30 Март, 2023 15:03 1 410

Румен Йончев пред ФАКТИ: Не очаквам заплахите за бомби в училищата да повлияят на избирателната активност (ВИДЕО)

  • румен-
  • йончев-
  • български възход-
  • депутат-
  • избори-
  • бомби-
  • училища

Голяма част от стратегията на големите партии е тоталната поляризация на този изборен процес, която наблюдаваме, казва кандидатът за депутат

Румен Йончев пред ФАКТИ: Не очаквам заплахите за бомби в училищата да повлияят на избирателната активност (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Не очаквам заплахите за бомби в училищата, на които сме свидетели в последните дни, да повлияят на избирателната активност. Да, сигурно ще има, хора които ще се притеснят от това, но не мисля, че подобни евтини трикове и атаки - дали са хибридни, или не, не е толкова важно, ще имат никакво голямо значение. Очевидно това, което се случва, е опит за разстройване на изборния процес, който е във финалната си фаза. Не виждам друг вариант. Защо се случва сега, защо в училищата, защо толкова масирано три дни преди изборите… Като политик това ми се струва прекалено подозрително, но вярвам, че обществото ни е по-силно и няма това да го спре да гласува. Мисля, че ние – политиците, през това, което направихме през последните години, нанесохме по-голяма заплаха за избирателната активност отколкото тези атаки в училищата. Това заяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз (ЗНС) и кандидат за депутат от „Български възход“ - №15 в бюлетината.

Според него голяма част от стратегията на големите партии е тоталната поляризация на този изборен процес, която наблюдаваме.
„При това българските граждани са приведени да избират от едното или другото, подминавайки редица други опции и възможности, една от които е и „Българския възход“. Ние от дълго време говорим стабилност и диалог, защото виждаме, че е почти невъзможно съставянето на кабинет дори и в следващо Народно събрание. То ни дава още от същото. Според нас трябва точно обратното да мислят българските граждани в посока как могат да разнообразят този политически пейзаж така, че да се създаде управление. Ние ще направим всичко възможно това да се случи в следващия парламент. Правихме и го в миналия парламент, който макар и да бе кратък. От първия до последния ден говорихме за диалог, че трябва всички да си говорят, защото са избрани, защото българските избиратели са направили своя избор и тези, които са се оказали в Народното събрание, трябва да направят така, че да управлява държавата. Надявам се да бъдем по-добре разбрани сега, защото думата диалог я чувам доста често напоследък. Отговорността в политиката е основно понятие, това трябва да разберат партиите. Дават се примери и с програмно или експертно правителство, но зад такава форма никой не носи отговорност. Това звучи много страшно. Ние сме за публично споразумение, коалиционно, както искате го наричайте, споразумение, което да казва кой за какво отговаря. Тези министри кои ги е избрал, кой отговаря за техните действия, чия програма ще изпълняват, какво ще правят с България през следващите четири години. Искаме ясно управление, защото точно управлението ден за ден ни доведе до това положение днес“, каза още Румен Йончев.

Попитан за строежа на нови атомни блокове и купуването на още изтребители, кандидатът за депутат обясни, че страната трябва да направи това, което ни е най-изгодно.

„Ще построим четири атомни реактора, ще си купим самолети Ф-16, ще поддържаме МиГ-овете. Това са илюзии, които някой се опитва да продава на хората. Вариантът за България е кое е най- изгодно. Трябва да изчислим колко ще струва единият реактор, кой е най-добрият бизнес, който може да направи в България в този случай. С темата „Белене“ какво направихме. Висеше във въздуха години наред, маса пари изтекоха, беше злоупотреба и остане неприятен спомен“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Платена публикация

Свързани новини