Last news in Fakti

5 Април, 2023 14:10 1 450 3

Шотландия ще вкара в употреба първия в света автономен автобус (ВИДЕО)

  • автономен автомобил-
  • автономен автобус-
  • шотландия-
  • автобус

Превозното средство ще изминава около 23 километра в посока

Шотландия ще вкара в употреба първия в света автономен автобус (ВИДЕО) - 1

Шотландия ще бъде първата държава в света, която ще използва автономен автобус за свой градски транспорт. Програмата ще стартира през месец май и ще може да извозва до 10 хиляди човека всяка седмица. Автобусът ще бъде пуснат по 23-километрова линия, която преминава през някои от забележителностите в града и е изключително подходяща за туристи

Автобусът ще може да достига скорост до 80км/ч и за разлика от някои от автономните автомобили, зад волана винаги ще има човек, който да следи и да поема контрол, ако забележи грешки в системата. Въпреки модерното ниво на технологии, все пак в автобуса ще има и контрольор, който ще продава билети и ще посреща пътниците.

Компанията също така твърди, че тъй като шофьорът ще се намесва само ако наистина е необходимо, автономният автобус би трябвало да е по-безопасен, защото има 360˚ видимост, може да реагира по-бързо, вижда по-добре при лоши метеорологични условия и няма даа се уморява, разсейва или да поема рискове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Венцислав Петров

    1 0 Отговор
    А за тези в Англия, Бирмингам или те нямат значение ?