23 Октомври, 2024 17:16 264

"ТЕХНОСТАРТ - Мотиватор" във Варна: Вдъхновение, възможности и предизвикателства за младите таланти в технологичната индустрия

  • икт клъстер – варна-
  • събитие-
  • техностарт-
  • мотиватор

Събитието събра на едно място млади таланти - ученици и студенти, професионалисти и водещи експерти от сферата на технологиите

"ТЕХНОСТАРТ - Мотиватор" във Варна: Вдъхновение, възможности и предизвикателства за младите таланти в технологичната индустрия - 1

На 16 октомври 2024 г. ИКТ Клъстер - Варна в партньорство с БАСКОМ и AIBEST, с финансовата подкрепа на Община Варна, с любезното домакинство на Икономически университет – Варна и със съдействието на РУО - Варна, проведоха форума "ТЕХНОСТАРТ - Мотиватор". Организаторите си бяха поставили за цел да вдъхновят и информират младите хора за разнообразието от възможности за професионална реализация в технологичния сектор във Варна, както и да разширят кръгозора им относно бъдещите предизвикателства и тенденции в индустрията. Събитието събра на едно място млади таланти - ученици и студенти, професионалисти и водещи експерти от сферата на технологиите. Като официални гости към форума се присъединиха представители на Община Варна, РУО - Варна, ИУ - Варна, БАСКОМ, ИКТ Клъстер Бургас и други.

Откриване с мисъл за бъдещето на изкуствения интелект

Събитието започна с провокативната презентация на Петър Митев, представител на Big Orange Foundation, който дискутира темата "Как допринасяте за катастрофата AI". В своето представяне Митев акцентира върху опасностите, свързани с неконтролираното развитие на изкуствения интелект, призовавайки младите хора да мислят критично и отговорно по отношение на етичните аспекти на технологиите. Той използва за пример популярното събитие "Trojan Horse was a Unicorn" от 2018 г. в Малта, за да покаже как технологичните иновации могат да имат двустранен ефект – както позитивен, така и негативен и подчерта важността на социалната отговорност.

Технически умения отвъд програмирането

Следващият основен акцент в програмата беше представен от Мирослав Кошутански, R&D и DevOps Team Lead и лидер на офиса на Nemetschek Bulgaria във Варна. Темата на неговата презентация беше "Technical Skills Beyond Coding". Той премина през съвременните изисквания за успешна кариера в ИКТ индустрията. Програмирането далеч не е само писане на код. Кошутански обясни разликите между "кодер" и "софтуерен инженер" като постави ударение върху допълнителните умения, които са от съществено значение за успеха в ИТ сектора. Сред тях са критичното мислене, решаването на проблеми, работа в екип, правилното управление на времето, способността да се учиш и адаптираш към новите технологии. Той обърна внимание на това колко е важно разработчиците да са в крак с най-новите технологии като DevOps, GitHub, Jenkins и Kubernetes.

Практическа мотивация и вдъхновение

Темата за мотивацията и постигането на успех в технологичния сектор беше широко разгърната от Зорница Миткова, управляващ директор на Teenovator, която говори по темата "Отвъд мотивацията – как навиците и придържането към голямата цел водят до успех". Миткова подчерта колко е важно младите хора да изградят устойчиви навици и да се придържат към дългосрочните си цели, въпреки трудностите и провалите по пътя. Тя сподели практически примери и лични истории, за да покаже, че мотивацията сама по себе си не е достатъчна, а последователността и постоянството са ключови за успеха.

Кариера в корпоративната среда

Друг важен акцент на форума беше дискусията за възможностите за професионална реализация в корпоративна среда. Водещи експерти като Галин Стефанов (Varnapreneurs) - модератор на панела, Борислав Василев (KBC), Станислав Фотев (Солвей Соди) и Пламена Иванова (Vivacom) представиха конкретни примери и съвети за успешен кариерен път в ИКТ сектора. Гостите на събитието научиха как да се подготвят за кариера в корпоративната среда, какви умения са необходими, както и как да съчетаят теоретичните знания с практическите умения, които компаниите изискват. На финала Станислав Фотев обърна внимание на безопасността в новата технологична среда, изобилстваща от данни: лични, на партньори, на клиенти. Символът на безопасността според него е каската и той постави математическа задача на учениците за изчисляване на товар във вагонетки. Каската спечели най-бързият в изчисленията.

"ТЕХНОСТАРТ - Мотиватор" във Варна: Вдъхновение, възможности и предизвикателства за младите таланти в технологичната индустрия

Истории за успех и предизвикателства

Споделянето на лични истории от успешни професионалисти донесе най-висока добавена стойност на форума "ТЕХНОСТАРТ Мотиватор". Александър Бекяров, директор на HP в България разказа за своята кариера, акцентирайки върху важността на късмета, провалите и крайностите, през които е преминал. Неговата история показа, че успехът не идва лесно, но постоянството, мотивацията и способността да се учиш от провалите си са ключови фактори за постигането на високи професионални резултати.

Дискусия за предприемачество и глобален успех с Орлин Радев, Иво Куманов и Георги Ненов

Модератор на панела беше Георги Ненов, създател на подкаста "Свръхчовекът", който насочи разговора към историите на двама вдъхновяващи предприемачи – Орлин Радев, съосновател на Ампеко, и Иво Куманов, основател на НИК. Орлин Радев разказа как още в 11 клас, е създал фирма за доставка на интернет с иновация нощна интернет тарифа и как успешно окабелява цял квартал. Днес той ръководи Ампеко - глобална компания с мисия и устойчив фокус върху електромобилите. Иво Куманов, основател на НИК, сподели как на 6-годишна възраст е опитал да използва спестяванията си, за да си "купи" братче, а по-късно създава бизнес с брат си Калоян с 500 лв. начален капитал, който днес оперира в няколко държави на няколко континента и се справя с предизвикателства като логистика в конфликтни зони. Той подчерта ролята на репутацията в успеха и сподели интересен случай, в който лично е довел министъра на земеделието на ЮАР на щанда на “Байер” след облог.

Отвътре навън - учене, успех и устойчивост в постоянно променящ се свят

Тодор Йотов (Black Swan Technologies) подчерта важността на времето като най-ценен ресурс в постигането на успех и устойчивост. Той отбеляза, че времето никога не е достатъчно и постоянно ни изненадва, но същевременно всеки ден ни предоставя нови възможности за развитие. Според него именно сега – в училище и в младежките си години, хората разполагат с най-много време и свобода да се упражняват, да изследват и да търсят отговори на важните въпроси, отговори които машините не могат да заменят. Той подчерта, че всеки трябва да обърне внимание на това, което не се променя и остава истинско, за да открие как и в какво да вложи усилията и таланта си. Успехът, според г-н Йотов, идва чрез разбиране на човешките стойности, а не само на технологиите. Въпросите, които си задаваме, са ключът към нашето развитие и към мотивацията ни.

Предприемачество и личен бранд - разговор 1:1 между Георги Ненов и Галин Стефанов

Галин Стефанов, основател на "Varnapreneurs" и Георги Ненов, създател на подкаста "Свръхчовекът" проведоха вдъхновяващ панел пред ученици, в който споделиха опит и съвети за изграждане на успешен личен бранд и създаване на предприемачески възможности във Варна. Георги подчерта важността на автентичността и поддържането на добрата репутация при създаването на подкаст и бизнес. Галин насърчи младите да участват в събития като Varnapreneurs, за да създават полезни контакти и да черпят опит от доказани професионалисти. Панелът мотивира учениците да започнат своето развитие още от ранна възраст.

Галин Стефанов подчерта важността на даването обратно към обществото и създаването на условия за успех на младите. Той акцентира върху нуждата от колаборация между предприемаческите екосистеми на София и Варна. Георги Ненов сподели своя седемгодишен опит в създаване на над 420 епизода, като също подчерта значението на устойчивостта и нагласата да "връщаш обратно". Благодарение на партньори и дарители, съществуването на подкаста му е устойчиво. Когато Георги посещава училища, учениците най-често го питат как се изкарват пари от подкаст, а той се шегува, че първо трябва да помислят какво да дадат като стойност, а парите евентуално ще дойдат на по-късен етап.

Значението на събития като "Техностарт Мотиватор"

"Техностарт Мотиватор" не само предостави на младите хора в региона възможност да се срещнат с водещи специалисти и потенциални работодатели, но и им даде вдъхновение и насоки как да изградят успешна кариера в технологичния сектор. Събитието разпали дискусии, в които участниците можеха да задават въпроси, да споделят идеи и да получават съвети от експерти. В допълнение към презентациите в програмата бяха включени и интерактивни слотове с анкети, които събраха мнението на младите участници за бъдещите им планове за реализация.

В заключение може да се каже, че "ТЕХНОСТАРТ Мотиватор" се превърна в платформа за диалог между поколенията – от утвърдени специалисти до млади таланти, които тепърва навлизат в ИКТ индустрията. Събитието насърчи учениците и студентите да останат във Варна и да търсят възможности за професионално развитие в родината си. Споделените знания, опит и вдъхновение са ключови в изграждането на устойчива и динамична технологична общност в региона.

"ТЕХНОСТАРТ - Мотиватор" във Варна: Вдъхновение, възможности и предизвикателства за младите таланти в технологичната индустрия



Свързани новини