енергия. Съобщението е в унисон с изявленията на компанията от началото на годината за сериозни инвестиции в сектора на чистите технологии, съобщи Green Tech-BG.. Според немскоезичното издание на Financial Times, Volkswagen преговаря с различни компании за изграждане на проекти за енергия от вятър, слънце и хидро през следващите две години. Един от проектите е 200-мегаватова вятърна централа във водите на Северно море.

Инвестицията е значителна стъпка за постигане на целите на компанията по отношение на енергията от ВЕИ, както и ще даде значителен тласък на сектора в Германия. Страната беше безспорен лидер в областта на енергията от слънце през изминалото десетилетие, но интересът към проектите за енергия от вятър беше значително по-слаб.

200-мегаватовата вятърна ферма ще се намира на 95 километра от градчето Bokum, недалеч от северозападния германски бряг. Общата  мощност на всички проекти се предвижда да достигне 400 мегавата.

Освен че Volkswagen ще има шанса да изпълни своята цел за 40% съкращаване на въглеродните емисии до 2020 г., инвестицията в енергия от вятър ще позволи на компанията да се предпази от флуктуациите в цената на петрола заради събитията в Близкия Изток, Северна Африка и несигурността на доставките на газ от Русия след събитията преди две години.

Като се има предвид и намерението на Германия да затвори всички свои ядрени реактори до 2022 година, сега е изключително подходящ момент за подобни мащабни инвестиции в енергийния сектор.

По материали от: triplepundit
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА