ФАКТИ.БГ

Доц. Христов говори пред ФАКТИ за земеделието ни. ''Нещата са повече от плачевни''

Доц. Въто Христов сравнява производството на земеделска продукция в Нидерландия и България

Публикувана: 3 Ноември, 2020 19:31
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7604
Доц. Христов говори пред ФАКТИ за земеделието ни. ''Нещата са повече от плачевни''
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 24 гласа.

Пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ доц. Въто Христов разказа подробности за написаната от него статия, сравняваща произведената земеделската продукция на България с тази на Нидерландия. В разговора доц. Христов коментира и като цяло проблемите в българското земеделие.

''Г-жо Маринкова, тази статия има много предшественици. В клуба на аграрниците, и от мен, и от други колеги, или съвместно, ние сме третирали проблемите на българското земеделие и особено използването на българската земя. Но винаги сравненията са ни ставали с България и средните числа за Европейския съюз. Или тези, които са малко над средното за първите 15 членки Европейския съюз. Искали сме да убедим нашите - и управляващи, и в опозиция партии, че ние не използваме българската земя и че тя не ни храни. Никакъв отзвук, никакъв отклик, никакъв. И тогава това ме предизвика да взема да напиша за най-добрата страна в света по използване на земята и България. Виждате, нещата са повече от плачевни, те са трагични за България. Имаме 7 дка земя на човек, Нидерландия има 1 дка и 100 кв.м. и храни 17 милиона човека, а ние не можем храним 6-7 милиона народ'', коментира доц. Въто Христов.

''Второто нещо, което е, че тя не само, че задоволява тези 17 милиона, които има, но тя е и най-големият износител в Европа и на второ място след САЩ (б.р. в света) на селскостопански продукти и хранителни. Оттам е съотношението 1:18. Ние от 1 дка земя произвеждаме брутна продукция само за 80 евро, казвам кръгли числа. А Нидерландия 1460, 18 пъти. Като разглеждах тези числа, дето се вика и яд ме е на нашите управляващи и опозиция, подчертавам, а и в същото време ми е болно, че имаме изключително добра земя, климатични условия, опит имаме, и в края на краищата внасяме хранителни продукти'', продължи той.

''Ние постоянно плачем, наши асоциации, дружества и т.н., че нашите субсидии трябва да се изравнят с европейските. Добре, надникнах за този въпрос да видя. Сега Нидерландия, нидерландското земеделие получава около 950 млн. евро, към 730/40 млн. евро са от европейските и другите около 200 от националния бюджет. Ние сме на същото положение, близо 800 млн. евро. получаваме по първия стълб на площ и около 150 от националния бюджет. Стават по 950 милиона. И всеки ще каже: ''Да, ама те на дка, повече е тяхното, защото им е по-малко земята''. Да, но я да обърнем другата работа. Колко продукция получават те от тази субсидия, колко ние? Те получават почти 28 млрд. евро. брутна продукция, а ние сме с 4 млрд. Пак казвам кръгли числа. Какво излиза? Че в себестойността на продукцията субсидиите в Нидерландия са само 3.6% на 100, при нас са 25%. Тогава чие земеделие е по-облагодетелствано от субсидиите, било европейски, било от националното доплащане?'', запита риторично доцентът.

''В този век, да кажем, или след приемането ни в Европейския съюз, при нас нещата стават все по-трудни и по-тежки. Защо? Намалява животновъдната продукция, изключително, намалява зеленчукопроизводството, намалява производството на плодове, и ние се хвалим буквално с приказките, че ние произвеждаме много зърно и изнасяме. Ще кажа пресен пример. Тази година е лоша, знае се, пропаднаха площи. Ще произведем около 4,5-5 млн. тона пшеница. Появи се един материал: ''Въпреки лошата година, ние ще изнесем 3,7 млн. тона пшеница''. Ето парадокса, изнасяме зърно, суровинен придатък сме на Европа и на някои съседни страни и в същото време внасяме стоки с висока добавена стойност. И тук исках да видя - защо са така нидерландците и защо ние сме така. Те имат два сектора изключително интензивни, най-интензивни в земеделието, заложили са на тях - животновъдството и оранжерийното производство, подчертавам на оранжерийното производство'', разказа доц. Христов.

Той изтъкна и това, че в България не е спазена една европейска препоръка, която е щяла да уравновеси ситуацията със субсидиите в земеделието.

''Вижте, много пъти съм казвал и сега ще го заявя пред вас. Аз не упреквам крупните арендатори. Те, ако вземеш да им търсиш сметка и отговорност, всичко са направили по закон. Нашето законодателство, нашите партии, парламенти няколко, които се изредиха в тези 30 години, нито един не надникна да види какво трябва и как да стане в това земеделие, да го синхронизираме с европейското, да видим какво правят те, да видим какви са техните закони. Мълчим!'', изтъкна експертът.

''Друг момент, който заслужава много подробно разискване. 2017 г. Европейският парламент, подчертавам, по доклада на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в парламента, прие една резолюция против крупните притежатели на земя като собственици и като арендатори. Нея съм я чел не мога да ви кажа колко пъти, тя съдържа 42 регламента. Като я чете човек остава с впечатление, че тя е написана за България и няколко други две-три страни, те ги цитират там. Казват, че държавите, правителства, парламенти, партии, трябва да се занимаят с този въпрос - за крупното притежание на земя, подчертавам, било като собственост, било като ползване, с оглед да има повече хора на територията на земята. Ние обратното - изпъдихме ги от селата, вилнеят едрите. И досега, до този момент, върви една сага със законодателство при нас, Кодекс за земята, няколко имена смени този закон и не може да приключи. Той влиза два пъти в парламента този закон и отпада. Няма една дума какво ни задължава Европа! Значи ние си знаем'', разкри доц. Въто Христов.

За реакциите относно статията му, доц. Христов сподели следното: Ще ви кажа, че се изненадах. Първо, статията я отпечатаха, в продължение на една седмица, три вестника''. Той добави, че е получил поздравления от нидерландското посолство за своя труд.

Доц. Христов изтъкна това, че Унгария и Полша са по-добре от нас в земеделието: ''Ако се надникне в законодателството на Унгария, на Полша, те заимстваха много от законите на Франция. И в Австрия, ако се надникне. По съвсем друг начин подхождат по отношение на земеделието. И заради това задмина ли ни Полша и ядем ли полски ябълки? Задмина ни. От Унгария внасяме ли мляко? Внасяме мляко. Да не говорим за от Германия маслото, знаете. Месото знаете също много добре, че внасяме 100 000 тона свинско месо годишно. 110 000 даже. А тази година ще да е повече заради африканската чума. Другият куриоз, който мен ме тревожи... Внасяме 100 000 тона и птиче месо.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
никой не работи земята освен големите агро фирми

Коментиран от #3, #17


Оценка:
-2 +41

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
повечето ХОРА в БЪЛГАРИЯ живеят в страх мизерия болести много ХОРА потърсиха КЪСМЕТА си в тежката чужбина понеже БЪЛГАРИЯ от МАЙКА стана МАЩЕХА

Коментиран от #11, #12, #30


Оценка:
-8 +59

ГРАД ЦЕРОВА
3 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Е, каква е разликата с Холандия ?

Коментиран от #6, #19


Оценка:
-6 +17

ГРАД КОЗЛОДУЙ
4 Отговор
вече 30 години в БЪЛГАРИЯ нещата са зле и все по зле става

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +52

ГРАД ЦЕРОВА
5 Отговор

До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


но защо така?

Коментиран от #28


Оценка:
-3 +15

ГРАД КОЗЛОДУЙ
6 Отговор

До коментар #3 от "ГРАД ЦЕРОВА":


няма ХОЛАНДИЯ господине а НИДЕРЛАНДИЯ там има стопанство даже НИДЕРЛАНДИЯ е страната на ЛАЛЕТАТА

Коментиран от #7


Оценка:
-14 +5

ГРАД ЦЕРОВА
7 Отговор

До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


но и тук има стопансва?

Оценка:
-8 +5

Behemoth
8 Отговор
А туй то!Ама сме по продуктивни от Судан!И Етиопия!

Оценка:
-3 +29

Сандо
9 Отговор
Под вещото и мъдро ръководство на Европа стигнахме до просешка тояга.А само рледи някакви си трийсетина години изхранвахме две Българии,и то по 9 милиона население.Но това не е единствената ни "полза от достлука с новите Господари.Но както вече всеки знае:комунистите са виновни!

Оценка:
-6 +47

Дид
10 Отговор
Нашите били земеделци?!?Как може да се наричаш земеделец,като не си засадил един корен зеленчук?Промишленото производство на пшеница и ечемик трябва да се извади от сферата на земеделието.В Англия собствениците на истински земеделски бизнеси са запретнали ръкави заедно с работещите и са изключение онези от тях за които супер скъпите коли в гаража им са първото нещо което да придобият.

Оценка:
-5 +40

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Бен Гън
12 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


До тия,които избягаха (защото,това определение е най точното) от България..Там стойте и за нищо на света не се връщайте при вашата "т.нр.мащеха".България в този критичен за нея момент има най вече нужда от родолюбци а не от сребролюбци.Дано един ден децата ви постъпят с вас,така както постъпихте вие със своите бащи,майки и приятели!

Коментиран от #29, #31


Оценка:
-12 +27

gost
13 Отговор
То за това повечето земеделци станаха милионери. Отдавна се садят гмо-сортове пшеница и царевица, плюс вкарваната химия добивите са тройни от времената на ТКЗС-тата.

Оценка:
-0 +29

Тревичка
14 Отговор
Това е понеже всички селяни отидоха в големите градове и се бутат в държавната администрация и управлението.

Оценка:
-1 +26

fermera
15 Отговор
Този доцент Христов не е разбрал че не е важно да произвеждал,а на каква цена произвеждал.В Нидерландия няма нашите летни горещини с пригор на растителноста.Ние нямаме въздушна влага и имаме ниски зимни температури.Това са стресови условия.Никога няма да произведем картофи на цената дв Полша.И там са пазарите в хипермаркетите.

Оценка:
-20 +6

В едно сме първи:
16 Отговор
По отглеждане на ТИКВИ?
Много прости,и много крадливи.Наш хибрид!

Оценка:
-1 +31

Хаджи Хаджи Българин
17 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Другарю Козлодуй! Вие да не сте, щатен сътрудник на Факти! Вашето мнение , се публика, без, рецензия на г-н Блитц! Хареса ми , мислмисленето! Но другарю, вие пропускате! НА КОЙ ДА СЕ ПРПДАДЕ ТАЗИ ПРОДУКЦИЯ?

Оценка:
-1 +7

Eee
18 Отговор
В бг-то какво не е плачевно?

Оценка:
-1 +9

19
Този коментар е премахнат от модератор.
същия
20 Отговор
В нашето земеделие попаднаха случаини хора

Оценка:
-0 +7

1234578
21 Отговор
Доц. Христов не знам дали е пропуснал или си няма на идея. Че у нас няма земеделие също и защото хората работят с месеци през деня на нивите си. А вечер крадци за една нощ им обезсмислят месеците труд. Защо да работят земята, като накрая нищо не получават, защото бива обран труда на хората. А полицаите искат ли искат по-високо заплати. Но не пазят хората, пазят само сарая, министъра, депутатите и прокурора.

Оценка:
-1 +27

Кака Дона
22 Отговор
Преди 1989г имаше планиране ....сортови семена ....И работна ръка.....И износ..
.За Австрия, Германия
и Щвейцария и то за
Прясна консумация. ...

Оценка:
-2 +10

Българска шашма
23 Отговор
Европейските пари за земеделието у нас зверски се крадат защото се получават за площ а не за готова продукция. Докато това не се промени кражбите ще продължат. Вижте съседна Гърция как има организирани от държавата районни борси където всеки само срещу продадена продукция получава субсидия.

Оценка:
-1 +12

Нормален
24 Отговор
Бай Ганьо много държи да има земеделие и животновъдство и да купува качествени плодове и зеленчуци за стотинки.В същото време бай Ганьо не желае да гледа животни и да копа, а думи като овчар и селянин е превърнал в обида.

Оценка:
-2 +9

безпартиен
25 Отговор
И никой не повдига въпроса с "оземляването" на малоимотните по селата преди повече от12-13 години!Това са самои единствено циганите живеещи там!Дадоха им по 3-4 декара без да платят и лев за земеделска земя!!!!Условието е да не се продава 10 години!Дадоха я за обработка на арендатори и пълномощни да се разпорежда същия този арендатор с нея след изтичане на 10 години!Естествено след този срок арендаторите си прехвърлиха земите на свое име и циганите отново са без земя!Извърши се приватизация на земеделска земя-най-ценното което има България!!!Никой не пита -нито журналисти,нито опозиция колко декара са преминали в частни ръце и товаеот години!Тишина по въпроса!А този коментар сигурно ще го изтрият както често се случва!

Оценка:
-0 +3

26
Този коментар е премахнат от модератор.
МОНСАНТО
27 Отговор
КАК ПЛАЧЕВНИ .СТОТИЦИ МИЛИАРДИ СА НАЛЕТИ ЕВРОПЕЙСКИ И НАШИ ПАРИ.ЩО НЕ ПРАВИХА НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ АРЕНДАТОРИТЕ.ЩО НЕ ВЪВЕЖДАХА ИНОВАЦИИ АМИ СИ НАКУПИХА СКЪПИ ИМОТИ МЕРЦЕДЕСИ И БЕНТЛИТА.

Оценка:
-0 +4

стоян
28 Отговор

До коментар #5 от "ГРАД ЦЕРОВА":


До 5 ком -Защото кумунягите изгониха младите хора от селата като им взеха земята 1958 гд а останалите ги вкараха насила в ткзс та=и по важното е че в Холандия никога не е имало кумунизъм

Оценка:
-2 +2

Пешо
29 Отговор

До коментар #12 от "Бен Гън":


Има нужда от тъпаци. Балъците свършиха.

Оценка:
-0 +1

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Глей ти
31 Отговор

До коментар #12 от "Бен Гън":


Не знам дали си наясно, но тези които избягаха, допринасят достатъчно за икономиката в България. Емигрантите са най-големия пряк инвеститор. Я помисли, ако не бяха заминали, дали безработните нямаше да са с 1,5 млн повече, и какъв щеше да е % на безработица?

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Илхан Андай
Главният редактор на „24родопи“ Илхан Андай коментира ситуацията в ДПС и държавата
”Пиленцата” срещу Доган наесен ще станат на яхния"

Още бисери