5 Октомври, 2022 17:10 2 285 21

Всички смартфони ще бъдат с USB Type-C oт 2024 година

  • usb-
  • type-c-
  • смартфон-
  • ес-
  • европейски съюз

Лаптопите ще последват примера 2 години след това

Всички смартфони ще бъдат с USB Type-C oт 2024 година - 1

Европейските власти приеха промените в закона за електронни устройства, който задължава производителите на малки електронни устройства да използват един и същ стандарт за зареждане от 2024 година. Това ще се отрази най-много на смартфоните, но в това число влизат още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други.

Всички устройства ще използват стандарта USB Type-C, който и към момента използват по-голямата част от устройствата с Android. По-голямата промяна ще се случи при iPhone и Apple, които от години използват собствен стандарт за зареждане и пренос на данни за своите смартфони.

През 2026 година правилата ще бъдат приложени и за лаптопите, които също ще бъдат задължително с USB Type-C порт. Промените бяха договорени по-рано тази година, но едва сега бяха одобрени от Европейския парламент, който се очаква да обяви държавите членки, които ще бъдат включени.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗначиЧакайте

    6 11 Отговор
    Значи чакайте 2025 нов USB стандарт. Така е с ЕС властите ... 3-4 години гласуват нещо и то после се оказва, че вече не се ползва, защото те не са могли 3-4 години да се натуткат. И защо ЕС трябва да вкарва технологични идеи, като няма технологична експертиза за това ? Утре да не кажат, че и колите ще си ги зареждат с USB ... защото между ушите има късо съединение.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Страхил

    1 12 Отговор
    Не съм ползвал кабел за зареждане от три години. С MagSafe съм. Явно това са някакви андроидски проблеми, какъв трябвало да бъде кабела за зареждане, хаха.

    Коментиран от #4

  • 4 ужас

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Страхил":

    То и безжичното ви зареждане е едно калпаво и бавно. Ама дано кабелите ви не ги правят еднодневки вече. Разнищени , с оголени жици и изтъркани пинчета. Незнам даже и reverse charge дали са ви сложили вече.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Орлин

    0 9 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Не знаех че е бавно. Сутрин, докато се оправя за тръгване и той се зарежда. Само го лепвам на магнита, той сам се наглася, не трябва да се тормозя с кабели.
    Та, братчет, никак не е калпаво - работи безотказно, не се замислям кога зареждам дори
  • 6 Апълска работа

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Кабелите ги правят вечни, с една специална обвивка са, бетон станаха. Но по принцип не размотавам кабели, само поставката за зареждане стои на шкафа, кабела е някъде отзад. Лепвам телефона и толкова. Магнитът в бая мощен. После само хлъзвам магнита настрани, за да освободи телефона
  • 7 Лозан

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Това ревърс чардж ще да е някаква андроидска простотия?

    Коментиран от #9

  • 8 Имат си експерти

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЗначиЧакайте":

    Няма по-добър порт на този етап. След като този порт се ползва дори от apple от 2014 година за зареждане на техните лаптопи, дали не е въпрос на желание да го ползват и за телефоните си?
    Нямат технически проблеми с "новия" порт. На практика даже ще разрешат голяма част от проблемите на стария, който вече прехвърля данните много бавно и също така не може да осигури бързо зареждане.

    Проблемите са само икономически. Няма да може да дерат клиентите си за "оригинални" кабели на баснословни цени.

    Коментиран от #10

  • 9 Кикимор

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лозан":

    Абе то бая бяха простотиите докато не ви ги сложиха и на вас и накрая УАУ-кахте :))). И аз не ползвам кабела почти. Ползвам си wireless зарeжданeто, което е 50w, пия кафето сутрин и съм готов за тръгване. Хлъзвайте, плъзвайте си магнитите на флегматичните зарядни и си мислете, още...че сте напред с материала.
  • 10 Спасяват

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Имат си експерти":

    Планетата! Не ги интересува за потребителите им, всяко нещо е привидно и лъжовно при тях. Причината е печалбата и нищо повече. Най-неуважителната компания на света спрямо собствените си потребители се представя за най-загрижената. Пародия голяма! Зомбинация
  • 11 Иван

    0 6 Отговор
    “Един кабел за всичко”? Да ама не. Има няколко USB стандарта с Type-C и всеки е за различни употреби.

    Коментиран от #12

  • 12 Дрън-дрън

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Не разбра ли че в статията се пише за зареждане. В най-лошия случай, ако ползваш неправилния кабел ще заредиш по-бавно, защото ще зареждаш само на 5 волта, но въпреки това ще си заредиш телефона. Дори да ползваш подходящ кабел, ако не го свържеш към зарядно което може да поддържа 20 волта, пак няма да заредиш бързо и ще си зареждаш на 5v, 9v или 12 v.

    Въпросът е, че няма да останеш с незаредена батерия. Обаче ако не ползваш кабел с правилния конектор, въобще няма да можеш да го включиш в телефона.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Иван

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън-дрън":

    За зареждане е, да, но се рекламира и като “един кабел за всичко”, което е заблуждаващо.

    Коментиран от #15

  • 14 Остави

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън-дрън":

    Го този "разбирач". Нищо не вдява ама се пъне да ръси акъл. Колко пъти вече го опревергаваме ама то си знае своето.
  • 15 Какво точно не разбра?

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Прочети няколко пъти тази част от статията и ако все още не си я разбрал за какво е законът, попитай за разяснение:


    "Европейските власти приеха промените в закона за електронни устройства, който задължава производителите на малки електронни устройства да използват ЕДИН И СЪЩ СТАНДАРТ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ от 2024 година. Това ще се отрази най-много на смартфоните, но в това число влизат още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други.

    Всички устройства ще използват стандарта USB Type-C...."

    Коментиран от #19

  • 16 айдее

    4 2 Отговор
    апълчето няма да продава кабел на двойна цена. Чакай малко, как тей ЕС ще се разпорежда на апъл за стандарти?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 То да беше само двойна цена

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "айдее":

    На никой нямаше да кажем. Ама те обикновено не могат да умножават по по-малко от 5 или дори 10.
  • 18 Иван

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "айдее":

    На двойна цена? Има third party производители с кабели за по 120 лв.
  • 19 Иван

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Какво точно не разбра?":

    За не знам кой подред път казвам, че съм наясно с директивата. Проблемът ми е, че по медиите и от различни европолитици се втълпява, че това е “един кабел за всичко”, не само за зареждане.

    Коментиран от #20

  • 20 И какъв проблем имаш с това

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Ако кабелът ти е подходящ, наистина ще можеш да го ползваш за всичко за което се сетиш стига хардуера да може да го поддържа.


    Всеки кабел който може да поддържа последните протоколи и да носи максималния ток, ще може да работи и със стари протоколи и с по-малък ток и ще можеш да го ползваш за всичко.

    Очевидно е че няма как да ползваш евтин кабел за един ампер ток само на 5 волта и бавен трансфер на данни, за да захраниш и едновременно с това подадеш 4k видео на монитора си или дори само за бързо зареждане с 20 волта.

    Така че "един кабел за всичко" не е лишено от смисъл твърдение, ако говорим за правилния кабел.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.