30 Май, 2023 15:02 3 293 10

Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието, пред ФАКТИ: В прокуратурата виждаме как всички се саморазобличават (ВИДЕО)

  • емил-
  • дечев-
  • заместник - министър-
  • правосъдие-
  • прокуратура-
  • вишински

Във ВСС вече ще бъдат наясно, че трябва да бъдат много внимателни и много отговорни, когато избират хора на високи постове, добави юристът

Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието, пред ФАКТИ: В прокуратурата виждаме как всички се саморазобличават (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В момента ние наблюдаваме в прокуратурата нещо като уестърн, в който всички се саморазобличават. Само да припомня, че най-големите успехи в Италия в битката с мафията стават тогава, когато един бивш мафиот започва да говори и предава бившите си приятели. Очевидно е, че в момента има някакъв конфликт и като че ли има надбягване между две групи коя ще изпревари другата с някаква процедура или промяна в закон, предстояща да влезе. Ако едната процедура е досъдебно производство и повдигане обвинение срещу политически лидер, другата процедура е предсрочно освобождаване на заемащия поста главен прокурор. И всеки прави това със своите мотиви. Остава да видим кой ще е по-бърз и кой ще успее… Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Според Дечев е възможно, ако единият изпревари другия, за другия да остане възможността за политическа кариера.

„При него това е облекчение, защото още преди да стане главен прокурор, той показваше подобно желание с изказванията си. Това, което наблюдаваме в прокуратурата, май ще е началото на един бавен процес на изчистване. След като излезе цялата мръсотия на събиране на тайни, на „бели“ аудио и видеозаписи за „черни дни“, както се казва, в един момент накрая всичко това ще приключи. И тогава във ВСС вече ще бъдат наясно, че трябва да бъдат много внимателни и много отговорни, когато избират хора на високи постове“, добави зам.-министърът.

Той коментира и това, че напоследък често се споменава, че сегашната структура на прокуратурата е от Висшински тип по съветски модел.

„Това е частично вярно. Действително в нея има много строга субординация, йерархичност и това много напомня, че все едно едни военни са облечени в цивилни дрехи. Къде обаче е разликата с класическата съветска прокуратура от времето на Вишински? Разликата е в това, че абсолютно всеки от онова време на Сталин е бил наясно и не е имал никакво съмнение, че в момента, в който Сталин поиска да смени Вишински, са му били нужни само едни подписи. У нас не е така. Но в България пък си знаем термина „… ти си го избра“. След като ти си го избра за главен прокурор, е трябвало да знаеш, че над него е само Господ. И сега виждаме колко става труден опитът за предсрочното освобождаване. Единственият начин да подчиниш на волята си такъв човек е или да го държиш с някакъв компромат, или да промениш законодателство и да въведеш по-лесна процедурата за неговото освобождаване“, каза още Дачев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Виждате И....
    ядете пуканки ‼️
  • 2 Няма българско ФБР

    4 0 Отговор
    Което да разследва независимо
    И да задържа престъпниците
    В МВР има дознатели и могат да те задържат до 72 и те пускат под гаранция
  • 3 Ама

    6 0 Отговор
    те се саморазоблчавали били ? Мислех , че е някакъв спектакъл !
  • 4 Право на мнение!

    3 1 Отговор
    Дa cлeдиш вcяĸa cтъпĸa на политически опоненти, вceĸи тexeн paзгoвoр, да използваш техника за политически шпионаж и шпиони като Руди Гела, e пpecтъплeниe пo cмиcълa дaжe нa бългapcĸия Haĸaзaтeлeн ĸoдeĸc! Koгaтo тeзи пpaĸтиĸи ca нa Дъpжaвнo нивo, oбиĸнoвeнo ги cвъpзвaмe c Диĸтaтopcĸи peжими, a нe c дeмoĸpaции.

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Право на мнение!":

    "Работата на истинската журналистика е
    ДА ПОКАЗВА
    това което политиците искат
    ДА СКРИЯТ ,
    останалото е ПиАр ❗"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 коко

    1 0 Отговор
    А на вас за какво. ви плащат ???
  • 8 Гнездо на оси

    4 0 Отговор
    Каква дълбока тиня е била тази държавна институция, като много други де. Трябва здраво изчегъртване до основи
  • 9 ПРАВОСЪДИЕТО

    3 0 Отговор
    ПРОКУРАТУРАТА--Всички вие търсите истината,ама тя боли,много боли.....
  • 10 Леля Гошо

    3 0 Отговор
    "....Единственият начин да подчиниш на волята си такъв човек е или да го държиш с някакъв компромат, или да промениш законодателство..."

    Този човечец да е чувал за начина "3 кг. тротил"?