Last news in Fakti

11 Април, 2023 14:38 2 058 8

Любомир Дацов пред ФАКТИ: У нас няма нито чисто десни партии, нито чисто изразени леви партии (ВИДЕО)

  • любомир-
  • дацов-
  • икономика-
  • бюджет-
  • партии-
  • дефицит

Моята оценка е за между 8 и 9 милиарда лева дефицит, казва икономистът

Любомир Дацов пред ФАКТИ: У нас няма нито чисто десни партии, нито чисто изразени леви партии (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Въпреки че не съм политически коментатор, но съм изкушен от политиката като всеки нормален българин, ще кажа, че текат интересни процеси. У нас няма нито чисто десни партии, нито чисто изразени леви парти. Аз съм от хората, които смятат, че унисексът е подходящ за парфюмите, но не винаги е подходящ за политическия живот. И това е така, защото трябва да имаш някаква отправна точка при вземането на решенията и хората трябва да знаят какво да очакват от теб. Не може да отвориш един параметри и да се движиш нагоре-надолу и това да бъде политика. Трябва да имаш под краката си тази твърда почва, която дава идеологията, зад която заставаш. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът Любомир Дацов.

„Проектобюджетът и това, което изнесе министерството на финансите на два пъти – след като направиха един проектодоклад и съвсем наскоро преди три седмици, когато финансовият министър даде пресконференция да се оплакват, показа, че, когато не са подложени на натиск, вършат добре работата. Това, което публикуваха, съвпада с личните ми изчисления с минимално отклонение. Все пак министерство на финансите знае много по-добре от мен какво смята да се направи, кога са формите на падеж и т.н. Моята оценка е за между 8 и 9 милиарда лева дефицит тази година. Оценката на финансовия министър е за около 10 млрд. лева“, добави икономистът.

Според него днес бюджетната ситуацията е доста по-различна от предишните месеци.

„Преди имахме някаква гъвкавост, която позволяваше много такива гъвкави движения. Но идва момента, в който тази гъвкавост - най-малко заради външната среда, се изчерпва. Преди можеше да се играе с бюджета и повечето политически партии се „правиха на добрички“, раздувайки и раздавайки пари. Сега ситуацията с бюджета е следствие на това решение, което се почна пред 2 години, когато Кирил Ананиев започна да раздава тези 50 лв. Първо бяха временно, а после станаха постоянни, за да се стигне до това ускорено вдигане на пенсии, социални помощи, енергийни добавки и заплати. В момента кабинетът има 80% влияние върху формирането на бюджета, а другите 20% са наследство от предишните парламенти. По време на икономическата криза от 2009 година въздействието върху бюджета беше 6,3%, а в момента се движим така, че в края на годината ще имаме 5,5%. А трябва да сме до 3%“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъмен субект

    9 1 Отговор
    В България няма партии. Има групировки, които си делкат наличния ресурс и от време-навреме се сджафкват. Няма партии! Партиите са възгледи за развитие и път за решаване на възникващи проблеми в държавата. Къде виждате вие възгледи и воля за решения? Пък и държава къде виждате?
  • 2 Гост

    6 0 Отговор
    А бе какви леви, какви десни, всичко граби като за последно. Кой го интересува ляво, дясно....
  • 3 родител

    6 0 Отговор
    Тик няма нито десни ,нито леви .Всички мушингери се борят за парата , но боко е най-добър и ще ги удари в земята . Бягайте млади на запад ,защото тук роби ще сте си .

    Коментиран от #8

  • 4 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор
    У нас въобще няма леви партии. БСП не е лява партия, БСП е партия на червени милионери популисти, мошеници, далавераджии ... Като Р. Овча, Георги Гергов, Кирчо Добрев, братя Бобокови ...

    У нас БСП е монополизирала гласуващите леви прости избиратели и пенсионери. Умните леви избиратели най-вече не гласуват, ако гласуват го правят срещу БСП за "по-малкото зло".
  • 5 Това е положението

    1 0 Отговор
    Прав е човека. Няма чисти партии.
    Не може едновременно да си умен, почтен и партиен активист.
  • 6 Агент 007

    1 0 Отговор
    Нямаме държава всичко е далавера корупция и картели народа е ошашавен....бекапе..капеесес
  • 7 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Дацов-левачето на чалгопитека от Левуново! Срамно е компетентен финансов експерт да се продаде за жълти стотинки, за да влезе в политиката.
  • 8 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    Те на Запад ще ги направят Директори и Президенти на компании???