Last news in Fakti

29 Август, 2022 17:38 3 758 20

Китайска компания се готви да представи сериен автомобил с пробег от над 1000 километра

  • zeekr-
  • catl-
  • батерии-
  • зареждане-
  • китай-
  • електромобили

Zeekr сключи споразумение с CATL

Китайският автомобилен производител Zeekr сключи споразумение с CATL, за да използва новоразработените батерии Qilin. Те са базирани на трето поколение технология CTP и постигат енергийна плътност от 255Вч/кг. Според компанията, батериите ще могат да осигурят над 1000 километра пробег с едно зареждане и ще включват напредничава технология за охлаждане.

Китайска компания се готви да представи сериен автомобил с пробег от над 1000 километра

От CATL твърдят, че батериите могат да доставят 13% повече мощност от тези на Tesla, използвайки същия химичен състав и същия размер 4680. Първият автомобил на Zeekr, който ще използва тези батерии е луксозният ван 009. Вторият модел ще бъде специална версия на модела 001, който е и първият сериен модел на компанията.

Китайска компания се готви да представи сериен автомобил с пробег от над 1000 километра

Той ще бъде показан през 2023 година и ще носи името Qilin edition. Както вече споменахме ще изминава над 1000 километра с едно зареждане и вероятно ще се отличава от стандартната модификация с други промени. Към момента от Zeekr не споменават какви ще бъдат те, но очакваме в следващите месеци да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газовик

    19 5 Отговор
    Сега чакам онзи коментатор, любител на теслата, да се изяви като велик изчислител-анализатор!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ивелин Михайлов

    12 0 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна китайците ще издухат тесла!
  • 4 Как

    9 6 Отговор
    Абе хиляда китайски километра не са като 1000 европейски. Те и ватовете мерят както си искат.
  • 5 Е колко да съм велик?

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Газовик":

    "Сега чакам онзи коментатор, любител на теслата, да се изяви като велик изчислител-анализатор!"

    Какво има да се изчислява и анализира? Аз просто говоря с факти, а този факт който ще спомена сега е, че CATL е основният, а за момента и единствен доставчик на Тесла за произвежданите в Китай автомобили и следователно Тесла също има достъп до тази технология и вероятно ще се възползва.

    Още повече пък, че се говори за форм-фактор 4680, който беше представен от Тесла за първи път и останалите производители започнаха да произвеждат батерии с такива размери точно заради Тесла, защото CATL не произвежда цилиндрични, а призматични батерии за останалите автомобилни производители.

    Но е 99% сигурно, че Тесла дори да ползва тези батерии, няма да направи автомобил за хиляда километри, както многократно са заявявали, а отново ще направи автомобил за 500 км, но с по-ниско тегло. Ненужно е цяла година да мъкнеш два пъти по-тежка батерия, която струва два пъти повече, за да спестиш 10 минути за зареждане два-три пъти годишно, когато ти се наложи да минеш повече от 500 км. За денонощие.
  • 6 Гост

    12 4 Отговор
    1280 км с едно зареждане 63 л резервоар, като поне 500 от тях са из Родопите, а останалите са на климатик, пълна кола с хора и багаж. Автомобил за 3000 лв. Много поздрави на Мъск от Горубляне.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 ъхъ

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Тия хора не огладняха ли за 1200 километра, или стискаха до в къщи?

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ъхъ":

    Закуска при хазяйката. Прави страхотни мекици с истинско сирене. Обяд - сандвичи от раницата, че сме по чукарите. Вечеря при бай Маджо, край конните бази в гората. Що питаш?

    Коментиран от #9

  • 9 Пита

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Защото за тези 1280 километра, поне 50 часа автомобилът е стоял паркиран някъде и е можел да се зарежда, но ти обясняваш как си шофирал 1280км все едно си го направил без да спираш и не е имало време за зареждане.

    Средностатистическия шофьор изминава средно 1080 километра на месец и паркира колата поне 100 пъти за този месец. Само на 1 от местата на които паркира да има зарядно, няма да се налага да ходи специално на бензиностанция.

    След време бензиностанциите и специални места на които хората да ходят да зареждат като на бензиностанция ще изчезнат и автомобилите ще се зареждат само по гаражите, паркингите и тротоарите директно на паркоместата, като на повечето паркоместа ще има зарядни станции. На магистралите на всяка отбивка на всяко паркомясто ще има бърза зарядна станция и ако има къде да паркираш значи има и къде да заредиш и няма да чакаш на опашки като сега.

    Никой не кара 1280 километра без да спира и човекът ти зададе риторичен въпрос.

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Само питам

    1 6 Отговор
    Тези китайци станаха като руснаците,😂😂😂. Ще, ще, ще и картинки, 🤣🤣. Всички останали произвеждат и продават само китайците и техните братя, руснаците са на ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ🤣🤣🤣.

    Коментиран от #13

  • 11 6789

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Много весел коментар, там в Родопите, някакви гъби да сте брали??? 😂

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Какво става с пикапа на Тесла? Май вече четвърта година е на ЩЕ.
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "6789":

    Кое ти се струва нереално? Готов съм да го направя отново, ти само плати нафтата.
  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пита":

    Ти, като караш по 30 км на ден, защо не си купи кола с 2 литра резервоар, а си взе миниван с 60 литра?

    Коментиран от #16

  • 16 Защо питаш мен?

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Попитай онези, които си монтират бутилки за пропан-бутан на мястото на резервната гума.

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Защо питаш мен?":

    Защото и ти караш същото, като нас, ама само си въобразяваш, че си по-различен. Обичам да те приземявам.

    Коментиран от #18

  • 18 Хем е така хем не е

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Никога не съм крил че и аз карам дизел, само че никога не съм се правил на по-голям еколог от вас, а вие се изкарвате по-големи еколози от грета тунберг и се налага аз да ви приземявам.

    Аз не карам автомобил за 3 000 лв, но не обяснявам че още утре ще си купя чисто нов електромобил за минимум 100 хиляди лв, ако направят пробегът му поне 1000 км с едно зареждане за 5 минути. И затова се налага да ви приземявам. Гледате в чуждата паница.


    Аз съм реалист и съм казал още преди години, че ще си купя електромобил само когато ми влезе в бюджета между 20 и 30 000 лв и мога да го ползвам да си съхранявам тока в него и да си захранвам къщата. Преди да излезе такъв автомобил, няма нужда да ме питаш всеки ден кога ще си го купя.

    Ако беше поне малко реалист, спокойно можеше да кажеш, че засега просто гроздето е кисело, а не да търсиш хиляди други оправдания защо няма да си купиш електромобил и да плюеш по тази технология, при положение, че поне 20 години така или иначе няма да я ползваш и въобще не те засяга.
  • 19 Техниката

    1 4 Отговор
    Не разбирам какъв е този зор на русоробите навсякъде за щяло и нещяло да пищят колко са лоши американците. Тук става дума за автомобили . Да не говорим, че руските тролове не могат да си купят Тесла, защото цар Путлер обеднява но е ясно, че и в момента световен технологичен лидер е Америка. Китайците копират доколкото могат. А тролчетата ежедневно ползват създаденото от Майкрософт, Google, Cisco и всички останали ИТ продукти за обща употреба, които са дело на омразтите им американци.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Техниката":

    В Майкрософт, както и в цял САЩ, всичко се измисля от индиици, китайци и тайландци. Дори много от нещата са измислени от българи.