Last news in Fakti

13 Септември, 2022 15:41 4 182 17

Крум Зарков пред ФАКТИ: Основното в Закона за КПКОНПИ е създаването на разследваща агенция ВИДЕО

  • крум-
  • зарков-
  • правосъдие-
  • кпконпи-
  • разследваща агенция

Правим всичко по силите си, за да подготвим законопроектите, свързани с Плана за възстановяване, и следващият парламент да работи по тях, обяви служебният правосъден министър

В предишния парламент имаше големи дебати за Закона за КПКОНПИ и дори заради това падна кабинетът. Дали законът падна жертва на неразбориите в парламента, или обратното – е въпрос на спекулация и гледна точка. Съмнявах се, че ще минат нещата, защото виждах отвътре как изглеждат. Това е сложен законопроект. В него основното е създаването на разследваща агенция, която да разследва висшите етажи на властта за корупционни престъпления. Казано така звучи ясно, но година след година към България има една основна критика. Няма присъди за хора от високите етажи на властта, а има данни за нередности. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Крум Зарков, служебен правосъден министър.

Той обясни и какво прави сега Министерството на правосъдието по този казус. „Става въпрос за разделяне КПКОНПИ и на обособяване на една част, която събира информация за дадени нередности. Целта е да я надградим с разследващи функции и да я превърнем в самостоятелен орган. Това, което сме предвидили, е да има и гаранции, че този орган няма да бъде обвиняван, че става „бухалка“, че няма да има политически пристрастия. Както бе преди него. Идеята е да бъде сигурна неговата политическа независимост и обективност, както и да има пълна свобода на действие. Да не бъде функция на силните на деня. Досега бе предвидено комисията, в състав от 5 човека, да бъде избирана от парламента. Но ми се струва, че това не е достатъчна гаранция. Смятам така, защото като се избира от парламента, всъщност ще се избира от мнозинството, респективно от мнозинството на изпълнителната власт, където по дефиниция се генерира корупцията. Просто там са най-големите изкушения. Точно изпълнителната власт трябва да бъде наблюдавана от тази Агенция. И по този повод не ми се струва добре парламентът да излъчва тези хора. Скоро ще оповестим определена концепция по случая“, каза служебният правосъден министър.

Крум Зарков коментира и какъв ангажимент имаме към ЕК за промени и подготвянето на закони във връзка с Плана за възстановяване.

„Планът за възстановяване и устоичивост имаше за цел да подпомогне възстановяването на страните не проста така, а да предизвика дълбоки реформи и то в две сфери. Едната е преминаване към друг тип икономика и консумация, става въпрос за Зелената сделка, а другото е в областта на върховенството на закона. Така всяка държава трябваше да се ангажира с промени в определен брой закони, а у нас, за съжаление, те са дълбоко и отдавна познати. По тях ЕК ни постави под мониторинг и т.н. Самият План представлява един процес, който е разделен на етапи. На фона на изборите на 2 октомври, че до седмица по-късно сигурно ще се сформира правителство и т.н., реално ще остават 2 месеца за приемането на закони. И ние сега правим всичко по силите си, за да подготвим тези законопроекти, за да са готови и следващият парламент да работи по тях“, добави Зарков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мануил

    21 11 Отговор
    Кой ще я ръководи тази разследваща агенция? Прашков ли?
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    СЕРЬОЗНО ли
  • 3 така е

    14 3 Отговор
    КОНПИ обслужва управляващите. Така е било, така и ще бъде.
    Колкото специализираната прокуратура беше работеща, толкова и КОМПИ е работещо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Минева

    13 0 Отговор
    Дарвено човече
  • 6 Иван

    4 5 Отговор
    Това за "бухалката" го измисли Тошко Йорданов, от страх да не им разкрият и техните финансови далавери, след евентуална промяна в правомощията на КПКОМПИ. Все пак звучи като неосъществима мечта у нас да заработи такъв безпристрастен орган с разширени правомощия и да се постигнат някакви резултати.
  • 7 Айде

    4 0 Отговор
    Значи, не е закон, а проект, който следващият парламент ще отсвири! Ненужен разговор! Никой от властите не иска да има разследвания на кражбите им! До като партиите не се разкарат от властта, така ще е!
  • 8 Крумов

    7 0 Отговор
    Основното в Закона за КПКОНПИ е бързането той да бъде приет, за да не може да преследват компрометирани олигарси като Васил Божков и Иво Прокопиев!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Живков

    4 0 Отговор
    само да ти напомня че един висш военен твой роднина работеше при мен
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ю-питери

    2 0 Отговор
    И тая сурбона стана като харвард само брак, и глупости, агенциики до агенциики, от ден на ден затъваме
  • 14 безпартиен

    5 0 Отговор
    Правете още хранилки за партийни калинки!Народът ще издържи!Така издържа 45 години да храни една шепа хора дошли на власт с оръжие в ръка!Сега вече 33 години ще храни децата и внуците им!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гнила държава

    0 0 Отговор
    Тази структура все повече прилича на политическа полиция! Когато устоите на държавата са прогнили, с репресии нищо няма да се оправи! Съд, полиция, служби, здравеопазване, образование - нищо не работи!
  • 17 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Махнахме бухалката "Специализирана прокуратура" за да я заменим с бухалката "КПКОНПИ". ЗАЩО?!?!?!
    Единствената разлика ще е кой я държи и размахва.