20 Юли, 2021 17:24 4 805 13

Адв. Андрей Янкулов пред ФАКТИ: Липсват осъдителни присъди при най-значимите разследвания за корупция (ВИДЕО)

  • андрей янкулов-
  • адв. андрей янкулов-
  • антикорупционен фонд

Има само три осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, влезли в сила през последните 6 години и нито една от тях не е през последните три, констатират от "Антикорупционен фонд"

Адв. Андрей Янкулов пред ФАКТИ: Липсват осъдителни присъди при най-значимите разследвания за корупция (ВИДЕО) - 1

"Направили сме изследване на най-значимите разследвания през последните години, касаещи корупцията по високите етажи на властта. Това са общо 45 казуса на национално ниво и още 18 на местно. За нас те са най-значими по зададените критерии, а именно – най-вече мястото на лицето в системата на държавните органи и нанесените вреди. Това са най-големите казуси за последните шест години, които са разглеждани от българското правосъдие". Това заяви пред Лили Маринкова в ефира на ФАКТИ адвокат Андрей Янкулов от неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

"Докладът ни обобщава развитието на разследванията и крайните резултати по тях– там, където ги има. Общият извод, който може да се направи по цялата тази работа е, че резултатите са доста незавидни от гледна точка на осъдителни присъди по високите етажи на властта, това, което се дефинира от всеки като очакван резултат. Има само три осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, влезли в сила. Нито една от тях е от последните три години. Оправдателните присъди за същия този период от 63-те казуса, разгледани от нас, са 13", обясни той.

"Съотношението тук е коренно противоположно спрямо това, което наблюдаваме в общия случай от резултатите от наказателното преследване в България, защото в годишните си доклади прокуратурата всяка година отчита процент осъдителни присъди, който с всяка следваща година се доближава до 100. Това са всички престъпления, без да се казва какви точно дори по видове да се разглеждат – за корупционни престъпления отново делът на осъдителни присъди в общия случай е с около десет пъти повече спрямо оправдателните. В частния случай обаче, там, където се касае за най-значимите разследвания за корупция срещу най-високопоставените лица, крайният резултат е точно обратният – налице е много притеснителна тенденция", опасява се Янкулов.

"Откроява се ясната тенденция при делата срещу високопоставени лица – има едно шумно начало на прокуратурата, бурно се информира обществеността за привличането на дадено високопоставено лице в качеството му на обвиняем, след което някак прокуратурата вече не се фокусира въху това разследване, не предоставя информация на обществеността и оттам и медийният и обществен фокус също се измества от тези казуси. Накрая на производствата, когато след дългогодишно наказателно преследване влиза в сила една оправдателна присъда с мотив на съда, че деянието изначално заради което е повдигнато обвинение, въобще не съставлява никакво престъпление. Такъв е случаят в 11 от 13-те влезли в сила оправдателни присъди. Дори прокуратурата се съгласява с извода на съда, защото не протестира присъдата на по-горна инстанция – голяма част от делата въобще не стигат до Върховния касационен съд. Така на самият краен резултат не се обръща никакво внимание. Никой от прокуратурата не обяснява защо се получава това, на какво се дължи", възмутен е адвокатът от "Антикорупционен фонд".

Адв. Янкулов коментира и днешната новина, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за пране на пари покрай предполагаемата къща на бившия премиер Бойко Борисов в Барселона.

"Доколкото разбрах, е било така или иначе прехвърлено от испанската прокуратура на българската – имаме трансфер на наказателното производство, което да продължи тук. От това, че е било обявено, че ще се търси нещо, но дали изобщо ще се стигне до какъвто и да бил резултат е много спорно. Производството вече е трансферирано към блгарската прокуратура и тя трябва да предприеме нещо, било то от кумова срама. Няма обаче развитие на досъдебната фаза по тези случаи, камо ли да стигнат до обвинителен акт в съда", скептичен е Янкулов.

Адвокатът сподели мнение и за призива на правосъдния министър Янаки Стоилов към Висшия съдебен съвет да бъде отстранен главния прокурор Иван Гешев.

"Актът на правосъдния министър е много силен от гледна точка на политическите и обществените последици, които предизвиква. Той е заявление за действие за позиционирането на органа правосъден министър по цялата тази тема, която възникна по време на управлението на прокуратурата през последната година и нещо. Това е силен акт, който трябва да бъде адмириран. На всички зрители обаче е ясно, че със настоящото статукво във ВСС тази процедура няма да произведе кой знае какъв ефект.", каза Янкулов.

Що се касае до Бюрото по защита, адвокатът смята, че то "ще се върне при министъра на правосъдието", където беше доскоро.

"Дори без произнасянето на Конституционния съд, което също смятам, че ще бъде в тази насока, мисля че политическо мнозинство в новия парламент за промяна на закона и вадене на Бюрото по защита от опеката на главния прокурор лесно ще се събере. За други, по-сериозни промени в правосъдието е спорно дали ще се събере мнозинство, но за това ще се събере. Няма спор, че замисълът на Бюрото по защита много се изроди с начина, по който то беше експлоатирано в последно време, особено с акцията в Президентството", отбеляза Янкулов.

"Вярвам, че трябва да има промяна в статута на главния прокурор, но тази промяна не ми изглежда видима. Дори и в програмите на различните партии "на промяната" визията какво трябва да се случи с главния прокурор е доста различна, а промяната на статута на главния прокурор минава през промяна в Конституцията, което означава много по-сериозно мнозинство, което значи, че дори трябва да се търси подкрепата на тъй наречените партии на статуквото. Чисто математически сметката трудно ще излезе", сподели още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Без мутропитека, каскета и шиши да са в Затвора. Приключваме. Знаем си, какво ще стане де.
  • 3 Гандалф

    7 2 Отговор
    Да...ама крайното решение се взема от независимия български съд...

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гандалф":

    Кое? Бухахахха

    Коментиран от #6

  • 5 Пенчо питанката

    8 0 Отговор
    То.... по тези случаи НЯМА разследвания, та камо ли присъди....
  • 6 Не четеш

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    ли ? 13 оправдателни и 3 осъдителни!

    Коментиран от #7

  • 7 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не четеш":

    Не. Стана ми смех, от фразата - Независим Български съд. Та за това. Който, видиш ли имал последната дума. Кажи, че не си се смял.

    Коментиран от #9

  • 8 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    АБЕ КАКВА ДЪРЖАВА Е ТОВА БЕ - ВСИЧКО ФАЛИРА - НЯМАМЕ ПАРИ - ЗАЩО НЕГРАМОТНИТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ПОЛИТИКАТА БЕ ...................ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ.............................
  • 9 добре

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Смешно е , но съдът взима решение въз основа на закона и по съвест . Последното за съвестта не го разбирам , но е основно правило в правораздаването. Дали тази съвест подлежи на корекции , може само да гадаем.

    Коментиран от #13

  • 10 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    НЕГРАМОТЕН КОМУНИС - Я КАЖИ КАК СИ ВЗЕ ДИПЛОМАТА БЕ..................................................................................
  • 11 Васил

    2 0 Отговор
    Осъден за корупция няма както и за убийство така е във банановите републики.
  • 12 Фен

    1 2 Отговор
    Ми много ясно, че ще липсват! Той, съдът, си е на хунтата - Лозан Панов, оная Янева,. Каскета ги хваща, те ги пускат! И понеже много ги нагънаха, сега взривиха държавата! То не е Прокопиев, Бобоков, Василев, Божков, .... Милиарди! Щом успяха да си платят дори на американски сенатори за пропагандата....
  • 13 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "добре":

    На какво си?