Last news in Fakti

17 Март, 2024 11:31 6 594 30

Mercedes-EQXX измина над 1000 км с едно зареждане при включен климатик

  • mercedes-
  • eqx-
  • eqs

Добрите резултати се крият в аеродинамичните форми

Mercedes-EQXX измина над 1000 км с едно зареждане при включен климатик - 1

Mercedes-Benz Vision EQXX, който обикаля света, за да проправи пътя на бъдещите електрически автомобили на Mercedes, които да бъдат възможно най-ефективни, отново постигна впечатляващ резултат, като измина 1009 километра с едно зареждане при включен климатик.

Инженерите на Mercedes преминаха с Vision EQXX арабската пустиня, пътувайки от Рияд, Саудитска Арабия, до Дубай, ОАЕ. Електрическият автомобил постигна ефективност от 13,5 км на киловатчас благодарение на аеродинамичния си дизайн.

Mercedes-Benz временно измести фокуса си от електрическите превозни средства, но изследователската и развойната дейност все още продължава. Преди това компанията се бе ангажирала с изцяло електрическа гама до 2030 г. Въпреки това, с оглед на неотдавнашното забавяне на продажбите на електрически превозни средства в световен мащаб и предстоящите президентски избори в САЩ, които могат да повлияят на бъдещето на индустрията за електрически превозни средства, Mercedes-Benz временно намали плановете си. Въпреки това по-късно тази година ще дебютира нов електромобил, базиран на универсалната платформа MMA, като в момента продължава разработването на бъдещи EV модели.

Mercedes EQXX може да се похвали с изключителна аеродинамика, като коефициентът на челно съпротивление е 0,17, надминавайки този на всеки сериен седан. Обтекаемата му задна част включва допълнителна аеродинамична ламел под задната броня, която се отдалечава от каросерията, за да улесни плавното излизане на въздушния поток от ходовата част. Освен това в него са използвани модерни материали като лека пластмаса, подсилена с въглеродни влакна.

Все още не е сигурно доколко тази ефективност ще се прояви в реални условия на шофиране. По време на цялото пътуване колата е била с включен климатик, подпомогнат от термопомпа, за да се сведат до минимум загубите на енергия. EQXX разполага с батерия с капацитет 100 kWh в рамките на 900-волтова архитектура.

Маркус Шефер, главен технологичен директор в Mercedes-Benz AG, потвърди ролята на EQXX за развитието на технологиите за електрическа ефективност. Той заяви: "EQXX продължава да предоставя ценни данни за разработването на модерни технологии за електрическа ефективност. Всички системи работиха перфектно в пустинята, справяйки се с лекота с предизвикателства като покритие на пътната настилка, температури и прах. Това е доказателство, че електрическото задвижване е готово за световните пазари."

Mercedes-Benz също така посочи, че EQXX служи като концепция, близка до серийното производство, предлагайки поглед към бъдещата моделна гама, базирана на следващото поколение платформа MMA. Част от нейната термопомпена технология вече е интегрирана в концептуалния CLA, показан през 2023 г. Платформата MMA ще даде началото на следващото поколение CLA, както и на два кросоувъра и комби.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😆😆😆

    37 6 Отговор
    Mercedes продава всички свои представителства и затваря завода си в Германия 🙄 и се изнася в Китай 😆😆😆
    Да живеят санкциите 😆😆😆

    Коментиран от #7

  • 2 Оплакванията

    23 3 Отговор
    от повечето елколи е, че батерията губи 50% от капацитета си при температури под 0 градуса. Мерцедес елегантно са се измъкнали от този вариант.

    Коментиран от #13

  • 3 охлюви

    23 1 Отговор
    Докато свари да обиколи света че да проправи път на ел.трошки на мерцедес, Тесра и BYD си продават и си лапат пазарни дялове, други фирми също се развиват... Ако не е евтиното поизводство в Китай, мерцедес даже нямаше да се пробват.

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 революция

    18 5 Отговор
    Чудо, световно значимо откритие, спасихме еликтричките! Немски инджинери заменили ремъчното задвижване на компресора с елвдигател и сложири инверторен климатик в колата, който наричат термопомпа (сигурно е свързана е с охлаждането на батериите, ама тихо, това е топ секретно) Какви гении, никой не се беше сетил до сега!
  • 6 Психоезиковед

    15 8 Отговор
    По-грозна кола не съм виждал. Пробегът не е от значение при този дизайн.

    Коментиран от #15

  • 7 авто фен

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "😆😆😆":

    Съвсем нормално. При високия стандарт в Германия производството е по-изгодно в Китай,където заплатите са ниски. От това следва,че държавите от ЕС са най-богати и с най-висок стандарт и могат да си позолят да използват евтиния труд в Китай,индия, Русия или Пакистан
  • 8 Ако ще и 20000 да мине

    19 6 Отговор
    Имам мижав интерес към електрокари

    Коментиран от #16

  • 9 Типичният българин

    26 3 Отговор
    И с колко е карал, с 60? Грехота е от Риад до Дубай да не караш на бензин, при положение че там е почти безплатен

    Коментиран от #11

  • 10 Браво на китайците

    15 0 Отговор
    Добра батерия
  • 11 Тод

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "Типичният българин":

    С 5 км\ч. Вятърът го е духал, а батерията е била само за климатика.
  • 12 Български гражданин

    10 1 Отговор
    Такива автомобили не са за редовия шофьор, а само за "избрани".В България ако средностатистическия шофьор си купи такова мпс ще го изплаща най малко 10 - 15 години (а може и повече)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 озадачен по цялата глава

    17 3 Отговор
    Къде са намерили такова голямо надолнище 1000 км?

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лисицата

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ако ще и 20000 да мине":

    Кисело ама много кисело това грозде......

    Коментиран от #18

  • 17 оня с коня

    8 3 Отговор
    Е как да си го купя тва нещо,след като изобщо не прилича на БМВ?
  • 18 Лишко

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Лисицата":

    много неща не са ви ясни, няма и да ви станат….автомобилни ин валиди…
  • 19 Без да съм ходил

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "озадачен по цялата глава":

    там проверих по картата. Риад е почти в центъра н Саудитска Арабия, а пътят до океана е дълъг и почти прав. Столицата се намира на някаква висичина, а пътят накрая е на морското равнище. Ще излезеш прав, че са намерили дълго и право нанадолнище и качествен асфалт.

    Коментиран от #20

  • 20 Риад е на

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Без да съм ходил":

    650м надморска височина която постоянно намалява докато се стигне до град Дамам на брега на Персийския залив (0м. надморска височина). Възможно е да е тръгнал и от град Мизаил, югозападно от Риад на 870м. н.в.
  • 21 Светлин

    1 2 Отговор
    Хайде сега всички "спициалисти "да се изкажат по въпроса.
  • 22 Боби

    1 1 Отговор
    Да ме е подарят няма да я карам! Мога само да я сложа в колекцията да стои за красота
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Електрически Mercedes измина повече от 1000 км с едно зареждане ) -18 Март, 2024 10:21 от Радослав Славчев 7.4 киловатчаса на 100 километра .
    17 Март, 2024 11:31 от Галин Ганев. Електрическият автомобил постигна ефективност от 13,5 км на киловатчас благодарение на аеродинамичния си дизайн, което е равносилно на предната статия .
    Някой да събере двете статии и да обобщи !!!
  • 24 българина

    1 0 Отговор
    чакам теста в бостън и москва през януари или осло, без климатик и без яке в колата на фарове и с музика.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 кустенурка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "охлюви":

    ТО ако,е хубаво Елекктричката и FERARRI ще произвежда.Аз вече чакам летяща Honda автомобил от ЯПОНЦИТЕ вие... абе бягай с тия к.кутии