Last news in Fakti

20 Април, 2023 14:47 2 571 14

Атанас Радев пред ФАКТИ: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще търпят щети и ако отидат на избори, и ако направят кабинет (ВИДЕО)

  • атанас-
  • радев-
  • герб-
  • бсп-
  • борисов-
  • петков

„Продължаваме промяната“ се роди в резултат от разочарованието на електората от „Има такъв народ“, казва политологът

Атанас Радев пред ФАКТИ: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще търпят щети и ако отидат на избори, и ако направят кабинет (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще търпят щети и ако отидат на избори, и ако направят кабинет. Сигналите, които дават Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, са ясни. ПП казват, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Някак ПП се припознават от хората като алтернатива на модела на управление на ГЕРБ, но с тази разлика, че някой казват, че ПП е плод на протестите. Аз не мога да се съглася с тази теза. ПП се роди в резултат от разочарованието на електората от „Има такъв народ“. „Има такъв народ“ бяха тези, които използваха протестите. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ политологът Атанас Радев.

„ИТН бяха против задкулисието, но после в самата процедура по предложението на кабинета на Пламен Николов извиваха ръцете на всички. Нали заявиха, че ако не бъдат подкрепени с първия мандат, няма да има правителство. После Пламен Николов си оттегли кандидатурата и се случи така, че служебното правителство продължи да действа. В този ред на мисли, когато не са добре обяснени процесите от политическите партии, дават възможност за спекулации. Слави Трифонов не обясни какво се случи, а имаше възможност да направи правителство. Малко по-късно Кирил Петков и Асен Василев го направиха с „Демократична България“, с БСП и „Има такъв народ“. Нещата така изглеждаха, че ПП са откъснали електорат от „Има такъв народ“. Това бе очакван резултат, защото надеждите, които имаха голяма част от избирателите към ИТН и това, че ИТН ще бъдат алтернатива на управлението на ГЕРБ, в последствие прераснаха към „Продължаваме промяната“, добави той.

„Това прехвърляне, това лутане от един към друг политически субект, е нормално, предвид ситуацията. Сега виждаме прехвърляне на електорат към „Възраждане“. Този подем на „Възраждане“ означава много сериозно разочарование на хората към политическата система, защото „Възраждане“ са по-радикални. Агресивно говорят, агресивно отправят посланията си. Ако си представим хипотетично, че в рамките на местните избори ще ходим и на референдум по темата за еврозоната, когато нямаме редовно правителство и нямаме генератори на обществено мнение, които да дадат реална представа на нещата и да обяснят какви процеси ще се случат по пътя и в еврозоната, ще е много сложна ситуацията. Служебното правителство се опитва да даде някакви обяснения чрез вицепремиера Пеканов, но нямаме отношение на политическите парти към темата. Някак еврозоната се замита под килима, а темата е стратегически въпрос за страната. Чухме от „Възраждане“ - и то още в рамките на откриването на парламента, че зад тях в този референдум са се подписали 600 000 човека. Значи подписи са сложили голяма палитра от хора, от всички парламентарно представени партии“, завърши той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.




Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    9 4 Отговор
    Сго дих ме се!Сго дих ме се!Ще се редим в парламента джендър, милиционер, джендър, милиционер.Да вземем страха на Възраждане.хо хо хо
  • 2 Тома

    10 4 Отговор
    Герб нищо не губят.Те си имат 600 хил администрация и роднини които ще гласуват докато са живи.Другите да му мислят
  • 3 Знайко

    9 1 Отговор
    "ПП се роди в резултат от разочарованието на електората от „Има такъв народ“.

    Точно така,
    а пък ИТН се роди от разочарованите от ГЕРБ и ДБ.

    А пък навремето ГЕРБ се роди от разочарованите от НДСВ, СДС и БСП.

    Разочарованите от ПП, няма да се върнат нито в ГЕРБ, нито в СДС, нито в ДБ, нито в БСП..., нито пък ще отидат във "Възраждане" или ДПС.

    РАЗОЧАРОВАНИТЕ от всички политици и от сегашната политическа и държавна система, просто ще спрат да гласуват.
  • 4 нео

    4 1 Отговор
    Живота и битието в България зависи от няколко човека .Нищо не липсва за да се превърнем в нормална държава . Трябва само тези няколко човека да разрешат ! п.с. Тези от които зависи , не се показват по телевизора .

    Коментиран от #12

  • 5 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 6 Отговор
    "„Възраждане“ - зад тях в този референдум са се подписали 600 000 човека. Значи подписи са сложили голяма палитра от хора, от всички парламентарно представени партии“

    Какво предлагат „Възраждане“?

    1. Против са неприемане на еврото.
    2. Против са свободното пътуване в ЕС.

    И това какво решава? Нищо не решава, разделението на българите си остава, инфлацията си остава, войната в Украйна продължава. Мир не се постига с голяма победа на едната или другата страна. Защото загубената и унижена страна иска разплата, иска реванш. Иска да си върне заграбеното от "победителя".

    „Възраждане“ са същите интересчии пълнещи си джобовете като БКП=БСП, ГЕРБ, СДС, НДСВ, "Атака", ВМРО, партиите на Марешки, Валери Симеонов ... и съдбата им ще е една и съща ИЗЧЕЗВАНЕ и оставане в историята.
  • 6 Иииии

    6 0 Отговор
    КВО правихме, щото аз и всички българи търпим всеки ден щети от това положение, за което си е виновеположение единствено и само пак българина, щото сме си една тъпа нация която сама се прецаква
  • 7 Буден

    8 0 Отговор
    Нова професия,, Анализатор"...,преди имаше техническа дирекция,ЗКПЧ и ПАРТИЙНИ ФУНКЦИОНЕРИ.
    ОБЩОТО...НЕ ИМ СЕ РАБОТИ...
  • 8 аналиZатор

    4 0 Отговор
    Значи каквото и да стане, все е на добре! Затова да си пожелаем щетите да са повече :)))
  • 9 То българина

    2 0 Отговор
    първо се влюбва, после разлюбва и все се
    разочарова, понеже си мисли с пилешкия си мозък, че ще дойде един извън земен да му напълни гушата с пари
  • 10 Фибата

    2 0 Отговор
    Атанас Радев? Кажи му "политолог" и повече не го обиждай!
  • 11 Бридж белот

    4 0 Отговор
    Наско, не - се притеснявай за тези две коалиции. Ще си направят белот СДС и ДБ срещу ГЕРБ и ПП. Резултата от белота ще го пише Владислав Горанов. Кибици ще са ББ, Менда Стоянова, Цецка Цачева и ЦвЦв.
  • 12 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "нео":

    Като избирате тяхните протежета вече 33 г,няма как да се оправите.
  • 13 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    ПП е Софииска партия,я си сакам Бойко!😕
  • 14 Живко Йорданов

    0 0 Отговор
    Възраждане е партията която електората на ПП ползва за заместител, заради разочарованието си от същата. Този електорат си е по принцип ляво ориентиран, но видя че ПП въпреки че вдигнаха пенсиите и дадоха пари на фирми на олигарсите от левия спектър, просто счупиха икономиката и инфлацията изяде всичко което и беше им дадено.. Затова потърсиха алтернативата. Възраждане със явната си ориентация към Русия и лявото, им беше алтернативата за ориентация на техния вот. Само че всички социолози казват че Възраждане, се "възраждаше" до тук. Оттук нататък или ще си запази рейтинга, или той ще започне да пада за сметка на някой друг партиен проект. Само че по умните социолози се досещат, че този който се опита наистина да сформира кабинет, ще спечели електорат. Това е така защото всички българи разбират, че бъдещето на държавата респективно и тяхното зависи от един стабилен кабинет който да се опитва да се справя с кризата. Също като последния служебен, защото Радев прозря, че само с експерти ще получи някакъв резултат. Та от това ще спечели ГЕРБ, а може би и Демократична България, защото те нещо се разграничават от ПП през последните седмици! И не разбраха най-после, че такъв референдум не може да бъде допуснат, защото противоречи на договора за присъединяване към ЕС. А ВСИЧКО КОЕТО ПРОТИВОРЕЧИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ ОТИВА В КОША!