Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 16:05 2 684 19

110 г. от битката при Чаталджа! Поуките? Румен Дечев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • румен-
  • дечев-
  • чаталджа-
  • битка-
  • история-
  • балканска война

Битката при Чаталджа е един елемент от трагичното събитие Балканска война, казва той

110 г. от битката при Чаталджа! Поуките? Румен Дечев пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Много е важно да познаваме историята, но и да я осмислим. Историята не е съвкупност от факти, струпани на едно място, а е логиката, която съдържа в себе си тези факти. Смисълът на историята са поуките от историята. Но ние не можем да ги осмислим, ако не сме анализирали достатъчно задълбочено събитията. Има един афоризъм, че който владее историята, владее и бъдещето. Историческият процес е непрекъснат. Ако не съобразяваме днешната политика с поуките от историята, тя е обречена на провал. Битката при Чаталджа е един елемент от трагичното събитие Балканска война. А тази война представлява първата българска национална катастрофа.

Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Румен Дечев, политолог и председател на клуб „1 ноември“ по повод 110 години от битката при Чаталджа.

„Важно е да се разбере, но това не се анализира и прави, защо се стигна до тази национална катастрофа, кой я предизвика тази национална катастрофа? По най-елементарните патриотарски обяснения българската армия е патриотична, печели сраженията, но съюзниците ни предават… Все някой друг ни е виновен и се стига до този трагичен резултат. Какъв е той? Близо 90 000 жертви на войната – загинали и ранени. Много почернени семейства. Това е рязка промяна на геополитическата обстановка на Балканския полуостров“, обяви Дечев.

"След Балканската война картината се променя. Сърбия и Гърция нарастват териториално почти два пъти, а България си остава същата, но много травматизирана. България е трябвало да седи на страна, като това е бил съвет от руската дипломация. Не влизайте, не започвайте война. Целта е била да се постави един бараж на стремежите на Австро-Унгария да вземе Македония и пристанището в Солун. Засегнати са много сериозно български интереси и нашите правителства са склонни да действат в тази насока. Превръщането на този Балкански съюз във военна сила е с цел да се атакува Турция – Османската империя по онова време. Целта на Балканския съюз, както го замисля руската дипломация, е да се укрепи мирът. Русия смята, че един такъв Балкански съюз ще отрезви Австро-Унгария. Съюзът отива към стремеж за война в Турция и на подялба на Македония. България до този момент е отстоявала позицията, че трябва да се търси автономия на Македония. Това е записано и в българо-сръбската конвенция, когато се определят зоните. От другата страна е потенциалът на българската армия. Българската армия не е обута. Войната започва края на октомври, боевете при Чаталджа през ноември са при големи дъждове, студени дъждове. Бързо се изтощава армията ни физически. Жертвите от болести са повече от жертвите от битки. Избухва холера. Няма медицински служби. Представяте ли си... При обсадата на Одрин не ни достига артилерия. Това ни е един от конфликтите впоследствие със Сърбия, защото сме принудени да искаме помощ от сърбите. А след това се появяват претенции. Дори и армията ни да бе по-добре подготвена, по това време България е заобиколена от противници. Румъния струпва армия на границата и положението е много сериозни. Ако България наруши мира, Румъния иска Русе, Шумен и Варна – цяла Добруджа, а Австро-Унгария иска Македония. В тази ситуация трябва да си много внимателен. Всички знаят, че България ще излезе изтощена от този конфликт. Поначало това събитие за нас е обречено на провал“, казва още политологът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИЛ МУСТАФОВ

    15 4 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 2 Ми айде, ама...

    8 4 Отговор
    Кви поуки ве, Ивайло Мирчев е депутат...
  • 3 Вечна слава!!!!!

    19 5 Отговор
    За бългаския войник. Закален в битки и покрит със народна любов.
  • 4 поредния рубладжийски

    8 9 Отговор
    песков
  • 5 Патето Яки

    12 5 Отговор
    90 000 жертви на войната за мераците и глупоста на царя кобурготски

    Коментиран от #6

  • 6 даядешпатока

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    ти ще си 90001

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Точен

    18 2 Отговор
    Възловата ни грешка е, че избираме чукарите на Македония пред излаза на Бяло море. Вместо да имаме излаз към Световния океан, се вкарваме в Балканското блато.

    Коментиран от #19

  • 10 Патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "даядешпатока":

    цар Борис ритна топа отровен
  • 11 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "даядешпатока":

    нямам пушка
  • 12 Калмук

    8 4 Отговор
    Г-н Дечев, правите ли разлика м/у Балканска и Междусъюзническа война ??? Как точно Балканската война е катастрофа, след като благодарение на нея Пиринска Македония и Родопите се връщат към България ? Това ли е според Вас "катастрофата" ?!?!?! . Гледайте си политологията (там може би нещо разбирате) и не се набутвайте в историята !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Калмук":

    Явно не знаеш, но т.нар. Междусъюзническа война, се нарича и Втора Балканска Война. Да, добре би било да се уточни, че става въпрос точно за нея.
  • 14 Пълни глупости !

    3 6 Отговор
    Няма логика няма факти ! Веднага си личи, че човекът е русофили и майко..прода ...вец !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кочо

    3 0 Отговор
    ИМАМЕ И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ--ФЕРДИНАНТ САКСКОБУРГГОТСКИ.МНОГО ОТВРАТИТЕЛЕН И АВСТРО0УНГАРСКИ ШПИОНИН.НАЛИ ЗНАЕТЕ ОТ КЪДЕ ГО ДОВЕДОХА--ОТ ВИЕНА ПРАВ Е БИЛ КЛЕТНИКА СТАМБОЛОВ.
  • 19 Хохохо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Точен":

    Така е. И ако не бяхме избрали чукарите на Македония, границата щеше да е чертата Мидия - Енос - устието на Струма, а след Първата световна война евентуално можеше да имаме излаз и на Мраморно море, но македонските чукари ни изядоха главата.