Last news in Fakti

15 Април, 2022 20:22 1 941 40

Новата операционна система на Apple няма да предлага нова визия

  • apple-
  • ios-
  • операционна система-
  • ios 16

Все пак ще има значителни промени 

Новата операционна система на Apple няма да предлага нова визия - 1

През месец юни тази година Apple ще представи новата операционна система iOS 16 по време на ежегодното събитие WWDC. То ще се състои от 6 до 10 юни, а системата най-вероятно ще дебютира още в първите му дни. Известният специалист от Bloomberg – Марк Гурман сподели своите очаквания за iOS 16 и обяви някои интересни новини.

Гурман не смята, че новият софтуер ще донесе множество подобрения по операционната система или редизайн на познатите икони и разположение, но все пак ще включва някои подобрения в известията и функциите в приложението Health.

Подобренията ще са по-скоро вътрешни и ще засягат цялостното държание на операционната система, която ще бъде оптимизирана за новите устройства от серията. Гурман заяви, че очаква "значителни" промени по софтуера, каквото и да значи това.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 О, не!

    7 10 Отговор
    Няма ли поне да е с нов цвят?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Съжалявам

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "О, не!":

    Еми няма! Изчерпиха цветовете с предишните версии, LCD екраните не са богати на цветове.
    Sorry!
  • 3 Логично

    9 7 Отговор
    Явно Apple са постигнали съвършенството при смартфоните, както Лада при автомобилите.
    А както всички знаят - Съвършенството няма нужда от промяна!
  • 4 Apple

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "О, не!":

    Ако ви сложим нови функции ще се объркате. Пък и то няма толкова RAM за нови опции. По-големият номер е достатъчна иновация!
    16 звучи по-иновативно от 15, нали!?

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Илия пак в тия

    13 6 Отговор
    Нова ще е цената. В специализираните сайтове се посочват цени на про версиите със стотачка $ нагоре.
    Да попитам, оптимизацията за новите устройства, означава ли че старите ще се бъгнат?

    Коментиран от #7

  • 7 Естествено

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Илия пак в тия":

    Че ще бъгнат, ще бъгнат! Иначе защо да си купуваш новия, като той външно и вътрешно е същия като стария!
    Може би трябва да започнат да ги правят двуцветни, така ще имат повече комбинации.
    Представете си: "Новият iPhone ще е в черно и бяло" - истинска сензация и иновация!
  • 8 шумци

    3 9 Отговор
    Много ви комплексира Апъл.
    Харесвате ли НРБ, нищо не казвате.
  • 9 айде пак

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Apple":

    Доста глупав коментар. В апълските устройства винаги има доста свободен рам, за разлика от хандроидската шитня, където рамът никога не стига.
  • 10 xaxq

    14 5 Отговор
    Кръгът на затвора наречен ios става все по-тесен. Алчните вкарват само допълнения-капани да подканят наивниците да им купуват пръчките и останалите джаджи :))) ама те горките отдавна попаднали в капана им вярват сляпо и се радват. Ако се замислите трезво ще разберете, че епъл не ви имат за нищо повече от наивници и подвижни касички а не както си мислите вие :)). Някой беше споменал някъде, че именно епъл се държат като комунисти и реално е така. Северна Корея , епъл... по доста неща си приличат :)

    Коментиран от #11

  • 11 Иван

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "xaxq":

    Когато нещо е изпипано и работи повече от добре не го променяш, а подобряваш.
  • 12 глупости

    3 11 Отговор
    iOS постоянно се променя, с всеки ъпдейт. За разлика от други софтуери iOS въвежда промените поетапно, така че да могат да свикнат юзърите. Това се счита добра практика във софтуерното разработване. При Андроид вероятно е по-сложно, защото там не контролират производителите на телефоните и се налага да им сипват един огромен ъпгрейд на по-редки интервали. При iOS нещата се развиват хармонично.

    Коментиран от #13

  • 13 Георги

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "глупости":

    Това, което казваш напълно не е вярно! Лично аз получавам weekly ъпдейти, но не на самия андроид а от производителя, което е по-важното. Вижда се, че не си запознат кое, как и защо. Притежавам и айфон и андроид и мога да ти кажа, че въобще не си запознат и обективен. Какво има да му се свиква? iOS омръзва бързо и в крайна сметка всеки си има предпочитания. Чета ти глупостите и те съжалявам чак

    Коментиран от #14

  • 14 е не

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Георги":

    Пълно мазало, получаваш ъпдейти, но не от Андроид, а от производителя. А какво ъпдейтва производитлят, атко не Андроида и защо той го ъпдейтва, а не Гугъл, не става ли разминаване. Освен това не говоря за секюрити фиксове, а за постепенно подобряване на дизайна. iOS не пускат като Андроид нова версия, в която хвалят новите фийчъри, а ги въвеждат постоянно, капка по капка.

    "iOS омръзва" :))) ти за забавление ли искаш да го ползваш, да те изненадва постоянно? Нали идеята е да му свикнеш, да знаеш всичко как работи и да вършиш работа, да не те си се пречка с проблеми.

    Коментиран от #15

  • 15 Георги

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "е не":

    Ими вижда се, че се изказваш неподготвен и си нямаш на идея аз ти казах. Фийчърите както ти ги наричаш и дизайна си идват от производителя а андроида е само шасито. Стават разминавания между отделните производители и за това съм се спрял само на един където дизайна и функциите ми харесват най-много. Ползвам го за работа и забавление, свиква се бързо и е продуктивен за разлика от ios, който ми беше крайно осакатен и досаден.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Добре

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Георги":

    IOS бил непродуктивен :) Поредният трол
  • 17 Иван

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Георги":

    Колко “продуктивност” очакваш от смартфон? Пробвай MacOS, друго ще кажеш.

    Коментиран от #18

  • 18 Георги

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Пробвал съм , имал съм. Не беше за моите нужди. Ами не те знам ти какво очакваш ама в работата ми си го ползвам за много неща и си ми влиза в употреба за разлика от айфона. Все пак не е само за игри , браузване и тел. разговори и снимки. Улеснява ме и то доста. Не съм трол казвам си мнението. За теб всеки с различно мнение за айфоните, ios е трол ли? Говориш за това как всичко му било изпипано, обмислено, оптимизирано и т.н. но това е като да сложиш 400 к. с. на кола да я караш по магистралата ама да не вдига повече от 90км/ч. Хората още са останали с горчивия вкус на лагавия андроид от преди 10г и от тогава си мислят, че още е такъв. Поне мнението на познати и приятели е все още такова въпреки, че не са се докосвали до нови устройства от тогава. Правя си някои неща те ме питат как така, аз що не го мога, какви са тия модерни неща и т.н. Казвам им , че не са модерни нито нови просто те ги нямат. Превеждат си текстове в реално време и ми викат ти това го нямаш. Казах само че от 3 г. го ползвам и ме гледат учудено. Всички притежатели на айфони са такива мислейки си , че всичко тръгва от Apple и свършва с тях , но не ги виня и аз бях като теб и тях. Ти се кефиш на външния вид на ios и това е добре, красив е спор няма, анимацийки, blur ефекти и т. н. и мен ме радваха като минах на ябълката. Просто с времето разбрах, че това е крайно недостатъчно да ме задържи. И както казах намерих златната среда между красивия дизайн и функционалността от която имах ну

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Анатолий

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    Мен ме квфят текстовете на iOS и macOS - заглавия, помощни текстове, отделни изречения, групирания, въведения
    , етикети, цялата последователност на действията (miser flow), постепенното разкриване опции (progressive disclosure), където на основния екран е чисто и подредено, а при нужда се откриват нови и нови опции и всъщност айфона е фрашкан с опции, далеч повече от андроида, а при андроид обичат всичко да блъскат наведнъж, на един екран, право в очите. Това са техники от информационната архитектура, които винаги са ме вълнували (от 2005г) и които Апъл са развивали, а диайнерите по света са се отнасяли към Апъл като към учител, от който се черпи извор на знания, включително конкурентите им, които се появиха в последните 10-15 години. Така че не, не съм заслепен, а знам какво търся и откъде в дошло това нещо и каква е неговата история. Вече Андроид и Уиндоус са на много високо ниво, скъсиха диатанцията с Апъл, поне привидно, на дизайн, но не е и логически. Още повече, че Стив Джобс го няма над 10 годин и, но неговото наследство е такова, че още 50 години Апъл ще води технологичния свят.

    Нещо друго; всички казвате “пробвах Айфон, не ми хареса, върнах се на Андроид”. Това е нормално, вие имате изградени навици, въпросът е дали преминаването от Андроид на Айфон или обратното е по-болезнено. Аз мисля, че да преминеш на Андроид е далеч по трудно.

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Мишаил

    0 7 Отговор

    До коментар #18 от "Георги":

    Майка ми си купи нов Андроид, някакъв Самсунг. Още не може да прехвърли всичко от стария на новия. Дори на български е интерфейсът. А самите текстове на български са нещо потресаващо, някакво технически терминологии, буквални преводи, които не вършат никаква работа на потребителя, а само му образуват нерви. Отбиване на номера, бих казал. А фирма Гугъл е голяма и би трябвало да може да наеме професионален екип, който да се увери, че потребителите разбират правилно превода.

    Наскоро взех нов айфон, включих го, той ми каза, ако имам стар телефон да го доближа до новият, след което се прехвърли всичко от-до, от картинката на деснтопа, до последната настройка.

    Виждаш, че разликата между андроид и Айфон е огромна.

    Коментиран от #25

  • 21 Цветомир

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анатолий":

    Толкова е подредена ios, че функцията за сканиране на документи и навряна в "бележки". При пренасочване на повикванията, трябва или да копирате или за си запишете номера към който пренасочвате щото от менюто нямате достъп нито до указателя, нито до регистъра с повикванията.Толкова е подредена, че вградената клавиатура е на ниво отпреди 10-12 години, толкава е подредена, че липсва единен контрол на звука на алармите, звъненето, мултимедията. Няма да говоря за отвратителната поддръжка на български език ...

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Тончо

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Цветомир":

    Малко се бъркаш. Документи се сканират с камерата. Казва св Live Text, тази функционалност. Не трябва са правиш нищо специално, просто снимаш с камерата, ако има текст роб е разпознат. Може да си го копирал, да правиш каквото искаш.
    Андроидаджии те тук ми говореха как не можел баркодове да сканира айфона, защото нямал приложение за това. Пак с камерата се сканират, няма нужда да пускаш отделно приложение. Смятам, че така е най-интуитивно. Ти, понеже идваш света на Андроид си търсил специално приложение. Още от ранните времена на Мак има различна философия как трябва да стават нещата. Като й свикнеш всичко изглежда съвсем по-просто от Уиндоуската философия, например, ( и андроидската), където се търси трупането на самостоятелни фийчъри, на специални приложения.

    За един контрол на звука - преди беше единен, после го направиха отделен за различните нещо, но има едно чек че в настройки, който го прави единен, щом така ти харесва. Аз лично бе искам като увеличавам едно нещо и друго да се променя, но всеки си преценява, избор има да се промени.

    Като цяло говориш много неточни неща и ме затрудняваш да ти проговарям за всяко поотделно, защото не си прав в нищо, а пиша на телефон и трудно целя копчетатат и ми е трудно.

    Клавиатурата на айфон не ти харесва, защото си свикнал на друга, това е. На мен също не би ми харесала андроиската. Там където свикнеш първо, това ще ти е критерий завинаги, обикновено.

    За българския език вече казах - много аматьорски пр
  • 23 Тихомир

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Цветомир":

    Копирай телефона, мисля, че е елементарно.
  • 24 Георги

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анатолий":

    Не ставай смешен! Идвам от айфон и опциите са в пъти по-малко! Ти категоризираш андроид , но именно различните производители влагат идеите и вижданията си. За това съм се спрял на един където нищо не е нафрашкано и е достатъчно красиво и семпло и ЛОГИЧЕСКИ. Не, не съм се върнал към андроид , защото ми е бил навик или съм му свикнал а , защото ми харесва повече и ми върши по-добра работа. Не съм придирчив и ако някога ios ми представи нужното защо да не го пробвам пак? Незнам за самсунг моя си синхронизира всичко (освен две три приложения , които не съм си инсталирал през магазина). Единствено ъпдейтите на самия андроид, които закъсняват им е проблем, но андроид с хиляди брандове и модели няма как за сега. Радвай се на заглавията, текстовете и прочие знам точно какво ти е мисленето и защо. "Там където свикнеш първо, това ще ти е критерий завинаги, обикновено." еми то си е до човек. Предубедеността не е добра черта като цяло и лично аз избирам това , което ми е най-полезно, защото в крайна сметка това е в основата на всяка технология. И на мен не ми харесва плоското UI на стоковия андроид примерно. Интуитивното си отиде с Джобс и се наложи нещо друго. Ако не си го разбрал то след време ще ти дойде акъла и ще разбереш какво съм имал в предвид. Колелото се върти един път си горе после си долу. Истината е, че трябва конкуренция и на андроид и на ios, защото като цяло потребителя е най-важен нали? Монопола е в ущърб на нас като такива. За това не съм ФЕН нито на

    Коментиран от #26

  • 25 Благой

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мишаил":

    Приятел чета ви тук и рядко се намисам ама наистина явно отдавна си изпуснал какво става извън света на Apple.
    При мен също "телефона" ми го говори и реших да прехвърля на стария си данните от новия. Става с 1 кликане и 15 минути чакане според зависи от големината на данните. Наистина слез малко на земята.

    Коментиран от #27

  • 26 Стоил

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Георги":

    И ти генерализираш: "опциите на Андроид са в пъти повече". Това е субективно, не си го измерил! Дали не ти се вижда така, защото, опциите на Айфон са скрити от първоначалните екрани и менюта?

    "Интуитивното си отиде с Джобс" - не, все още дизайнът на софтуерът им не е мръднал и фундаментални промени не е имало от негово време насам. При Апъл дизайнът се развива стъпка по стъпка, той се случва с надграждане, усъвършенстване, а при други операционни системи е характерно да правя коренни проемни, когато се лутат и не знаят накъде вървят.

    Аз може да съм предубеден, ти също, но едно е ясно - когато човек е достатъчно богат той много по-често се насочвка към Айфон, вместо Андроид. Дали защото е заради социален статус, дали защото Айфон е по-удобен или красив - не знам.

    Коментиран от #29

  • 27 Хасан

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "Благой":

    Аз пък друго нещо наблюдавах. Някакъв кабел трябваше, нещо не се получи.... Но, то всеки Андроид е различен, няма последователност при харудера, не се очаква всички андроидски марки да работят еднакво и да са съвместими една с друга.
    Твоят скриншот може би е между два андроида от една марка, а може просто да е някакъв релкамен скриншот, но в реалност, ти казвам, че проблеми постоянно излизат с тези андроиди.

    Коментиран от #28

  • 28 Благой

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Рекламен скрийншот? Какви ги говориш? Кабели? Че то с кабели беше 2011. Нищо сложно няма и може да прехвърлиш данните към всеки един телефон дори и към iphone. От скрийншота бяха от една марка ама принципа е един и същ и между различните. Открива ти телефона , избираш какво искаш да прехвърли и изчакваш.

    Коментиран от #32, #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    И от къде идва тази пропаганда? Именно от тези, които мислят, че iPhone е моден аксесоар и приемат, че ги прави нещо повече. Там вече първите 7 години имат роля.

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Найден

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Благой":

    Дай ми скриншот от реален опит с личен телефон, а не какво китайците са ти показали на скриншот. Аз ти казвам, че родителите ми не успяха да си прехвърлят нещата на нов телефон, следвайки инструкциите на български, защото нещо се бъгваше. Това ми е впечатлението от Андроид, а не рекламния скриншот на лъжливите китайци.

    Коментиран от #38

  • 33 Антим

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Благой":

    На Айфон не е нужно да открива другие телефон, може всичко да свали от iCloud, ама наистина всичко - огледално копие на другия телефон. Недей да сравняваш неща, които Андроид имитира, защото с имитация се стида само донякъде.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Страшимир

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Не разбрах, бедните или богатите са виновни за разпространението на апълската “пропаганда”? На кои им липсват първите седем години?

    Коментиран от #36

  • 36 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Страшимир":

    На бедните интелектуално.
  • 37 Станислав

    1 8 Отговор
    Хаха, че точно хората на изкуството, духовните хора, интелектуалците, дизайнери, архитекти и прочее предпочитат Айфон :)) Точно селяните от панелните гета хвалят Андроид. Много грешиш, но според мен е от завис или просто мразиш Америка. Вероятно гласуваш за Възраждане или подобни комуноиди.
  • 38 Благой

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Найден":

    Дал съм ти реални скрийншотове пресни , пресни. Имаш опцията да върнеш настройките през гугъл драйв, от клауда на производителя или директно от телефона. Кое му е сложното, какви неща говориш? Дадох ти пример, че не само айфоните ви го говорят. На следващия пост ще ти дам още един скрийншот от снощи където казваш , че е рекламен , че с колажа от няколко излизат много дребни тук. Приеми, че епъл не са единствени по рода си.

  • 39 Благой

    4 1 Отговор
    Това са от снощи , понеже за теб все нещо е рекламно , нерелано и т.н. Всичко беше точно на един клик разстояние. Лесно и удобно. Телефона ми КАЗА , че има ново устройство избрах го , после избрах за прехвърляне на всички елементи и започна процеса. Разбира се можех и през клауда да си го възобновя , но понеже стана дума как само айфоните ви казват разни неша реших да пиша и аз. Живееш в миналото и явно наистина си просто предубеден както казват хората тук.

    Коментиран от #40

  • 40 Бай Благой от Софтстрой

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "Благой":

    Е, браво, добре копирате от Айфон, започвате да заприличвате на Айфон, харесва ми. Вече няма смисъл да се купува Айфон, щом Андроид прави същото.