Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 14:49 2 839 6

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Спадът и кризата в БСП са сериозни (ВИДЕО)

  • владимир трифонов-
  • бсп-
  • нинова-
  • лявото-
  • обединение

Нинова се опитва да смекчи вътрешнопартийното недоволство, казва политологът

Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Спадът и кризата в БСП са сериозни (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Новата лява формация, която днес ще се създаде, е все от хора, свързани с БСП. Това са популярни леви личности. Това са хора, които критикуват и предлагат алтернативи. В това можем да видим знак както на вътрешнопартийната борба, така и знак към партиите, които са се отделили от БСП за обединение. За разлика от политиката на Корнелия Нинова, която през последните години бе БСП да не се явява в коалиция, а по-скоро самостоятелно на избори, или ако има партньори, те да са без съществени позиции, новата формация може да по-отворена. С тази среща днес на опозицията в БСП иска да покаже, че тя е открита за диалог и че ако успее да се пребори за властта във вътрешнопартийните борби, би предприела стъпка към по-широко ляво обединение. В момента най-сериозната борба в БСП е вътрешната и има основания за това. БСП е пета политическа сила и с малко над 9%, а тенденцията е към регрес. Хората, които гласуват за БСП и са под 30 години , са едва 6%. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ политологът д-р Владимир Трифонов.

Според него в момента различни леви формирования търсят нова форма на представителство. „Чухме от Нинова призив за обединение, но по-скоро този призив може да се дължи на неувереност в собствената ѝ сигурност като лидер след неуспехите на изборите. Това, от нейна страна, е опит да се смекчи вътрешнопартийното недоволство. Ако не се лъжа, около 83 партийни организации изразиха несъгласието си с политиката на ръководството. Спадът и кризата в БСП са сериозни. Поставя се идеята за диалог, след като е видимо, че лявото деградира в последните години. БСП е пета политическа сила и това надали някой си го е представял преди 5 години“, добави Трифонов.

Политологът е на мнение, че големият въпрос сега е дали БСП може да е генератор на нови идеи. „БСП и новото ляво формирование реално ще си делят едни гласоподаватели. И като цяло в лявото виждаме апатия, а ние трябва да търсим причините за тази апатия. Това се дължи в голям степен на неизпълнените обещания на политиците през последните години. Моделът от 90-те между БСП и СДС бе първо разбит от НДСВ, след това дойде ГЕРБ, а сега ПП. И в тази ситуация БСП трябва да намира новото си място. Не съм убеден, че това ще е пътят, по който ще се развива лявото. Очаквам други ръководители да дадат нов облик на лявото, а старите може да са нещо като преход. Младостта в политиката не значи, че мислиш модерно. Виждаме, че се появиха нови лица в политиката, но те не показват нови идеи“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    6 7 Отговор
    Още един плешив дришьо.В БГ не останаха мъже с коса а некви яйцеглави комплексари.
  • 2 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    ЗАКРИВАЙ!
  • 3 мдда

    3 1 Отговор
    Първанов си идва...
  • 4 Мнение

    3 2 Отговор
    Сериозно са се заели да разбият БСП,за да отмъстят за вълшебната флашка...Цял ден дъвкат БСП.
    Това още повече доказва,че си има нещо гнило в машинките.
  • 5 Ххххх

    4 1 Отговор
    Занимавате се с БСП ,защото това е единствената партия с лице към народа! Всички останали са сбирщина по интереси !
  • 6 Връщайте се

    2 0 Отговор
    Абе палаши връчайте се при майката хранилница... вие сте пчелички, не сте царици или майки на кошера... освен ако да не се изживявате в ролята на търтея!!!
    Не че Нинова е цвекье за мирисане, но това е друг въпрос....